少年成長

跳至

首頁

尾頁

洋房

我個女自中一下半學期出事,自小是乖乖女,品學兼優,我哋冇比任何額外練習,或補習班/興趣班給她,我們也情願選輕鬆嘅中學,5分鐘步程回校,等佢多点時間休息

突然這半年中,有三個月,她每星期兩/三晚鎖自己在浴室,狂哭/撞牆/尖叫兩三小時,最癲試過一日六小時,亦試過整星期曠課,試過揾過六個社工/資深辅導員/兒童精神科医生幫手,佢大部份拒絕。
近一個月來,暑假前都肯返學,亦沒有反鎖事件,但亦完全唔温書及做功锞,而家佢不停睇youtube/動畫,日間睡覺半夜睇片,兩三晚唔冲涼,前個星期企圖自殺(將繩掛在吊扇上)她從不肯透露半点原因,社工估計是學業加埋朋輩問題,佢成績唔得又唔肯轉間舒服D學校,老婆喺未出事前同佢关係是好的,常常傾心事

我亦因此而需要輔導,太辛苦時會返我亞媽度住

而家嘅困局係我就嚟忍唔住出手打佢,同埋佢完全唔肯傾,由晚到朝未離开過部電腦,亦不肯講半句說話,長期處於憤怒狀態,佢已逐漸变成隱青。

想問有冇過來人,有類似經歷,除了保持关係,耐心等待,是否冇野可做?

angelicaman    發表於 19-8-13 04:49

男爵府

babycws 發表於 19-8-1 15:27
我個女自中一下半學期出事,自小是乖乖女,品學兼優,我哋冇比任何額外練習,或補習班/興趣班給她,我們也 ...

你個女之前有無朋友?可以揾學校幫手問下佢D朋友/同學仔係咪之前發生左咩事?

佢會唔會係在學校被欺凌呀?會唔會有D更嚴重既野發生左?佢似係學校大受刺激先咁。

angelicaman    發表於 19-8-13 04:57

男爵府

我個女自中一下半學期出事,自小是乖乖女,品學兼優,我哋冇比任何額外練習,或補習班/興趣班給她,我們也 ...

唔好打佢,打佢解決唔到問題,而且打佢如果佢想唔開,你一世後悔同內疚咖

男爵府

回覆 babycws 的帖子

應該是精神出現了問題,佢有冇好朋友?可否叫佢同你囡囡傾下解,開導下佢?帶佢睇精神科醫生,醫生會開些藥俾佢,如果開啱藥,情況好快會有改變,加油!

水晶宮

似乎唔係一般的反判行為,
要正視, 考慮下帶佢睇專科醫生

洋房

我女兒以前好文靜, 2年前即小六下學期開始, 情緒突然失控, 每日大吵大哭幾粒鐘, 困自己在房, 又不洗澡, 日夜顛倒, 又話要死....., 醫生話係抑鬱+焦慮, 因她壓力爆煲, 多年來一直不懂宣洩所致, 一定要耐心引導讓她自己親口講出多年來積壓在內心的問題才可, 最後休學左一年, 上年9月開始才中一復課, 我當時和你一樣, 成個人好崩潰....., 呀女除了食血清素, 家人要改變溝通相處模式,..... , 一定不可罵, 因只會令她更加爆發, 她覺得好辛苦但又無人明白她.....

angelicaman    發表於 19-8-13 04:57

洋房

回覆 shannon_fky4186 的帖子

問過佢D朋友,但冇特別

洋房

回覆 MMM888 的帖子

己看政府兒童精神科,医生話唔使食藥,說只是適应的問題

洋房

回覆 cspwong 的帖子

你女兒現在情況如何?我個女惜况非常相似,但政府精神科医生話唔使食藥,只是適应嘅問題

洋房

我呀女現情緒已改善, 最緊要係她願意講出問題所在, 改善溝通技巧, 給更多關愛, 主要都係因為學校壓力大和朋輩問題

禁止訪問

男爵府

打是不可解決問題, 每天可関心吓,查查有什麼事?
或問問她有興趣的東西,打開話題⋯
加油!
您也可以告訴她您的關心甚至有什麼不滿,
不滿意那部份等関係好些再加入。

複式洋房

唔好介意唔係玩野的,只係我有聽過類似case,但係可能唔係人人岩聽...
其實會唔會係被鬼附,試左咁多方法都唔差在可以去請教下牧師

洋房

回覆 cspwong 的帖子

明白了,多謝你嘅意見,希望你個女都开心成長la

洋房

回覆 yuenwaimami 的帖子

兩種話題都有講,只是正經話題就從來不回應,只是發脾氣,可能佢仍未能面對眼前嘅困難,跟她只可以講動漫,其他一律免問

洋房

回覆 crazyworkingmom 的帖子

唔似邪靈問題,雖然有一次佢真係好似 驅魔人 剧情,有時最D極端行為好似精神病

男爵府

希望有其他家長見到可以幫到你一家
囡囡好需要家人支持, 祝福你一家

子爵府

你太太向來和女兒關係好,那你太太會不會知道女兒心事?
你們一家向來的關係是怎樣的?
I support autism acceptance!

洋房

回覆 coolalalala 的帖子

多謝您呀!

洋房

回覆 Jolly 的帖子

佢哋之前关係好,晚晚傾心事,但一上中一,就冇了,亞女要事事作主,不肯示弱,但社工說她的解難能力極弱,老婆由於長時間對住佢,間唔中都聽到亞女呻一句半句,謹此而巳

首頁

尾頁

跳至