嬰兒食譜

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

我個寶寶5個月大,成日食手仔点算好?
yanliao280000 發表於 19-8-1 14:31
我個寶寶5個月大,成日食手仔点算好?

Hello yanliao280000,口腔期食手仔係BB成長階段之一,透過口腔的任何動作與刺激,去探索世界,得到滿足感。BB多左食手仔或者咬玩具,有機會令細菌/病毒進入身體,建議媽媽勤D 幫BB清潔消毒雙手或常用物件,保持環境衛生清潔。BB出牙仔未呢?
NUTRICIA多年來一直專注BB首1000日營養研究,因為BB的健康是我們的動力。
讓我陪伴你在BB的成長路上,作出最好的營養選擇,帶動寶寶健康成長。

複式洋房

Yvonne@NUTRICIA 發表於 19-8-1 18:09
Hello yanliao280000,口腔期食手仔係BB成長階段之一,透過口腔的任何動作與刺激,去探索世界,得到滿足感 ...

未出牙仔,會幾時出?會成日留口水
yanliao280000 發表於 19-8-1 18:20
未出牙仔,會幾時出?會成日留口水

Hello yanliao280000,每個小朋友出牙嘅時間同進度都會唔同,一般4-6個月大左右開始出牙,媽媽可以留意下依D常見BB出牙徵狀: 經常流口水、會將手仔或者其他物件放入口咬,牙肉有白點、牙骨硬等等。BB有冇煩躁左?

NUTRICIA多年來一直專注BB首1000日營養研究,因為BB的健康是我們的動力。
讓我陪伴你在BB的成長路上,作出最好的營養選擇,帶動寶寶健康成長。

首頁

尾頁

跳至