自由講場

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

yaupp 發表於 19-8-2 09:46
回覆 tester5 的帖子

我直頭係比錢都無得改,永安話只可幫我備註正確姓名,一係就退稅比我叫我買過張新機 ...

係,係issue agent負責的,航空公司吾會理。放心啦,分開兩組入是正常,我成日都咁入。

大宅

Poo得好勳章 BB防敏心得分享勳章

回覆 cfs 的帖子

係呀,我就係將佢個姓:SITI
名:XXXXXX
機票出黎變左 MS SITI/XXXXXX

佢正確既入法係
姓:SITIXXXX
名:MS
機票出到黎係 MS SITIXXXXXX/MS

大宅

回覆 cfs 的帖子

聽你咁講就放心了,唔該你

侯爵府

yaupp 發表於 19-8-2 09:52
回覆 cfs 的帖子

係呀,我就係將佢個姓:SITI

放心,兩個入法也正確。
因為是分兩組字。

侯爵府

yaupp 發表於 19-8-2 09:52
回覆 cfs 的帖子

聽你咁講就放心了,唔該你

吾好客氣,路過見到你發帖。吾好擔心喇!

大宅

tester5 發表於 19-8-2 09:40
我朋友試過經其他agent買,不是永安,agent又係話唔比改。最後佢自己直連絡航空公司,比幾百蚊改左。
Agen ...

咁係公間航空公司有人情味啫,揸正嚟做,邊度買邊度改,好合理,當然,改唔改到又係另一會事

大宅

yaupp 發表於 19-8-2 07:17
回覆 flowerlala 的帖子

咁即係我打去航空公司問都無用?

官腔答案係,未出發前,邊度買邊度改

大宅

我打過去airline問 都係話只要2組字正確就ok!

大宅

回覆 flowerlala 的帖子

係,我問左佢叫我搵番永安

水晶宮

回覆樓主:

如果成個名冇錯只掉轉上到機的,若串錯就不能

翡翠宮

2018復活節勳章 開心吸收勳章 親子王國15週年勳章

flowerlala 發表於 19-8-2 12:28
咁係公間航空公司有人情味啫,揸正嚟做,邊度買邊度改,好合理,當然,改唔改到又係另一會事
...

既然永安唔肯幫樓主,搵航空公司就是唯一出路了。如果去到機場才不被容許上機,到時買多張機票既錢,永安都唔會賠比樓主。

水晶宮

yaupp 發表於 19-8-1 16:34
回覆 mcchan1217 的帖子

我係咁樣SITI/XXXXXX 正確係咁樣SITIXXXXXX/MS

其實你用 app 入资料時, 自己清唔清楚工人的 姓 及名係咩 ? 你若知道姓乜名乜, 冇理由職員 點錯你而你又照跟。

水晶宮

yaupp 發表於 19-8-2 07:15
回覆 kkvicky 的帖子

以前買第一張機票比佢既時候有問過姐姐,佢自己都唔肯定,所以我第一次係去永安門市 ...

你工人自己都撹唔清個 first name & last name, 你又唔知佢边個名係 last name, 你现在赖永安職員撹錯?!

子爵府

yaupp 發表於 19-8-1 16:26
比永安旅遊玩死,我上個月去上水匯間永安到買張機票比印尼姐姐,我係永安個app搵我想訂果張機票比佢睇,叫 ...

我買阿聯酋 格式錯要改五百蚊 有朋友試過可以上到機但我唔敢

男爵府

yaupp 發表於 19-8-1 16:26
比永安旅遊玩死,我上個月去上水匯間永安到買張機票比印尼姐姐,我係永安個app搵我想訂果張機票比佢睇,叫 ...

我都試過類似既case
不過唔係經永安訂
係自己上delta airlines訂機票去美國
到機場張機票無出我英文名
好彩最後都上到機

大宅

回覆 birdbird 的帖子

每間航空公司入印尼姐姐個姓名格式都未必一樣,咁我係永安個app到買唔清楚點入去門市問職員,永安職員又同我confirm左兩次係咁入無問題。同埋我知道係錯既話又點會咁on居都照入?依加係門市職員話咁入係岩,客服話咁入係錯,唔該你爬文。

大宅

回覆 tester5 的帖子

航空公司叫我搵番永安,永安話 航空公司唔比改。樓上有jm回覆話可以上到飛機

大宅

我無賴佢呀,我又無打電話去鬧佢,又無投訴佢,我只係覺得出奇佢門市職員又話咁入岩,客服又話唔岩,兩個人講既野都唔同。我想知咁樣到底上唔上到飛機姐。留意番重點,成件事無針對任何人,你諗多左。

水晶宮

yaupp 發表於 19-8-2 17:12

每間航空公司入印尼姐姐個姓名格式都未必一樣,咁我係永安個app到買唔清楚點入去門 ...

agent 或 airlines 入機票客人名字都不外乎係輸入
surname (family name, last name) + first name (有時會有 middle name).

你工人個名 SITI XXXXX

你話連工人自己都撹唔清兩組字 的 last name and first name, 你又唔清楚, 難道永安職員會曉分你工人個名边組字係 last name 嗎?

你要指責人, 都首先檢討下你有冇清楚知道及話比職員知 你工人姓乜名乜。

大宅

回覆 jellyfish1989 的帖子

如果比錢可以改我都會改,咁樣穩陣d,但佢唔比我改。樓上有jm回覆話咁既情況可以上到飛機。

首頁

尾頁

跳至