懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

大宅

請問有左BB可唔可以出席喜宴???

我的朋友12月15日結婚, 而我現在有左7個多月, 可否出席婚禮和喜宴???

男爵府

畀面勳章

Re: 請問有左BB可唔可以出席喜宴???

其實都無咩所謂啦!

大宅

可以的, 因為我朋友于9月份結婚我都有參加婚禮和出席喜宴. 不過你都係最好問一問當時人是否介意較好.

大宅

如果好迷信的人會話唔好, 會沖喜, 等於你自己結婚係喜事都唔可以去, 如果你好想去, 主人家又唔介意, 都無所謂啦, 我自己就去左兩餐飲啦!

洋房

只是看你的家人及對方家人是否介意,否則沒有所謂

大宅

多謝大家的回應, 我已問過她, 她不介意, 我的家人也不反對, 所以我會出席她的喜宴!!!

大宅

去啦, 去啦, 你會覺得好抵ga, 參唔多可以食雙份, 因為個個都話大肚婆食多d 啦!!

大宅

Ocean521
去啦, 去啦, 你會覺得好抵ga, 參唔多可以食雙份, 因為個個都話大肚婆食多d 啦!!

哈哈:lol:, 我會去o架, 到時我食多啲啦!!!
Ocean521, 你係咪都係有左bb呀?? 幾多個月呢?? 囝囝定囡囡黎o架??

大宅

I attend a wedding ceremony last week. I did not ask the bride wether she minds or not or I don't know about this custom. Maybe her parents are complaing about my attendance.

民房

我聽人講, 你未生就可以去, 生左就唔好去, 即使你做禮比佢又唔得, 佢做禮比你都唔得!

大宅

Yannstan,
係呀, 而家38週幾啦, 係屋企等緊佢出黎, 真係好心急呀, 好想佢快d出黎就好啦, 係囝囝呀, 你呢?

公爵府

yannstan,
我又係煩緊 12月15日去唔去飲呀, 有人結婚, 而佢地都知我有左 bb, 都照請.

我有 d 驚, 會唔會沖到 bb 喳, 反而冇擔心對方介唔介意. 不過, 好似話 bb 滿月就唔好去飲
[/url]

男爵府

今個月我都有去飲呀,新娘就問過老人家就話我現在七個月就去得,佢話只是有左頭四個月同臨生前一個月吾去得呀.....
所以我咪照去law......其實冇所謂o既.....

伯爵府

前日我都有去飲喜酒,個新娘仲又瘦又靚.(我現在有了差不多6個月了)

大宅

Ocean521,
嘩, 已經38週幾嗱, bb隨時出世啦喎, 唔怪得你咁心急啦.
我阿b係囡囡黎o架 (仲好百厭, 成日不停踢我), 係頭一胎, 你呢??
雖然阿b30週幾, 但我都好心急佢可以快啲出世, 好心急想同佢見面. 我諗佢出世嗰一刻我會好感動呀!!!
你要好好調理身體喎, 到時再同我地傾, 分享你生bb既點滴!!!!
該用戶已被刪除

大宅

yannstan,
見到你回覆真好, 今日已39週啦, 佢仲未肯出黎, 希望佢乖乖地快d出黎, 唔好過期就得啦, 明天去檢查, 睇下e生有咩講先.
我諗住去法國生, 生左一定同大家share 一下!

我b仔都好百厭, 我成日叫佢斯文d唔好踢得我咁痛, 不過見到佢郁又開心d, 係呢, 你幾時開始食涼野呀, 我成37週先開始食, 唔知係咪太遲呢! 我都驚唔夠時間去胎毒!

大宅

Ocean521,
希望你個b仔聽聽話話, 準時出世!!!
我原本諗住喺浸會生既, 不過未決定, 唔知法國好唔好呢, 大家價錢差不多, 等你生完問下你先!!!!
我阿b都踢到我好痛o架, 不過feel到佢踢我會安心啲, 起碼我知道佢喺度活動緊!!!
我聽啲人話食"白蓮焞蛋"會易啲生, 但我媽咪話唔好食喎, 不過我冇問佢點解, 而我家姐個朋友叫我最尾臨生嗰個月食腐竹蛋糖水, 咁阿b啲skin就會又白又滑喎!!! 但係冇人同我講過食乜嘢去胎毒..... ?-(

洋房

有啲睇相既相士話.如果你有咗bb,那人結婚是在你生日月份的話,若去會對產婦健康身體唔好的.

首頁

尾頁

跳至