1-3歲

跳至

首頁

尾頁

大宅

2019勳章

上網見啲老師校長分享, 就話小朋友唔做點準備, 由得佢到時自然發揮, 反而是家長要做好多好多功課去答問題, 係咪真?

另外, 我地打算報國際幼兒園, 其中一間心水嘉德麗算唔算好學校?

別墅

我都想知,留名學野

別墅

我都想知

複式洋房

ttracyy 發表於 19-8-2 15:16
上網見啲老師校長分享, 就話小朋友唔做點準備, 由得佢到時自然發揮, 反而是家長要做好多好多功課去答問題, ...

嘉徳麗係ok既學校,聽過幾位家長朋友提過。不過應該唔算係國際n/kg?

而小朋友可以點準備,其實基本日常知識要同小朋友成日講,顏色、形狀、一d常見玩具同物品(車、屋、樹),以上中英文都要教同講。其他就無啦,始終係N班唔會太難,反而老師會睇小朋友既反應同是點面對老師,如果小朋友一入學校就喊或者有脾氣,一定bye bye。所以訓練小朋友大膽d係最重要。

大宅

2019新春慶豚圓 2019勳章

第一次搞幼稚園入學?要教下小朋友基本問答,另外父母除左要識講點解揀呢間學校,亦都要識答平時點育仔女問題。
正常答問唔會出事,學校對小朋友都係觀察反應,但千祈唔好講大話!

別墅

Chuengmm 發表於 19-8-6 10:48
第一次搞幼稚園入學?要教下小朋友基本問答,另外父母除左要識講點解揀呢間學校,亦都要識答平時點育仔女問 ...
同意, 補充少少樓主問題
嘉德麗算係比較耐既國際幼兒園
同其他比, 佢特色係中華文化濃厚d, 重品德

大宅

2019新春慶豚圓

其實我都睇過唔少資料,嚟緊我仔仔都係呢一年去面試下一年入學,其實主要都係考下顏色形狀打招呼之類,我仔仔講嘢唔叻仲係仍然單字,有少少跟口水尾咁樣講,我覺得乜都唔好理,主力訓練左講嘢先

大宅

2019勳章

黃埔都好似幾多國際幼稚園... 唔知樓主講呢間升小學係咪特別好?

別墅

muimuiava 發表於 19-8-8 11:58
黃埔都好似幾多國際幼稚園... 唔知樓主講呢間升小學係咪特別好?
都算好... 不過升小學講運氣, 有名你叫大抽獎
以我所知, 嘉德麗既小朋友上到小學成績都唔錯

大宅

2019新春慶豚圓 2019勳章

我覺得似係家長面試多d

民房

我都覺得好似面試家長

洋房

我都想知

首頁

尾頁

跳至