自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

Poo得好勳章 BB防敏心得分享勳章

比永安旅遊玩死,我上個月去上水匯間永安到買張機票比印尼姐姐,我係永安個app搵我想訂果張機票比佢睇,叫佢幫我訂。個男職員話依個價格既機票只限永安app訂購,門市無依張機票賣。

咁我未試過係app到幫姐姐買機票,驚入錯名,因為佢個名係兩組字黎(SITI XXXXXX) ,所以姓同埋名果欄我唔識填,我問個男職員可唔可以幫我入姓同名既資料,職員唔肯幫我入,佢話好簡單,叫我第一組既名就入落姓氏一欄,第二組既名就入落名字果欄,我問左佢兩次,佢兩次都好肯定咁同我講係咁入,咁我就信佢咁入幫姐姐買機票。
後尾我收到永安EMAIL張機票比我,我睇下個旅客姓名同我以前係門市買果張機票個名格式唔同,我打電話去永安到問,佢回覆我唔可以改名,佢幫我備註番正確姓名,話到時上唔上到飛機要睇地勤既決定,又唔可以退票,只可以退機場稅3百幾蚊。 真係比個職員玩死死,唔識又咁樣教我。
有無JM試過咁樣??姐姐上到機既機會大唔大?

男爵府

回覆樓主:

之前朋友試過打錯名,最後佢打返去航空公司改

大宅

回覆 大笨鼠 的帖子

永安佢覆我話航空公司唔比改

大宅

回覆樓主:

試左姓同名調轉咗,去到會幫手改返,如果係串錯字就唔得

翡翠宮

2018復活節勳章 開心吸收勳章 親子王國15週年勳章

yaupp 發表於 19-8-1 16:31
回覆 大笨鼠 的帖子

自己問啦,唔好經永安問,佢實答你唔比,因為佢唔想攪咁多野。

伯爵府

牛年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 開心吸收勳章

正常都可以上機, 最好自己同Airline講定啦

大宅

回覆 mcchan1217 的帖子

我係咁樣SITI/XXXXXX 正確係咁樣SITIXXXXXX/MS
佢唔比改,唔知點算

大宅

回覆 tester5 的帖子

好,唔該

男爵府

係咪只係格式錯?如果無串錯就應該問題唔大。講開又講,點解唔自己直接去航空公司官網買機票呢?工人姐姐有合約可以用工人價錢,平好多。我次次都係上CX官網買印尼機票。

大宅

回覆 se6b03 的帖子

係,格式錯左。我唔知道第2到買平d,我諗住方便就去佢門市買

男爵府

應該冇串錯便可!你可以直接打去airline 問清楚!

大宅

yaupp 發表於 19-8-1 16:31
回覆 大笨鼠 的帖子

永安系最吾負責架
吾系串錯字一般都冇問題
到時你客氣d同地勤講啦!

大宅

回覆 kkilam 的帖子

唉,真係咁都得,比佢跌左一獲聽日打去問下

侯爵府

yaupp 發表於 19-8-1 16:26
比永安旅遊玩死,我上個月去上水匯間永安到買張機票比印尼姐姐,我係永安個app搵我想訂果張機票比佢睇,叫 ...

其實妳有冇直接問工人姐姐佢個名,邊個係First name, 邊個係last name? 喺apps跟住入,唔會錯㗎喎。
BTW, 如果全個姓名都冇錯,只係調轉咗,一般情況下大航空公司都會俾妳上機嘅,但記住以防萬一,print埋張e-ticket出嚟,呢啲情況下航空公司會check。

大宅

tester5 發表於 19-8-1 16:33
自己問啦,唔好經永安問,佢實答你唔比,因為佢唔想攪咁多野。

No No ,經永安買,未出發前一定要經永安改

大宅

yaupp 發表於 19-8-1 16:47
回覆 se6b03 的帖子

係,格式錯左。我唔知道第2到買平d,我諗住方便就去佢門市買 ...

呢個咪就係app 買平D嘅原因囉

男爵府

永安愈來愈差,Direct airline book最好

大宅

回覆 kkvicky 的帖子

以前買第一張機票比佢既時候有問過姐姐,佢自己都唔肯定,所以我第一次係去永安門市買。今次我係app到買都驚自己會入錯先特登帶埋姐姐 passport去問,點知佢唔識又會咁肯定答我,真係玩野

大宅

回覆 flowerlala 的帖子

咁即係我打去航空公司問都無用?

珍珠宮

BK Milk勳章

siugocandy 發表於 19-8-1 20:39
永安愈來愈差,Direct airline book最好

呢句真,越來越差,以前信譽幾好

首頁

尾頁

跳至