親子旅遊

跳至

首頁
12345...13

尾頁

子爵府

2020勳章 2019新春慶豚圓

IloveJJ 發表於 19-8-3 22:03
https://www.jreast.co.jp/tc/ticket/reservation.html
可能呢度係講網上預約指定席

哦!
早前瀏覽佢嘅網頁
我都覺得奇怪
飛又未有,點解會早一個月可以訂指定席
可能係日本國內人都係用呢個 網頁 訂指定席

跟住再睇多啲 網友寫嘅文章

早啲做定功課
到日本JR窗口兌換咗pass
可以即時訂埋指定席

珍珠宮

manu4211963 發表於 19-8-3 22:43
哦!
早前瀏覽佢嘅網頁
我都覺得奇怪

謝謝你,我真係覺得好複雜。咁即係其實我响klook買,去到機場換票,跟手劃埋位就得?

係咪張pass 可以搭埋NEX呢?

子爵府

IloveJJ 發表於 19-8-3 22:45
謝謝你,我真係覺得好複雜。咁即係其實我响klook買,去到機場換票,跟手劃埋位就得?

係咪張pass 可以搭 ...

m2
我唔會好得你幾多.....都係一舊雲

以我嘅理解
KKday,klook都係購買一張換領券

去到日本 JR兌換窗口
先至換返一張正式 搭車嘅pass

我年尾唔係買你呢張pass
係買北海道嘅
成田搭唔搭到呢架車
我真係答唔到

珍珠宮

manu4211963 發表於 19-8-3 23:44
m2
我唔會好得你幾多.....都係一舊雲

謝謝你

子爵府

IloveJJ 發表於 19-8-3 22:45

係咪張pass 可以搭 ...

這個PASS = 三日 WIDE PASS 的擴大版, 三日PASS可以COVER到的地方, 這個PASS 99%都可以用, 例如NEX. 而且這個PASS是一個FLEXIBLE PASS, 十四日內有效, 所以如果行程安排得當, 可以慳到PASS費用倍數的車費.

換票時劃位可以呀, 不過更穩陣也可以上官網劃定位, 一次過取PASS和車票. 我去年去東北看祭典, 因為怕多人, 都是上網預先定哂所有新幹線的車票, 那就不用擔心沒有位或要一家人分開坐.

珍珠宮

jcctiu 發表於 19-8-4 09:22
這個PASS = 三日 WIDE PASS 的擴大版, 三日PASS可以COVER到的地方, 這個PASS 99%都可以用, 例如NEX. 而且 ...

謝謝,請問怎樣可以先在官網劃位,一次過取pass和車票?這樣預先劃位,可以當晚9點多取pass和車票嗎?

子爵府

IloveJJ 發表於 19-8-4 09:32
謝謝,請問怎樣可以先在官網劃位,一次過取pass和車票?這樣預先劃位,可以當晚9點多取pass和車票嗎?
...
https://www.eki-net.com/pc/jreast-shinkansen-reservation/Tc/wb/common/Menu/Menu.aspx?_ga=2.58169512.327408631.1564883748-2120785337.1564883748

成田機場的旅行服務中心開到20:00, 所以可能當晚未必換得到 (唔SURE售票處可否於服務中心休息後代辦). 可以考慮第二天在東京站或山手線其他大站領取.

其實你去那裡滑雪, 有需要買pass嗎?

珍珠宮

jcctiu 發表於 19-8-4 10:09
https://www.eki-net.com/pc/jreast-shinkansen-reservation/Tc/wb/common/Menu/Menu.aspx?_ga=2.58169512. ...

我們坐新幹線去湯沢呀!

即是可以先在香港劃位,第二天在東京站一次過取pass 和車票嗎?

伯爵府

醒目開學勳章

IloveJJ 發表於 19-8-3 11:18
我打算新年去新潟滑雪,响東京坐新幹線去,買5days pass。
請問係咪先在香港買票,去到日本機場再取票?
我 ...

其實都幾趕,因為綠窗成日有條龍,試過搭夜機去劃第2日嘅新幹線位,啱啱趕到(不過俾個職員藐)。

不過如果你想即日去新潟應該趕唔切,因為尾班車好似10點幾由東京開。

子爵府

IloveJJ 發表於 19-8-4 10:12
我們坐新幹線去湯沢呀!

即是可以先在香港劃位,第二天在東京站一次過取pass 和車票嗎?

對呀.

我還以為你去妙高, 白馬那邊滑雪, 但如果只去湯沢, 用這個新潟長野五日pass都幾大材小用. 東京來回湯沢不用13000yen, 如果不另外再安排新幹線行程, 買唔買pass分別都不大.

禁止訪問

珍珠宮

jcctiu 發表於 19-8-4 10:26
對呀.

我還以為你去妙高, 白馬那邊滑雪, 但如果只去湯沢, 用這個新潟長野五日pass都幾大材小用. 東京來回 ...

是嗎?東京來回湯沢原來不用13000yen? 因為我之前問人,說來回已貴過pass

珍珠宮

bobbob 發表於 19-8-4 10:25
其實都幾趕,因為綠窗成日有條龍,試過搭夜機去劃第2日嘅新幹線位,啱啱趕到(不過俾個職員藐)。

不過如 ...

唔係即日去,我會先在東京站住一晚,第二朝才去

伯爵府

醒目開學勳章

IloveJJ 發表於 19-8-4 10:46
唔係即日去,我會先在東京站住一晚,第二朝才去

你可以選擇響成田機場附近住1晚,多數有機場shuttle,唔駛夜媽媽咁頻撲。

不過第2日搭新幹線點都要響第1日攞定飛,除非諗住坐自由席。

珍珠宮

bobbob 發表於 19-8-4 10:52
你可以選擇響成田機場附近住1晚,多數有機場shuttle,唔駛夜媽媽咁頻撲。

不過第2日搭新幹線點都要響第1 ...

我想住東京。
咁第一日係咪要9點前先攞到飛?

禁止訪問

禁止訪問

珍珠宮

keivin1206 發表於 19-8-4 11:05
真係大吉利是, 第二日至換証, 全日的指定席都冇位 ( 冇可能吧 ), 要坐自由席, 也不是什麼大不了.

例 : 9:0 ...

明白。
即是我先格價看是否需要買pass?
如果要,就在香港買了e ticket先。
到達成田,看看可否換到票和劃位。
如趕不及,就第二朝才在東京換票劃位。
不過就蝕了一程NEX了!

珍珠宮

keivin1206 發表於 19-8-4 11:00
係貴過三日版的 Wide Pass.

這個是嗎?點解要咁耐?而且要¥9830,來回咪貴過5日pass 囉!

附件: 你需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

伯爵府

醒目開學勳章

IloveJJ 發表於 19-8-4 11:10
明白。
即是我先格價看是否需要買pass?
如果要,就在香港買了e ticket先。

所以住1晚成田,第2日一早搭nex出東京再搭新幹線去湯澤咪唔駛蝕囉。

有時旺季真係好full,尤其係日本假期,試過見早1、2日買飛都無得買。

首頁
12345...13

尾頁

跳至
熱門主題
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊