0-6個月

跳至

首頁

尾頁

別墅

Ashleysiu66 發表於 19-8-5 21:21
唔好咁大壓力,食奶粉唔係有錯
我自己好少奶,陪月幫我通乳,不斷試唔同既上奶食材,bb咀仔好叻亦好肯埋身 ...

即係可能乳線太少?!我都知食奶粉都可以好有營養,只不過自己真係好想比最好既野BB姐

別墅

2019新春慶豚圓 2019勳章

fa9bb 發表於 19-8-5 20:53
我媽咪響我乳頭敷麻油20分鐘
之後幫我響唔知邊幾條經絡刮沙(我唔識啲經絡)
然後幫我一路熱敷一路按摩

真係神奇,多謝分享

複式洋房

lamyan38 發表於 19-8-5 21:24
即係可能乳線太少?!我都知食奶粉都可以好有營養,只不過自己真係好想比最好既野BB姐
...

我都唔夠人奶,餵A+奶粉俾BB,一樣咁健康,唔好俾太大壓力自己

複式洋房

lamyan38 發表於 19-8-5 06:37
好想餵人奶,但BB唔肯埋身,佢好大食,啜兩啜覺得無就炆,跟住唔肯啜再大喊,佢唔啜,我又上唔到奶,試過泵 ...

13日大仲有機會追到奶㗎,兩鐘就要泵一次,每次15-30分鐘,包你有奶。
至於埋身,要慢慢試,佢慣左樽餵既速度,係會懶咗埋身,多d同佢skin to skin啦

複式洋房

Emememilyly 發表於 19-8-6 19:33
13日大仲有機會追到奶㗎,兩鐘就要泵一次,每次15-30分鐘,包你有奶。
至於埋身,要慢慢試,佢慣左樽餵既 ...

BB唔肯埋,你就要靠個泵去刺激身體造奶,越多刺激越多奶

禁止發言

複式洋房

好想餵人奶,但BB唔肯埋身,佢好大食,啜兩啜覺得無就炆,跟住唔肯啜再大喊,佢唔啜,我又上唔到奶,試過泵 ...

我每日得120ml人奶,加油(emoji)

複式洋房

飲魚湯,你自已食多d有益既野先,心情唔好太sad,
如果真係唔得,都要考慮補奶粉,我都補過排enfinitas個隻

別墅

KaYee8888 發表於 19-8-7 00:12
我每日得120ml人奶,加油(emoji)

已經好好(emoji)
最少試過兩邊加埋得20ml
最多暫時都係兩邊加埋80咋

大宅

2019勳章

lamyan38 發表於 19-8-5 18:21
等我試下先,thanks

揍b可能亂左個生理鐘,我就變左早上6點先係高峰,你自己再觀察下。加油!

大宅

同路人

複式洋房

SMALLJO1124 發表於 19-8-5 13:58
回覆 lamyan38 的帖子

首先調節下自己心情,唔好難過、唔開心、緊張或自責

凌晨泵,有無話大概幾點最好?

洋房

心情都好影響嫁 最緊要放鬆
其實餵唔餵人奶都無所謂
唔好俾太大壓力自己!
順其自然啦

別墅

回覆 CherryBLam 的帖子

最好12-3~ 或就返bb食奶後泵清都可以

複式洋房

唔肯埋身就泵多d,同埋個人放鬆d,我有飲白蘭氏雞精,奶量都多左,對上奶點都有幫助

大宅

回覆 lamyan38 的帖子

如果bb慣左用奶樽呢,可以立即飲就唔鍾意埋身,始終埋身bb要用力d啜既

大宅

lamyan38 發表於 19-8-5 18:34
我生完未上奶,所以都係餵奶粉,佢一直都有飲奶樽,但都無辦法

因為Bb 飲過奶樽,好難調番轉啜乳頭,所以一開頭未識食乳頭係唔好俾樽bb飲。我bb調番轉,飲左我3個月全埋身,依家餵佢樽,佢好抗拒,我奶奶餵佢先肯食,我餵佢埋身食得好快好叻。

別墅

木秦 發表於 19-8-7 00:26
飲魚湯,你自已食多d有益既野先,心情唔好太sad,
如果真係唔得,都要考慮補奶粉,我都補過排enfinitas個隻 ...

我一直都補奶粉,已經飲好多湯水,又不停泵,真係好攰,泵極都係得幾ml,真係好灰

大宅

豬仔包包包 發表於 19-8-7 02:15
已經好好(emoji)
最少試過兩邊加埋得20ml
最多暫時都係兩邊加埋80咋

我初初頭幾日都係得好少,之後3個星期就每pump一次都有90ml,雖然唔太多,但我相信堅持就得,加油

複式洋房

sychanying 發表於 19-8-5 18:24
係咪比左奶樽佢食過?係既話bb會唔肯埋身食!
我個女初初都係咁,到接近滿月就多啲耐性埋身啜..我自己都上 ...

搵咩專業人仕?

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊