自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

2019勳章 大廚勳章 陪月勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

我最後都忍唔住解僱工人,但有問題計唔掂,我由2014年請佢,已續左第2個約,佢黎緊8月10日上機返菲律賓連大假放足一個月,我正想係呢一個月解僱佢,咁我係8月9日同佢講,咁係咪算比左一個月通知期佢。

另外我無經驗求指教:
佢返菲律賓呢一個月入面,14日大假係咪已經可以入入面扣埋,定我要再比多14日錢佢
係咪要比100車費,
今次既機票(已買),
仲有去到9月9日既人工(咁過數比佢係咪好d)
最後簽番ID407E 寄番入境處
仲有一點我填最後工作日應該填邊日呀,10/8定9/9

我有無野miss左無比或未做

子爵府

2019勳章 大廚勳章 陪月勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

有無人識計呀
36日咋...緊張緊張

水晶宮

2019新春慶豚圓 HiPP勳章(1) 開心吸收勳章 美好大世界2017勳章 想生BB熱投 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

hate3party 發表於 19-8-4 13:35
有無人識計呀

唔可以咁樣代替通知期喎
我們都以為,很努力去做,就可以做好一件事。但原來我們是很用力地,去做錯一件事。

男爵府

hate3party 發表於 19-8-4 13:12
我最後都忍唔住解僱工人,但有問題計唔掂,我由2014年請佢,已續左第2個約,佢黎緊8月10日上機返菲律賓連大 ...

你打去勞工處問啦,佢哋可以好詳細答你,又會教你有邊方面要小心,我試過晚上十點打去佢地都有人聽電話答我問題,我上次提早同工人完約,打左好多次,幫到我好多,

男爵府

2019新春慶豚圓 2019勳章

過5年要比長期服務金wor

子爵府

piggip77 發表於 19-8-4 13:54
過5年要比長期服務金wor

無呀,4年幾啦,因為佢14年尾先黎
36日咋...緊張緊張

子爵府

jitjitma 發表於 19-8-4 13:53
你打去勞工處問啦,佢哋可以好詳細答你,又會教你有邊方面要小心,我試過晚上十點打去佢地都有人聽電話答 ...

時間緊迫即刻打先,thank you
36日咋...緊張緊張

珍珠宮

我最後都忍唔住解僱工人,但有問題計唔掂,我由2014年請佢,已續左第2個約,佢黎緊8月10日上機返菲律賓連大 ...

我個人經驗
當你今日8 月9日炒佢,補一個月錢同大假錢佢,仲有100 蚊車費
我唔知你機票係咪已經比左,如果係,咁你就應該唔洗再比機票錢
如果冇,你要比機票錢,同時佢亦有權留hk 14 日,佢有權話8 月10 日唔走,叫你改機票

同埋佢已經第二個約,2019 年第5 個年頭,如果佢就可以攞長俸而你炒佢,要小心佢去勞工處告你

男爵府

小mama 發表於 19-8-4 14:01
我個人經驗
當你今日8 月9日炒佢,補一個月錢同大假錢佢,仲有100 蚊車費
我唔知你機票係咪已經比左,如果 ...

我反而想知,即係佢第二個約既大假而家放,來回機票錢僱主比,咁炒佢係咪應該要再比番一張回程機票佢呢?

珍珠宮

avang 發表於 19-8-4 14:36
我反而想知,即係佢第二個約既大假而家放,來回機票錢僱主比,咁炒佢係咪應該要再比番一張回程機票佢呢?
...

其實,唔洗攪到咁複雜
你係佢放大假前炒佢(即係唔續約) ,一張單程就夠,如果你原本買左來回,你蝕回程錢
當然你可以cancel張來回票改單程唔益佢

你所講既第二個約既大假,係咪講緊續約?

如果唔係續約,係工人自己要放既大假,僱主應該唔需要比機票比佢放假

侯爵府

14年尾開始請佢、19 年8 月係放16尾至18 年尾個2 年合約既大假、對嗎?如是者、而家炒佢、係要額外按比例比埋18 年尾到19 年8 月既大假佢。
成功的人放眼於機會,失敗的人放眼於障礙。 生命長短我無法控制,但內容就可以由我發揮!

伯爵府

回覆 hate3party 的帖子

你係佢放大假及剛好五年內炒佢,咁絕!如果佢取消假期玩野,你仲煩!

子爵府

SaBB 發表於 19-8-4 15:22
14年尾開始請佢、19 年8 月係放16尾至18 年尾個2 年合約既大假、對嗎?如是者、而家炒佢、係要額外按比例 ...

係呀,另外已問左勞處喇,佢話佢3月先黎到我度,所以係計3至8月既大假
36日咋...緊張緊張

子爵府

sunev 發表於 19-8-4 16:19
回覆 hate3party 的帖子

你係佢放大假及剛好五年內炒佢,咁絕!如果佢取消假期玩野,你仲煩! ...

原本都無諗住咁做,真係唔抄佢繼續對佢,我個心好難受
36日咋...緊張緊張

子爵府

小mama 發表於 19-8-4 14:48

其實,唔洗攪到咁複雜

係呀,我明白好多,清晰左好多
機票我照比來回佢,大家緣份已盡,好黎好去
36日咋...緊張緊張

侯爵府

hate3party 發表於 19-8-4 16:22
係呀,另外已問左勞處喇,佢話佢3月先黎到我度,所以係計3至8月既大假

即係14年尾請、15 年3 月正式黎你度上班?係就啱了
成功的人放眼於機會,失敗的人放眼於障礙。 生命長短我無法控制,但內容就可以由我發揮!

子爵府

SaBB 發表於 19-8-4 16:48
即係14年尾請、15 年3 月正式黎你度上班?係就啱了

係呀,佢話係計上我度既日期唔係計簽約日呀,今次真係拿經驗
36日咋...緊張緊張

侯爵府

hate3party 發表於 19-8-4 16:31
係呀,我明白好多,清晰左好多
機票我照比來回佢,大家緣份已盡,好黎好去
...

來回機票係上個合約(3/17-3/19)完約及同佢續約的機票、所以你一定要比、除非佢3/19 合約完左時返過去放假。另外而家炒佢要比單程、即要賠埋單程機票錢比佢。

子爵府

SaBB 發表於 19-8-4 16:53
來回機票係上個合約(3/17-3/19)完約及同佢續約的機票、所以你一定要比、除非佢3/19 合約完左時返過去放 ...

係呀佢19年1月就已經比左來回佢返菲律賓喇
36日咋...緊張緊張

侯爵府

hate3party 發表於 19-8-4 16:57
係呀佢19年1月就已經比左來回佢返菲律賓喇

19年1 月已放完約大假。咁無端端而家8 月又放什麼大假?佢請no pay leave 大假?你出錢比機票佢放假?

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊