0-6個月

跳至

首頁

尾頁

大宅

我唔知係咪自己做得唔好
Bb就滿月,基本上日日都要人抱先會唔喊,先會訓教。但一放低拒,就會爆喊。
當我見到拒喊時,又再抱起拒,久而久之,一直抱到下餐奶,不停循環。

我依家比拒食奶粉,有時份量90-120ml不等,但拒兩三個鐘就會要喊一次食。仲要一喊就拆天,即刻要食。

暫時得我一個湊時,我覺得好困擾。對住拒喊

多謝大家既回覆同鼓勵!共勉之!
最初我以為自己做得唔好,連累左拒
大家都要加油

洋房

nanaanna 發表於 19-8-3 15:38
我唔知係咪自己做得唔好
Bb就滿月,基本上日日都要人抱先會唔喊,先會訓教。但一放低拒,就會爆喊。
當我見 ...

其實都係每個媽媽必經階段黎,只可以等bb長大d先會好轉,加油(emoji),叫家人幫下手啦!

洋房

唔關你事,因為我啊b 都係咁,40日大,要抱住訓,飲奶真係一刻都唔等得...唯有等佢大d 睇下有無改善啦

伯爵府

RainieWong 發表於 19-8-3 16:30
其實都係每個媽媽必經階段黎,只可以等bb長大d先會好轉,加油(emoji),叫家人幫下手啦!
...

唔好意思,我真係冇抱bb訓呢個習慣,
我既做法係,包被同奶咀,bb 就自己訓
宜家4個月,佢想訓就會叫下,做個o 型嘴,跟住我拎住奶咀起佢面前,佢就會望實同冷靜,咁我就知佢想訓覺

複式洋房

我唔知係咪自己做得唔好
當我見 ...

我個B 第一個月既時候,一到夜晚就要抱住哄睡,一擺低床就好醒目發覺吾同左就喊,安頓得黎又到下一餐,好慘。唯有方法係,盡量你擺落床時輕手啲,吾好整醒佢,同埋要佢訓到好林先好擺落床。而家2個月,大個仔左,少左扭抱,自己訓。第一個月係辛苦d.

仲有,你試下買avent 既奶咀比佢啜住訓,好有機會安撫到佢吾洗抱

大宅

我唔知係咪自己做得唔好
當我見 ...

我bb聽日滿月。都係抱住訓 到昨日買左新奶嘴好少少 自己訓半個鐘。 bb大d會好。 因為佢地未睇得清楚野 所以只有抱住既時候會有安全感。 頭兩個月任抱 到兩個月後佢睇到野同顏色 先開始冇咁拗抱。
訓唔著

別墅

回覆樓主:

我個B剛滿3週 一肚餓就喊拆天 最近追奶食 以前3小時一餐 依家2小時一餐 都餵得密 最近90ml一餐
我發覺 佢一喊 我就手足無措 我要適應佢嘅喊聲 佢肚餓響alarm 我地要鎮定
至於抱 佢地需要安全感 理性上 我都明白 但到晚上 得自己一個照顧 又捱眼訓 倍感孤單 淒涼 真係身心俱疲
我們只能盼望這些日夜癲倒的日子快點過去
加油!共勉之

子爵府

初生係密密食,一餐餵完整下其他野又到下一餐,每日不停loop係好苦悶,可以就叫其他人幫下手,自己休息下。

初生係會扭抱,你諗下佢岩岩黎到呢個世界,係好無安全感,要人抱住先訓到,但滿三個月後會好好多,媽媽唯有加油啦

大宅

回覆樓主:

我女都係咁,12朝後好扭抱,放床即喊,明明抱住訓得好冧。我女滿月後有時全日唔訓要抱,果陣好苦惱。2個月後真係好左d, 我幫佢著睡袋比奶咀加按肚去肚風。有d改善到我女3個月又會好d, 起碼自己坐high chair望下我地 媽媽加油,3個月後既bb會自己訓床。

水晶宮

回覆樓主:

我仔都係

複式洋房

kakakwok716 發表於 19-8-3 16:46
唔好意思,我真係冇抱bb訓呢個習慣,
我既做法係,包被同奶咀,bb 就自己訓
宜家4個月,佢想訓就會叫下, ...

我仔就來三個月,呢排要抱訓,我都有包住,卑奶咀,都係唔得。我發現特別係佢喊得勁果時卑奶咀係完全無用,唔食。但係有時狂食奶嘴又訓唔到,真係唔知要點做先好

大宅

pennyyang 發表於 19-8-4 18:52
我仔就來三個月,呢排要抱訓,我都有包住,卑奶咀,都係唔得。我發現特別係佢喊得勁果時卑奶咀係完全無用 ...

係咪肚仔有風,我女肚仔有風好難攪,幫佢按肚加飲左肚風水會好d,放晒屁屁就會心情靚,自己訓

伯爵府

pennyyang 發表於 19-8-4 18:52
我仔就來三個月,呢排要抱訓,我都有包住,卑奶咀,都係唔得。我發現特別係佢喊得勁果時卑奶咀係完全無用 ...

啱,勁喊奶咀係冇用
或者你觀察下,佢個作息時間,會唔會太遲俾佢訓,搞到佢更加唔識訓,
我覺得有時bb 係唔知自己眼訓架,但一包住佢,佢就好快訓著

可能我bb 個習慣比較定,每餐奶一個鐘後就訓覺,所以到差唔多夠鐘,就會放落床,佢都已經會有要奶咀既特徵,就知佢想訓,就俾奶咀,由佢訓了

大宅

我唔知係咪自己做得唔好
當我見 ...

加油呀!我個囡都係咁,貼身膏藥。依家個半月,不過我同自己講,要享受哩一切。
聽到喊聲就當佢唱歌,慢慢氹,唔好比自己太大壓力。我地都係新手,慢慢學。

大宅

我唔知係咪自己做得唔好
當我見 ...

盡情抱啦我個女個幾月時都係咁 有成個幾兩星期我都係抱住佢坐係到訓,超崩潰!

不過突然有一日佢可以係床仔訓天光 你就會覺得世界好美好!我個女而家學轉身,餵奶都唔我抱啦!所以好好珍惜你抱住佢唔爭扎既日子啦

複式洋房

我唔知係咪自己做得唔好
當我見 ...

正常。我個時用包被包到實先會係甘喊。到2個月到習慣左就吾會係甘喊。依家岩4個月吾洗點抱會自己訓,醒就自己玩

複式洋房

回覆樓主:

我大女出世個陣好凍得個10度8度所以成日都要痴住訓 但到現家生細佬熱天諗住好d 點知仲衰 就連朝早都要扭抱同抱住訓 不過可能家姐成日係屋企冇情情尖叫或者玩玩具噪醒佢 佢既睡眠質素就差好多 成日見到細佬想訓想訓或者岩岩訓著就俾家姐噪醒真係好慘

子爵府

jenkaka 發表於 19-8-3 21:44
我女都係咁,12朝後好扭抱,放床即喊,明明抱住訓得好冧。我女滿月後有時全日唔訓要抱,果陣好苦惱。2個月 ...

我仔依家50幾日
超扭抱
日頭我基本上放唔低佢喺搖搖椅
我喺佢瞓林咗時放低佢喺搖搖椅
一放低唔駛5分鐘就即醒
跟住大喊
我真係好崩潰好depress
呢幾日都無啦啦喊
好辛苦

大宅

Carriegerrard 發表於 19-8-22 18:17
我仔依家50幾日
超扭抱
日頭我基本上放唔低佢喺搖搖椅

我女都係咁,而家4個月叫做有改善,有時都扭同人玩,好多BB都係咁,你有幫佢著睡袋加張床仔同high chair會唔會太硬,一放落去就唔舒服,我都係姐姐有時咁比建議我。

子爵府

jenkaka 發表於 19-8-22 19:29
我女都係咁,而家4個月叫做有改善,有時都扭同人玩,好多BB都係咁,你有幫佢著睡袋加張床仔同high chair會 ...

我無俾睡袋佢用呀
High chair應該唔硬架喎
佢滿月前都係咁瞓都無事
一到滿月無幾耐就成日扭抱

首頁

尾頁

跳至