懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

大宅

早幾日(18週)成日覺得焗、抖唔到氣,室外室內都係咁,尤其出到街,要行好慢,慢慢回氣先得,有日行緊返工仲忽然抖唔到氣、眼前花白、耳嗚,差D暈低。

我本身有缺鐵性貧血,唔知關唔關事,我只係好驚小B會缺氧。大家有冇類似經驗?

訓覺又係咁,已經盡量左側訓,太側又驚壓親小B,側側地又怕子宮壓住血管,大家係點訓架?有冇用月亮枕之類?用邊款?

仲要有時訓到盆骨至大腿痺痺地,好驚自己睡姿唔好令小B缺氧。

珍珠宮

.

別墅

chichi730 發表於 19-8-2 15:27
早幾日(18週)成日覺得焗、抖唔到氣,室外室內都係咁,尤其出到街,要行好慢,慢慢回氣先得,有日行緊返工仲 ...

我而家就23週,一直陀得好舒服,無以上情況出現,亦係嘔過,中意點瞓就點瞓。
我一懷孕就食葉酸及多種維他命,12週開始食鈣片、藻油,唔知係未有幫助。
我都驗身話貧血,懷孕後都每星期飲老火湯、雞湯或魚湯。其他飲食就好求其。
我媽咪話她陀我時都暈過幾次,跌低係地下,話多用黨參、北其、紅棗去核煲湯好有幫助。我都有飲,建議你都試下。

大宅

我有呢個情況而且幾嚴重,問過醫生佢話我地孕婦多咗供血同氧比BB,分薄左,所以會有咁情況,少去人多地方,行慢D,保持心境平靜開朗就可以

複式洋房

個肚未大唔洗咁早左側訓,姑娘話驚坐骨神經痛,我36週有用月亮枕左側訓,但熟睡後都係變左仰睡,最緊要訓得到!
放鬆D!之後仲有大把野緊張!孕中期應該最舒服,好好享受孕程!
貧血問題要請教醫生意見!

首頁

尾頁

跳至