自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

代友問:死約快完但業主要求再簽約,但第一張約喺一死一生兩年約不是要等第二年生約完先再簽嗎?

大宅

lhbaby 發表於 19-8-4 02:15
代友問:死約快完但業主要求再簽約,但第一張約喺一死一生兩年約不是要等第二年生約完先再簽嗎?
...

正常黎講係生約完左先再簽
業主咁做應該想屈多一年死約或者有其他古惑
始終依加咁既時勢,搵租客難搵賣家更加難
搵返當初負責既經紀處理
總之企硬一定要生約完左先再簽
係生約期間時勢過左即刻搬,咁既業主唔方老實

男爵府

Yanyan0904 發表於 19-8-4 02:31
正常黎講係生約完左先再簽
業主咁做應該想屈多一年死約或者有其他古惑
始終依加咁既時勢,搵租客難搵賣家 ...

我都喺咁理解一死一生,但佢業主意思話喺兩年內唔會加租,即係唔俾生約期簽約都祇喺保障業主都好無良

大宅

lhbaby 發表於 19-8-4 02:42
我都喺咁理解一死一生,但佢業主意思話喺兩年內唔會加租,即係唔俾生約期簽約都祇喺保障業主都好無良:igiv ...

笑話,依加出邊咁搞法樓價分分鐘會跌,跌成點冇人知。
業主咁講法即係未來兩年租金唔會改動?萬一樓價跌左你朋友真係蝕到隻豬

侯爵府

Del

大宅

咁你朋友可以唔簽姐,咪由得佢原先張約繼續行,行緊生約嘅時候大家都可以比一個月通知對方唔租

男爵府

樓價跌呢度大把jm即刻買多幾層啦~況且人地業主一定想賣樓架咩

公爵府

2024年龍年勳章 HiPP勳章(1)

回覆樓主:

我覺得冇問題。

业主有业主的諗法,幾自私都好亦係人之常情。租客絕對有得揀,就係唔簽第二份約。。。不過要有心理準備係业主見你唔肯簽第二份約,生約時一個月通知叫租客走。

琥珀宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子探索遊 畀面勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 瞓得好勳章

NatalieTY 發表於 19-8-4 09:18
樓價跌呢度大把jm即刻買多幾層啦~況且人地業主一定想賣樓架咩

係囉。
我都睇到笑左

男爵府

回覆樓主:

題外話:租客要買家屋保險定業主要買?如果窗跌落街邊個要負責?

大宅

...

律師樓通常建議完左死約要簽新租約。
如果冇乜更改試下同業主傾傾,唔駛浪費stamp duty.

伯爵府

...

通常一死約完再定新租約就係要加你租,正常係完曬兩年先再簽新約

子爵府

虎到金來勳章

...

1) 現時租金係市價?
2) 新租約條款不變?
3) 你朋友有冇唸住繼續住?

如果租金ok 同唸住繼續住, 同業主表明意向。但溫提佢, 第一分租約是一生一死, 大家都比左2年 stamp duty錢, 依家第一分約未完, 再打一分約, 會比多左一年stamp duty錢。你朋友唔介意簽,但介意無啦啦比多一年stamp duty 錢, 如唔駛佢出, 唔 mind, 理得業主 做幾多分 stamp

男爵府

princessgw 發表於 19-8-4 10:12
1) 現時租金係市價?
2) 新租約條款不變?
3) 你朋友有冇唸住繼續住?

我朋友心大心細想搬,因佢租金都偏貴市價少少,也正是咁有啲谷氣,因佢每月都喺三日內準時交租無拖過租,但搬一次屋費用也傷荷包現時猶豫中

男爵府

belle2004 發表於 19-8-4 10:10
通常一死約完再定新租約就係要加你租,正常係完曬兩年先再簽新約

佢業主又無話要加租,祇是話死約快完要再簽過一張

男爵府

kelkel98 發表於 19-8-4 09:45
律師樓通常建議完左死約要簽新租約。
如果冇乜更改試下同業主傾傾,唔駛浪費stamp duty.
...

佢租時業主話需要打釐印要自己去打喎,我見佢份租約祇得內容條款及雙方簽名

水晶宮

lhbaby 發表於 19-8-4 10:17
我朋友心大心細想搬,因佢租金都偏貴市價少少,也正是咁有啲谷氣,因佢每月都喺三日內準時交租無拖過租, ...

如果係咁我會搬
xoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxo

水晶宮

lhbaby 發表於 19-8-4 10:21
佢租時業主話需要打釐印要自己去打喎,我見佢份租約祇得內容條款及雙方簽名
...

係咁就仲好玩,冇打厘印業主可能冇交稅,仲唔玩吓嘢?
xoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxo

侯爵府

Del
成功的人放眼於機會,失敗的人放眼於障礙。 生命長短我無法控制,但內容就可以由我發揮!

子爵府

虎到金來勳章

lhbaby 發表於 19-8-4 10:17
我朋友心大心細想搬,因佢租金都偏貴市價少少,也正是咁有啲谷氣,因佢每月都喺三日內準時交租無拖過租, ...

1) 準時交租係應該。你打工,如公司不是講明(例如最後一日)個日出糧, 3日先出, 你會覺得間公司好嗎?

2) 偏貴少少。
1年前偏貴定依家偏貴? 唔係apple to apple ( 同一坐, 同一層, 同一間隔, 同一裝修), 要睇你朋友覺得個"少少"值唔值。

另外, 租客 background都會影響租金。你選人, 人選你。

如果覺得偏貴,想搬, 心動不如行動, 即去睇租盤。睇啱未通知業主搬。

不過,如你朋友唔覆業主,業主估佢想搬,可能會放盤。話晒依家租盤旺季。

新盤除非平10%,否則搬屋, 佣金圍番無著數

首頁

尾頁

跳至