親子旅遊

跳至

首頁
34567...13

尾頁

珍珠宮

2020勳章 2019新春慶豚圓

keivin1206 發表於 19-8-5 00:39
你好難搭太多款車, 但 E5、E6 ... 三、四款總是可以的.
所有東北方向的新幹線, 都會使用東京、上野、大宮 ...

咁我都係打算去程兩款,回程搭兩款啫。其實我睇到列車名,但唔知佢係E幾?有啲一個名同時有E7, E2, 唔知點解?
咁我買東京去越後湯沢自由席,係咪就唔需要買pass 呢?

子爵府

IloveJJ 發表於 19-8-5 00:36
都好多謝你俾意見我,我真係好混亂

坐新幹線 自由席 應該¥1620

子爵府

IloveJJ 發表於 19-8-5 00:43
咁我都係打算去程兩款,回程搭兩款啫。其實我睇到列車名,但唔知佢係E幾?有啲一個名同時有E7, E2, 唔知點 ...

你唔去輕井澤?

珍珠宮

manu4211963 發表於 19-8-5 00:46
你唔去輕井澤?

唔去啦!我原本都係想搭多幾種車,先諗個近近地既地方去喳!
如果我而家只搭兩程NEX, 兩程越後湯沢,又自由席,係咪唔駛買 pass?

子爵府

IloveJJ 發表於 19-8-5 00:48
唔去啦!我原本都係想搭多幾種車,先諗個近近地既地方去喳!
如果我而家只搭兩程NEX, 兩程越後湯沢,又自 ...

應該都係買pass抵啲
如果我冇睇錯
東京>大宮>越後湯澤新幹線自由席¥6150x2
NEX 來回¥4000
=¥16,300
其實同之前 計嘅數係一樣
買咗pass你可以坐埋指定席囉

子爵府

其實樓主真係唔使多謝我
我只不過擔粗粗幫你睇
啱唔啱我都唔係一百個percent肯定

我都係用pass搭過一兩次
睇網站嗰啲指定席自由席仲係好亂

我入呢個post都係做定功課
因為年尾好多新幹線要坐

禁止訪問

禁止訪問

禁止訪問

珍珠宮

keivin1206 發表於 19-8-5 01:42
東京及上野, 在入閘後大堂有所有月台、班次顯示水牌, 但東京站月台多, 你落左 A 月台, 就睇唔到 B 月台有什 ...

十分清楚,真的好多謝你,那我決定就在東京和大宮搭了。

珍珠宮

keivin1206 發表於 19-8-5 01:09
東京 ~ 越後湯沢 : 基本車費 ( 假設你不搭新幹線 ) Yen 3,350, 新幹線自由席 2,800 = 共 6,150( 指定席 3,5 ...

所以想搭max Tanigawa 的上層,如果唔劃定位,係咪比較難坐到呢?

我而家想買普通票,因為諗住咁樣買票快啲,我怕一早响成田換psss又劃位要好耐呢!買自由席同換pass 劃位的counter和排隊是一樣的嗎?

珍珠宮

manu4211963 發表於 19-8-5 01:01
其實樓主真係唔使多謝我
我只不過擔粗粗幫你睇
啱唔啱我都唔係一百個percent肯定

你去邊呢?

禁止訪問

子爵府

IloveJJ 發表於 19-8-5 08:26
你去邊呢?

北海道掃落去東京

子爵府

IloveJJ 發表於 19-8-5 08:26
你去邊呢?

樓主我pm咗你
快啲去睇呀

珍珠宮

keivin1206 發表於 19-8-5 11:31
買自由席或指定席, 都係去同一個櫃位買票 (自動售票機更快, 但怕你唔識用)
下圖是東京 ~ 新潟班次, 黑字 To ...

原來你個仔都係鐵路迷
我今朝同啲仔講,佢地想搭E5,6,7,同埋雙層,所以我而家打算東京至大宮嗰段搭E5, 6(青森線)。
跟住大宮至越後湯沢就搭E4,7。

珍珠宮

keivin1206 發表於 19-8-5 11:31
買自由席或指定席, 都係去同一個櫃位買票 (自動售票機更快, 但怕你唔識用)
下圖是東京 ~ 新潟班次, 黑字 To ...

你呢啲相係咪東京站影架?可以影到車頭咁好架?

子爵府

IloveJJ 發表於 19-8-5 12:24
原來你個仔都係鐵路迷
我今朝同啲仔講,佢地想搭E5,6,7,同埋雙層,所以我而家打算東京至大宮嗰段搭 ...

我估係佢親戚嘅小朋友
估中要 有獎㗎喎

禁止訪問

禁止訪問

首頁
34567...13

尾頁

跳至
熱門主題
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊