1-3歲

跳至

首頁

尾頁

子爵府

回覆 Yukihung66 的帖子

工人同婆婆用咩語言?小朋友識咩單字?星期六、日你地會自己湊返?

禁止訪問

禁止訪問

複式洋房

回覆 Yukihung66 的帖子

我阿仔都2歲,都未識講單音連普通爸,媽都係唔識. 去咗睇健康院醫生簡單做咗CHECKING, 睇有無咩反應. 咩指示都識做,就係唔開口講野. 所以轉介去專門大口環. 要排期話要等成1年到時都3歲.安排9月入讀N班. 希望到時對多D小朋友就會講野.因為家中都係工人對得多. 少對話都有影響到.

禁止訪問

子爵府

Yukihung66 發表於 19-8-3 01:54
我個仔22個月大都未識講爸,媽,無單位識講,之前都有講ok,而家都係唔明既BB話,但大人講野同指令都明白仲 ...

我個仔24個月都係識叫爸爸媽媽同BB話!其實男仔應該係會慢啲!等佢九月開咗學睇情況先啦!我聽好多媽媽都話男仔係會慢過女仔!

別墅

Yukihung66 發表於 19-8-3 10:20
所以見尼度好多人話見言語治療都想試下。但又有小小覺得會唔會係太緊張⋯
...

有無返健康院同姑娘講話過呢個問題?佢地應該會俾d建議或資料你
如果就返N班,可以睇下返左學後有無進步,到時問下老師意見

大宅

15週年勳章

我仔都係22個月大,又係爸,媽都唔識講,巳經全職媽媽日日同佢講好多野,佢淨係識嗌「呀」「嗚」個d單音。我都好擔心,不過見人又話男仔係慢d,所以諗住等埋佢足兩歲時睇下到時咩情況,同埋希望返左學後會有改善啦。(其實而家都有返pg,都係未肯開口講野)

複式洋房

apricot2018 發表於 19-8-8 02:54

咩叫無單位識講?無單字?

同上呀 我個女現家21個月淨係識主動嗌mummum(即係食野) 其餘媽媽可能類似mummum叫佢嗌先肯講 除外包括爸爸全部唔肯講 但佢聽得明所有野 試過用野食引佢 到後尾都係唔肯講兼發脾氣喊 因為係細b既原故我冇幫佢報n班 咁樣落起到年尾報k1 interview都唔係辦法 諗住幫佢報playgroup終極一試
我媽話我細個2歲半前都只係識叫爸爸媽媽 到9月開學後先肯開口講野 健康院姑娘話父母細個遲講野都有影響喎 唔知真唔真

首頁

尾頁

跳至