時政擂台

跳至

首頁
12345...10

尾頁

珍珠宮

Honeyhoneybabe 發表於 19-8-4 08:33
根本就係經濟太側重「旅遊業」,通街都藥房化妝品金鋪!其實,呢啲經濟「好」,究竟有幾多benefit 到香港 ...

很中肯,表面繁榮

複式洋房

而家成個香港經濟都俾班喪屍整壞晒,人地失業無野做,你行得咁舒服,會唔會捐錢俾人呀

男爵府

Carhy 發表於 19-8-4 08:48
比機會你上大灣區發展,唔洗係度日日鬧班廢青,上面大把好青年聽教聽話,你間公司執左係班廢青損失,你有 ...

有人鬧年輕人申請公屋?我又未見過喎
因為沒有能力向上遊所以攬炒合理?到底我正身處一個甚麼社會?

allah    發表於 19-8-4 13:18

禁止訪問

子爵府

一句講曬啦⋯⋯上左岸嘅繼續上岸,一班以為攪衰香港自己就可以由下游變上游發夢啦⋯⋯當經濟唔好,受苦嘅就係基層,焦土?攬炒?咪一班曱甴攬住炒⋯以為份工鉄飯碗可以上車?百業蕭條,沙士果陣,公務員都要凍薪減薪啦⋯⋯銀行唔批按揭,上唔到會,咪又係得個恨字

allah    發表於 19-8-4 13:21
我係bearbeardo

珍珠宮

回覆樓主:

昨晚上cwb商廈食飯全爆
之後為免費泊車上sasa(一樓)買野
可能9時多全間吉客

大宅

如果咁驚冇左大陸人黎香港,點解唔直接上大陸做生意或者工作呢。上面有十幾億大陸人。

伯爵府

虎到金來勳章

大力大力 發表於 19-8-4 08:52

妳自己放長雙眼睇,大灣區10多年後會代替香港~

你會㸃睇?遲多十幾廿年香港會變成一個蚊形而落後既地方嗎?
在我的字典裡,只有歡樂而沒有憂愁,小人們做什麼都影響唔到我  

伯爵府

dogdog918 發表於 19-8-4 08:57
一句講曬啦⋯⋯上左岸嘅繼續上岸,一班以為攪衰香港自己就可以由下游變上游發夢啦⋯⋯當經濟唔好, ...

大宅

besuki 發表於 19-8-4 08:36
點解大家覺得冇哂大陸人香港就會變死城?
旅遊業只係佔香港嘅GDP嘅4.5%,真正佔大比例嘅係金融服務同物流 ...

終於有人心水清了! 多謝你! (emoji)(emoji)(emoji)

凡事啲人唔好做標題黨,想評論一件事時、唔該睇下數據,睇遠啲跳出自己框框~
香港本來可以做得更好, 更多元發展~ 除左政府無政策配合同帶領香港之外,香港經濟太側重金融 旅遊等行業,以致啲人讀書都偏向一邊~ 咁先令香港失去平衡。
啲人成日話大陸超越香港,呢個都係人為因素,日日溝啲低質人口黎香港,母語教學,政府政策,法律過完全脫節唔配合都係其中原因~ 香港衰退/社會唔進步唔係有單純原因。

襯香港仲有得救! 香港人加油!

大宅

其實已經番唔到以前梗,我公司有客人cut 左單,或改由鹽田走貨,唔經香港,話怕攪貨櫃碼頭到時會遲。班Sales 單小左好多,條街冇人,唔通日日去行,個個心裡都怕,一來怕遇到有人攪事、二來怕自己份工唔保,或者俾人cut 人工福利。旅遊業雖說佔GDP 唔多,但今次唔止旅遊業,連金融地區都開始有危機。講真邊個投資者會黎,我身邊好多朋友已經計劃移民,到時150日日入境,你地覺得梗好?

allah    發表於 19-8-4 13:23

別墅

旅遊業只係佔香港嘅GDP嘅4.5%,真正佔大比例嘅係金融服務同物流 ...

樓主,你都知物流同金融服務佔比例最高,你又知唔知而家呢兩行開始栽員?尤其物流,所有經濟除了大環境影響外,本地經濟係一環扣一環的,自由行確令人討厭,但03年時如果唔係佢哋,令香港增加就業機會,每日燒炭,跳樓的人數會仲多

大宅

jollyma 發表於 19-8-4 07:48
冇話好唔好,轉行囉,到時租金平返,自會帶動其他行業發展

轉行? 樓主一定有錢,邊有梗易轉,同帶動邊個行業? 物流依家去國內,服務業冇人黎洗鬼,保險基本上依家d agent 都回國內搵客,裝修三行地盤重慘。

我依家只見到口罩、傘、頭盔最好賣。

男爵府

SandyAlana 發表於 19-8-4 09:10
轉行? 樓主一定有錢,邊有梗易轉,同帶動邊個行業? 物流依家去國內,服務業冇人黎洗鬼,保險基本上依家d ...

唔係都係淘寶貨?
無聊閒在家

別墅

百寶袋 發表於 19-8-4 08:55
無知真係好可怕
你淨係識為自己著想,有無為個全香港人著想下,唔該你用下個腦諗清楚先講。
旅遊業損失有 ...

我用數據同你講你都仲係打橫嚟講,都話旅遊業只佔GDP 4.5%
做金融同貿易個40%唔會因為少左大陸人而唔嚟香港呢個金融中心買服務嫁,呢啲先係香港做重要嘅嘢

你咁鐘意講人地保唔住份工,點解唔講下舖租貴令小本經營嘅舖頭都執哂,宜家出街仲有幾多細舖,定係不知不覺間只係大舖可以生存?點解你又咁自私唔講下呢啲人嘅感受?呢啲唔係太多大陸人嚟搞貴哂啲舖租造成嘅咩?

大宅

根本之前太側重大陸人生意,而家真係舒服左dd, 但其實出街食飯都係勁旺場

大宅

besuki 發表於 19-8-4 09:12
我用數據同你講你都仲係打橫嚟講,都話旅遊業只佔GDP 4.5%
做金融同貿易個40%唔會因為少左大陸人而唔嚟香 ...

咪係,根本d 鋪租搞到貴哂,得返d 金鋪藥房

大宅

其實大家要認真諗,我地邊樣靠國內。

淘寶、食物、水、裝修材料、傢私,除非移民。但大家都去過其他國家,幾多野係made in China.

到時黑衣人破壞曬香港,有邊個去租鋪,有邊個去消費?

珍珠宮

畀面勳章 環保接龍勳章

到經濟倒退 百業蕭條
個時仲好行 放心依日好快到

珍珠宮

yw1987 發表於 19-8-4 09:13
根本之前太側重大陸人生意,而家真係舒服左dd, 但其實出街食飯都係勁旺場
...

上星期,原氣食壽司差不多等2小時

首頁
12345...10

尾頁

跳至