婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

大宅

BK Milk勳章

原帖由 醜樣豬 於 09-5-9 21:09 發表
你出去白做=縱容你99更加日日上黎攪你BB,(e.g.比大人嘢佢食∕飲,
隻手污糟到死掂BB,
條片痾爆都唔換,
日日帶你BB落公園/茶樓show off,
比D九唔搭七嘅人上你屋企玩BB,
日日抱BB令佢唔跟你.......etc,)
你自己諗啦! ...

悲哀

男爵府

開心吸收勳章

原帖由 紫水晶 於 09-5-8 17:17 發表
我生左bb...以為可以做湊仔婆,點知99成日過黎煩,又多多野講..耐唔時就俾說話我聽,言詞間話我唔識湊仔之類個d...仲成日話呢樣對bb好個樣對bb唔好,成日想我聽哂佢話
我真是覺得好煩...個bb是我的,可是就一d話事權都沒 ...

如果打工等如白做,一定在家湊bb,因為無人會比你更關心和愛錫佢。

至於奶奶,你一日在家,她也只可以做配角協助你。你的本錢是你是bb媽咪,年輕又身體好。我覺得妳要睇多D育兒書,樣樣有根據,有唔識問朋友、或在這兒請教別人,總之對湊bb知識一定要比佢更豐富。她有好的方法可以參考,唔啱聽用番自己那一套。

湊bb交晒俾奶奶和工人,好大機會被縱壞,她們為了讓bb高興,樣樣由他,如果唔聽話,即刻交給妳收拾爛攤子,又賴妳唔識教,最終受苦是自己,這些例子見好多。所以,不要想返工了,用多些心思湊好bb。加油,這兒很多媽咪支持妳!

公爵府

串d講句, 有邊個湊bb會好過媽咪自己湊返? 唔識, 邊有人一出世就乜都識呀? 你唔好理你99啦~ 自己湊啦~ 我有機會都想自己湊返bb呀, 重有如果唔想見佢, 佢上黎都扮冇人係屋企, 唔開門俾佢tim呀~ 再唔係日日返娘家, 等佢上多幾次都搵你唔到就冇引再上黎啦~

男爵府

紫水晶,

don't be silly... even though you work, you still will 日日見到99~~ 佢 still will find chance to "ee哦哦".... imagine after a hard day of work and be home... 99 is still at your home playing your bb ... you don't even have a chance to enjoy parenting tim ar! the situation will be worst than now!

原帖由 紫水晶 於 09-5-8 20:38 發表
我知道如果我自己湊bb..99一定會日日來監察我,驚死我湊得唔好...我又唔想日日見到99...唔想成日聽佢"ee哦哦"
我沒話事權是因為99成日認為我邊識湊bb...相反佢講野我就一定要聽! ...

男爵府

hashtag影視迷勳章 BK Milk勳章

agree
原帖由 milliechow 於 09-5-9 11:00 發表
你連咁小事都handle唔到,你點保護你個BB?

男爵府

agree
原帖由 kayingivy 於 09-5-8 21:49 發表
第一,既然你人工唔多,大條道理自己湊啦,搵埋唔夠俾工人(我都係咁)
第二,你係bb媽媽,總之,bb無病無痛又長肉,邊個可以話你湊得唔好?
第三,如果因為怕99而明知白做都去請工人,即係寧願白做、唔見bb,都要用返工黎做藉口避開99,咁做好 ...

男爵府

樓主唔好灰心,退縮,
你一定可以做個好媽媽
加油呀

珍珠宮

你要記住自己係阿媽,主導權0係你手,
奶奶只可以比意見你, 唔係話事人, 佢比意見你, 你可以聽, 你自己過濾下, 覺得唔妥, 就唔駛跟佢意思去做

首頁

尾頁

跳至