0-6個月

跳至

首頁

尾頁

別墅

好想餵人奶,但BB唔肯埋身,佢好大食,啜兩啜覺得無就炆,跟住唔肯啜再大喊,佢唔啜,我又上唔到奶,試過泵,但都係好少,好灰,已經飲上奶湯,但都無咩起色,呢幾日泵,得返5ml左右,唔想放棄,大家有無方法?

BB13日大

大宅

2019新春慶豚圓 2019勳章

飲魚湯,熱夫,用手擠,我都不放棄,我都極少奶,每次泵二邊加埋得20ml ,慘慘,但都堅持左成個月,bb個半月大,我覺得盡左力就是了,我陪月幫盡我都係咁少無辦法

別墅

maymaysheep 發表於 19-8-5 09:49
飲魚湯,熱夫,用手擠,我都不放棄,我都極少奶,每次泵二邊加埋得20ml ,慘慘,但都堅持左成個月,bb個半月 ...

你個BB肯唔肯埋身?真係好灰心,好想餵,但谷極都係咁少奶

別墅

回覆 lamyan38 的帖子

首先調節下自己心情,唔好難過、唔開心、緊張或自責
俾bb啜多d,就算bb只係啜兩下都俾佢啜。之後再補奶粉

盡量凌晨起身擠奶、先按摩再溫水暖敷(水溫約40度左右,避開乳頭)再手擠

希望幫到你啦 加油唔放棄就一定會成功架

大宅

2019勳章

lamyan38 發表於 19-8-5 06:37
好想餵人奶,但BB唔肯埋身,佢好大食,啜兩啜覺得無就炆,跟住唔肯啜再大喊,佢唔啜,我又上唔到奶,試過泵 ...

我開頭同你一樣情況 雖然bb唔肯埋身 但你都要泵 泵泵下奶會出得順同多 bb之後會肯埋身食
加油(emoji)(emoji)唔好放棄
我個半月就可以全人奶 而家bb4個月

別墅

SMALLJO1124 發表於 19-8-5 13:58

首先調節下自己心情,唔好難過、唔開心、緊張或自責

點解凌晨泵會好d?

別墅

lemon1013 發表於 19-8-5 14:37
我開頭同你一樣情況 雖然bb唔肯埋身 但你都要泵 泵泵下奶會出得順同多 bb之後會肯埋身食
加油(emoji)(emoj ...

其實我都唔明點解bb唔肯埋身?惡性循環,唔肯埋身,就更出唔到奶,跟住佢就更加唔肯食,因為無

你一日泵幾多次?我真係愈泵愈少咁,其中一邊可以話係無奶出

複式洋房

好想餵人奶,但BB唔肯埋身,佢好大食,啜兩啜覺得無就炆,跟住唔肯啜再大喊,佢唔啜,我又上唔到奶,試過泵 ...

飲多啲水,食多啲飯,盡量放鬆個人,有時壓力太大都會冇奶出

別墅

晚上12點-凌晨3點,是泌乳素的分泌高峰期。

醫院派既書仔及母乳講座都有講

係辛苦既 但真係有用

別墅

SMALLJO1124 發表於 19-8-5 18:12

晚上12點-凌晨3點,是泌乳素的分泌高峰期。

等我試下先,thanks

複式洋房

2019勳章

係咪比左奶樽佢食過?係既話bb會唔肯埋身食!
我個女初初都係咁,到接近滿月就多啲耐性埋身啜..我自己都上唔到奶,我係搵專業人士幫手,如果你真係好有心想餵,我覺得呢啲錢絕對值得付出~
飲食方面真係要盡量食多啲同飲勁多湯水!

別墅

sychanying 發表於 19-8-5 18:24
係咪比左奶樽佢食過?係既話bb會唔肯埋身食!
我個女初初都係咁,到接近滿月就多啲耐性埋身啜..我自己都上 ...

我生完未上奶,所以都係餵奶粉,佢一直都有飲奶樽,但都無辦法

複式洋房

2019勳章

lamyan38 發表於 19-8-5 18:34
我生完未上奶,所以都係餵奶粉,佢一直都有飲奶樽,但都無辦法

我係因為個女出世後要去兒科,好難可以埋身,錯過左頭頭既時間...
我係搵專業人士幫之餘,仲餐餐迫個女埋身5-10分鐘...
到而家個半月可以有2餐成功埋身同1-2餐奶粉,奶粉都係因為要出街或者太攰先補...

大宅

2019勳章

lamyan38 發表於 19-8-5 14:57
其實我都唔明點解bb唔肯埋身?惡性循環,唔肯埋身,就更出唔到奶,跟住佢就更加唔肯食,因為無

你一日泵 ...

我果時坐月 3個鐘泵一次 跟返呀b食奶時間
就算埋左身都會泵
到呀b大d 佢會食得叻d
你可以隔一排再比佢試埋身

別墅

2019勳章

會唔會係乳腺未通?
擠出尼有幾多條乳腺?
我啱啱生完泵1滴都冇
我媽咪幫我通返乳腺後宜家每次2邊加埋有8安
Bb2個半月大

別墅

fa9bb 發表於 19-8-5 19:27
會唔會係乳腺未通?
擠出尼有幾多條乳腺?
我啱啱生完泵1滴都冇

請教你點樣通乳腺?

別墅

BB 13日大,仲係黃金調奶期,打去母乳熱線,尋求協助,我之前問過生完5個星期之內都可以調節到

別墅

2019勳章

mrs.suen 發表於 19-8-5 20:07
請教你點樣通乳腺?

我媽咪響我乳頭敷麻油20分鐘
之後幫我響唔知邊幾條經絡刮沙(我唔識啲經絡)
然後幫我一路熱敷一路按摩
佢讀過相關課程所以識做

別墅

fa9bb 發表於 19-8-5 20:53
我媽咪響我乳頭敷麻油20分鐘
之後幫我響唔知邊幾條經絡刮沙(我唔識啲經絡)
然後幫我一路熱敷一路按摩

用麻油?!真係第一次聽

別墅

唔好咁大壓力,食奶粉唔係有錯
我自己好少奶,陪月幫我通乳,不斷試唔同既上奶食材,bb咀仔好叻亦好肯埋身,不過少奶就係少奶,乳缐天生的
盡力就得喇!加油

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊