母乳餵哺

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

2019新春慶豚圓

每一日都有咁嘅掙扎
加上個仔着一陣又發脾氣
唯有揼出來比佢食
結果 雙重功夫
點先可以全埋身

複式洋房

spiderbobo 發表於 19-8-1 16:51
每一日都有咁嘅掙扎
加上個仔着一陣又發脾氣
唯有揼出來比佢食

我都有相同既問題

大宅

2019勳章

回覆樓主:

我係泵左部分先埋身。等bb食清d,如唔夠就可以刺激身體造奶

大宅

2019新春慶豚圓 2019勳章

回覆樓主:

每次只食1邊,另1邊泵得唔得

別墅

每一日都有咁嘅掙扎
加上個仔着一陣又發脾氣
唯有揼出來比佢食

泵左先,之後埋身,可以試下食幫到上奶既野食或者補品,我自己另外飲白蘭氏雞精果d,對上奶都ok架

別墅

每一日都有咁嘅掙扎
加上個仔着一陣又發脾氣
唯有揼出來比佢食

想全埋身就要試下比 bb食放題,即係一餓就比bb 食,不要泵,有聽過媽咪講係會成功,不過要忍得個壓力,可能會由早食到晚。

複式洋房

2019新春慶豚圓

每一日都有咁嘅掙扎
加上個仔着一陣又發脾氣
唯有揼出來比佢食

之前有同樣問題。仔仔而家4個半月,個半月後全人奶,半泵樽餵半埋身,兩個月返健康院見姑娘,見議可以全埋身,試過唔work, 啜得密咗,一係食唔清,食完3-4個鐘頭內又做唔切奶,阿仔唔夠食,兩頭唔到岸奶量又少返
而家keep住用返半泵半埋身,谷奶時就埋身,唔夠就飲泵奶。平均一日三至四餐埋身,兩至三餐飲泵奶。仲有多可以儲冰奶

別墅

JoCh315 發表於 19-8-8 13:27
之前有同樣問題。仔仔而家4個半月,個半月後全人奶,半泵樽餵半埋身,兩個月返健康院見姑娘,見議可以全埋 ...

即係平均你大約一餐埋身餵bb,一餐係食泵奶+個餐自己再泵奶?
點樣可以令bb飲奶樽又得啜乳頭又得?

複式洋房

2019新春慶豚圓

karochan 發表於 19-8-20 15:00
即係平均你大約一餐埋身餵bb,一餐係食泵奶+個餐自己再泵奶?
點樣可以令bb飲奶樽又得啜乳頭又得?
...

時間大概係咁
6-7am bb 醒埋身餵一邊,因為過咗成晩,應該兩邊都有啲谷奶,通常餵一邊已夠飽
9-10am 埋身食另一邊
1pm 食雪奶5-6安,唔夠飽再埋身
4pm 埋身
7pm 食雪奶6-7安,唔夠飽再埋身
9-10pm bb臨瞓前埋身
12-1am 泵奶儲奶
我要休息5-6個鐘先谷奶,所以唔可以全埋身,做唔切奶。
每次埋完身仲未食清哂就會泵埋嗰幾安奶出黎儲起佢。
Bb 好肚餓就應該咩都食㗎啦!
我bb算大食,而且佢啜得算好,好彩!

別墅

JoCh315 發表於 19-8-20 15:33
時間大概係咁
6-7am bb 醒埋身餵一邊,因為過咗成晩,應該兩邊都有啲谷奶,通常餵一邊已夠飽
9-10am 埋身 ...

都好呀,好規侓

大宅

dreamboy_man 發表於 19-8-1 21:57
我係泵左部分先埋身。等bb食清d,如唔夠就可以刺激身體造奶

你埋身前幾耐泵?例如15分鐘前,因為驚好快又上返。同埋泵幾耐,驚泵得耐又無奶,阿B唔食。

大宅

JoCh315 發表於 19-8-8 13:27
之前有同樣問題。仔仔而家4個半月,個半月後全人奶,半泵樽餵半埋身,兩個月返健康院見姑娘,見議可以全埋 ...

「一係食唔清,食完3-4個鐘頭內又做唔切奶,阿仔唔夠食,兩頭唔到岸奶量又少返」我都有咁嘅問題。我都覺得谷奶時先埋身,成功率大啲,阿B無咁唔肯埋身。你會唔會隔次埋身,隔次比泵奶?

大宅

2019勳章

mommy2015 發表於 19-8-27 04:39
你埋身前幾耐泵?例如15分鐘前,因為驚好快又上返。同埋泵幾耐,驚泵得耐又無奶,阿B唔食。
...

我泵完就即埋身。泵唔耐架,每邊約10分鐘

大宅

2019勳章

mommy2015 發表於 19-8-27 04:39
...

我唔會驚bb唔食,你都唔好驚。唔夠奶身體會造奶架嘛,奶量咪會提升囉。係好事

複式洋房

2019新春慶豚圓

mommy2015 發表於 19-8-27 04:46
「一係食唔清,食完3-4個鐘頭內又做唔切奶,阿仔唔夠食,兩頭唔到岸奶量又少返」我都有咁嘅問題。我都覺得 ...

會呀!你見我之前啲回覆,我就係隔住隔住咁!基本上如果谷奶又撞啱時間佢肚餓,就一定埋身。

複式洋房

唔洗太擔心,多d埋身,身體自然會整多d奶出黎!

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊