懷孕前後

跳至

首頁
12345...7

尾頁

大宅

bb準備出世,6299堅持要返大陸搞百日宴,因為佢哋大部分親戚都係大陸包括c6嫲嫲。
本身佢哋係諗住返去擺滿月酒,我拒絕咗因為生完需要休息,bb咁細都唔適合咁舟車勞頓,佢哋就改要返去搞百日宴。
但我係完全唔想搞呢啲嘢,bb1歲前我都唔想帶佢遠行,自己本身亦好抗拒返大陸,偏偏6299係勁鍾意返大陸嘅人。
而且c6大陸嗰班親戚我對佢哋係完全冇感情兼冇好感,對我嚟講就係做乜要洗幾千蚊去請班陌生人食飯?
唉,點樣可以叫佢哋尊重下我嘅意見,同c6傾過,佢話咪當帶bb返去俾親戚見下,即係都偏向6299嗰邊。
其實滿月酒百日宴呢啲嘢真係非搞不可?生完已經多嘢煩,我真係驚我遲早抑鬱:(

男爵府

momgkm 發表於 19-8-5 01:59
bb準備出世,6299堅持要返大陸搞百日宴,因為佢哋大部分親戚都係大陸包括c6嫲嫲。
本身佢哋係諗住返去擺滿 ...

百日宴番啦,得1個月人仔
唔好比人抱,個個都抱下仲得掂?
大陸人全部古代思想,好難搞

你c6又無say no

Btw 我滿月都要番大陸食飯
不過我唔會睇人面色
食個飯就拍拍囉柚走
Bb唔會比人抱

同埋我香港直接一程番大陸
當入屯門甘炸

如果搭巴士 又過關 再搵車 我就唔ok

別墅

個人意見,無話一定要搞,都要尊重老人家意見,雖然佢地同你無關係,但佢地同6299有關係嘛,兩老都想帶個孫返去威下,況且都係一日,無謂令大家唔開心,生bb係開心事,個個老人家都想同人分享呢種開心事,有好多人想分享都仲等緊呢啲機會,亦都無謂令個老公難做

別墅

PhoebeChan333 發表於 19-8-5 02:45
唔好比人抱,個個都抱下仲得掂?
大陸人全部古代思想,好難搞

唔係淨係話大陸人,香港都有好多人會擺百日宴

男爵府

jennybb102 發表於 19-8-5 02:54

講句現實d
而家擺百日宴同結婚都賺錢(除左酒店擺)
二來,都想開心下,同大家分享生左bb
等同結婚擺酒甘,生bb就百日宴
甚至有d有左未擺酒 順便一齊過擺埋又有

別墅

PhoebeChan333 發表於 19-8-5 02:57
講句現實d

對,所以係睇返大家溝通完得出嘅結果,我地只可以俾意見,始終呢啲係家事,當然同老公溝通清楚係最好

男爵府

想俾心理准備你
大6 d 親戚會唔洗手將俾b 由頭摸到落腳
我話過咩住都俾人整醒抱走
d 人唔會埋你

水晶宮

回覆樓主:

我冇搞,淨係百日宴兩家人十幾人食咗餐便飯,屋企樓下酒樓only。
我冇幫女整回鄉證,奶奶都提過返大陸行下 (小朋友3歲了),我一句無回鄉證佢就無再講。

男爵府

最緊要係你老公撐你,如果唔係煩黎都無用只會嗌交
比多d大陸唔好既新聞佢睇,慢慢游說佢企個邊,等佢自己同佢父母講唔返

大宅

lovelypowerpuff 發表於 19-8-5 08:26
想俾心理准備你
大6 d 親戚會唔洗手將俾b 由頭摸到落腳
我話過咩住都俾人整醒抱走

我知呀,以前去過我表弟嘅滿月酒,啲大陸親戚真係當佢公仔咁又捽又摸,搞到佢好唔舒服,影相又輪流抱嚟抱去根本冇得休息,自此之後就好抗拒呢啲場合,而家輪到自己個b梗係唔情願

大宅

Nbs 發表於 19-8-5 09:10
我冇搞,淨係百日宴兩家人十幾人食咗餐便飯,屋企樓下酒樓only。
我冇幫女整回鄉證,奶奶都提過返大陸行下 ...

其實我自己啲親戚多數都係香港,我都想咁係香港求其食餐飯就算,但無奈6299唔OK...我都想唔幫bb整證但我覺得佢哋會叫c6去整...好辛苦,明明個b係自己嘅但乜都要聽佢地嘅

大宅

fakyman 發表於 19-8-5 09:31
最緊要係你老公撐你,如果唔係煩黎都無用只會嗌交
比多d大陸唔好既新聞佢睇,慢慢游說佢企個邊, ...

我都有同c6講呢排返大陸有風險,佢話又唔係叫我即刻返同埋bb咁細個我都唔想佢搭直達巴士幾個鐘咁辛苦,喊又會吵到其他人,我好怕影響到人。自己都唔鍾意參加呢啲應酬親戚嘅場合,諗起個個會點對個bb就又嬲又心痛T^T

大宅

jennybb102 發表於 19-8-5 03:47
對,所以係睇返大家溝通完得出嘅結果,我地只可以俾意見,始終呢啲係家事,當然同老公溝通清楚係最好
...

我都明白,但同c6溝通好多次嘅結果就係佢覺得搞百日宴已經係6299嘅讓步,我唔可以再得寸進尺要求太多咁...明明bb係我生嘅以後亦係我自己負責湊點解乜都要聽6299支笛...

大宅

PhoebeChan333 發表於 19-8-5 02:57
講句現實d

我本來想旅行結婚,亦都係因為6299要威,擺酒洗了c6一半積蓄,雖然唔洗我出錢但我都心痛,本來我對婚禮要求係越簡單越好,6299就想請曬全世界咁,同埋係大陸擺酒搞百日宴呢啲嘢係冇可能賺錢...而家又嚟搞多次呢啲應酬,真係搵苦嚟辛
而且我同6299嗰班大陸親戚都唔熟,真係冇任何感情,我亦唔需要佢哋祝福啲乜,大家好似陌生人咁各自過各自生活咪幾好

男爵府

momgkm 發表於 19-8-5 10:28
我本來想旅行結婚,亦都係因為6299要威,擺酒洗了c6一半積蓄,雖然唔洗我出錢但我都心痛,本來我對婚禮要 ...

擺酒賺唔番?甘大獲
大陸真系無,人情唔似香港
但擺都唔平

我見你甘講 都好明你心態
你c6唔爭氣

學上面講 唔做回鄉證 就唔洗番

大宅

jennybb102 發表於 19-8-5 02:52
個人意見,無話一定要搞,都要尊重老人家意見,雖然佢地同你無關係,但佢地同6299有關係嘛,兩老都想帶個 ...

唔係唔想俾佢哋威,bb咁細個(1歲前我都覺得細)要搭幾個鐘車返去咁辛苦,喊又會影響到人,而且啲大陸親戚對bb又會捽下摸下咁冇乜衛生意識,有乜事我覺得我真係會怨佢哋一世,包括c6。

大宅

PhoebeChan333 發表於 19-8-5 02:45

返c6鄉下要3、4個鐘車程,我好怕bb辛苦又怕佢喊影響到人同埋以前參加過表弟滿月酒都知啲大陸親戚會點對啲bb,真係唔會小心,又捽又摸好似當公仔咁玩,我諗起自己個b會俾人咁樣對待都覺得心痛。但如果到時我保護bb保護得太好唔俾人抱,6299肯定又有意見,啲大陸親戚都肯定有說話俾我聽話乜香港bb巴閉啦抱都唔俾抱bla bla bla...唉

男爵府

momgkm 發表於 19-8-5 10:41
返c6鄉下要3、4個鐘車程,我好怕bb辛苦又怕佢喊影響到人同埋以前參加過表弟滿月酒都知啲大陸親戚 ...

系好巴閉架啦,你咪唔好抱
甘有無得唔番?
堅恐怖,又唔肯消毒
條頸都未生好 好易抱出事

大宅

jennybb102 發表於 19-8-5 02:54

擺唔係問題,係唔想擺滿月酒/百日宴,因為bb仲細,如果生日先搞我都冇問題,而且係唔想返大陸擺,舟車勞頓搵苦嚟辛

大宅

PhoebeChan333 發表於 19-8-5 10:30
擺酒賺唔番?甘大獲
大陸真系無,人情唔似香港
但擺都唔平

大陸擺酒幾千蚊一圍,一家幾口嚟俾200蚊仲要回禮俾人,邊可能有賺...我怕就算我唔幫bb整,6299都會叫c6去整

首頁
12345...7

尾頁

跳至