懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

大宅

momgkm 發表於 19-8-5 01:59
bb準備出世,6299堅持要返大陸搞百日宴,因為佢哋大部分親戚都係大陸包括c6嫲嫲。
本身佢哋係諗住返去擺滿 ...

2樣都冇,只係自己屋企人去酒楼食飯, 但你話你咁大家族咁就難避免, 百日宴或者一歲生日係一個最好嘅選擇。
其實最好等到一歲先,至少識行識走又可比反應。

大宅

回覆 小公主媽 的帖子

如果同6299及C6傾唔掂, 就唯有使橫手:

如果C6幫BB申請左回鄉證, 差唔多臨出發前剪爛張回鄉證, 再掉左張證去街外垃圾筒, 到差唔多要出發時, C6搵唔到張證就自然去唔到啦! 如果你知道自己短期內都唔會返內地, 你自己果張都可以剪爛掉左佢。 最多幾年後等BB大個之後一齊同BB申請番張回鄉證。

複式洋房

momo_momo218 發表於 19-8-16 16:13
不如帶BB 去打針時或見醫生時, 問下醫生到底BB 3 個月大適唔適合返大陸, 仲要同埋C6 去等佢親耳聽下醫生點 ...

呢個提意好好,之前有朋友都試過,好work㗎兩老即刻無曬聲出。或者叫你媽媽同你老公傾吓?我諗佢都會尊重妳屋企人意見。

個人認為咁細個要坐咁耐車,舟車勞頓好辛苦呀。D地方又唔乾淨,D人又唔衞生我一定企硬唔去!

你其實可以同你老公平心靜氣當講道理咁講,話我明白老人家係會想俾D親戚朋友見吓粒孫,我冇話唔好呀,只不過係想等佢大個D好玩D先返去咋

睇吓你老公受唔受

複式洋房

ingrid000 發表於 19-8-21 08:17
回覆 小公主媽 的帖子

如果同6299及C6傾唔掂, 就唯有使橫手:

呢個方法很正!

首頁

尾頁

跳至