時政擂台

跳至

首頁

尾頁

琥珀宮

mctl1995 發表於 19-8-5 14:30
何來日日呀,你唔係講緊今日咩,個個都覆緊今日喎!

見黃絲咁支持,未建議日日都罷工囉,一日邊夠架,最好唔好請年假,唔好用用病假紙喎,要罷就罷得型d嘛,要連續性先有用,長榮都罷左幾星期啦
其實咁想罷工未自己罷飽佢,點解要阻住其他唔想罷工嘅人返工先?
仲有機場班人呢,取消一班機,唔一定明日就可以有機位,唔止阻到今日啦

大宅

hfl2000 發表於 19-8-5 14:10
我個同事又係住大埔7點幾出門都係塞住哂塞咗幾個鐘進退兩難無交通走到,調頭返屋企都難,佢都係啱啱平安返 ...

我覺得可悲的係
每個人都有權利同義務
係呢個社會上人人都係平等
你有權 去追求民主
但你冇權去用另一d方法 強迫其他人去跟隨你的思想 你的道路
咁樣已經唔算係民主
每一個國家都會有唔同的陣營 唔同聲音
點解要強加於其他人人身上 唔認同就唔岩呢?
我都唔滿意政府 但我唔會起磚頭 拆圍欄 剪交通電線
因為咁樣已經危害到其他人的安全

男爵府

開心吸收勳章 15週年勳章

NatalieTY 發表於 19-8-5 11:36
你要返工無人阻到你,大把人都返到工,自己唔肯早d出門口,唔搵其他交通方法,就唔好賴人啦,你同班廢青有 ...

不知所謂,本末倒置!

侯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章

littlelittlekwa 發表於 19-8-5 14:37
我覺得可悲的係
每個人都有權利同義務
係呢個社會上人人都係平等

最得人驚既係佢地依家玩埋擲單車、鐵枝落路軌呀,火車出軌就大鑊啦

琥珀宮

mctl1995 發表於 19-8-5 14:34
你開個舖嚟俾人回覆㗎嘛,人地話今日早三個鐘岀門口有咩問題,公海大把人早兩,三個錢岀門口。個個都係垃 ...

你試下出街問下邊個話冇問題,去機場問下冇飛機搭嗰d有冇問題?自己唔想返工就算啦,阻人返工唔係垃圾係咩?係聖人好唔好。你究竟明唔明我講咩?想罷工自己罷飽佢,唔好阻住人地想返工嘅返工,亦唔係個個想早3個鐘出門口返工架,唔該你嘅思維清晰d啦

男爵府

mandy952 發表於 19-8-5 14:36
見黃絲咁支持,未建議日日都罷工囉,一日邊夠架,最好唔好請年假,唔好用用病假紙喎,要罷就罷得型d嘛,要 ...

今日都未罷完,明天的事明天再講啦!
仲有,你同長榮混為一談,你知唔知長榮咩事罷工㗎又要開工啦

男爵府

mandy952 發表於 19-8-5 14:42
你試下出街問下邊個話冇問題,去機場問下冇飛機搭嗰d有冇問題?自己唔想返工就算啦,阻人返工唔係垃圾係咩? ...

無人話無問題,你唔好愈扯愈遠,我係睇唔過眼你講今日提早三個鐘返工嘅人係垃圾!

男爵府

mandy952 發表於 19-8-5 14:42
你試下出街問下邊個話冇問題,去機場問下冇飛機搭嗰d有冇問題?自己唔想返工就算啦,阻人返工唔係垃圾係咩? ...

唔清晰嘅係你,公海好多jm因為提早兩,三鐘岀門口而返到工而開心,唔駛被迫罷工,但你就話提早3個鐘返工嘅人係垃圾!

子爵府

好媽媽勳章

NatalieTY 發表於 19-8-5 11:36
你要返工無人阻到你,大把人都返到工,自己唔肯早d出門口,唔搵其他交通方法,就唔好賴人啦,你同班廢青有 ...

點解普通市民唔可以過正常生活,點解要就你班暴徒同曱甴,個世界要圍住你哋轉㗎?

琥珀宮

mctl1995 發表於 19-8-5 14:46
唔清晰嘅係你,公海好多jm因為提早兩,三鐘岀門口而返到工而開心,唔駛被迫罷工,但你就話提早3個鐘返工嘅 ...

佢地早2,3個鐘返工好開心係佢地嘅事,好多人比人阻住返工,仲要提早出門都仲要被困車箱,大部份人都唔會開心

琥珀宮

mctl1995 發表於 19-8-5 14:43

無人話無問題,你唔好愈扯愈遠,我係睇唔過眼你講今日提早 ...

原本8點出門口,早3個鐘,即係5點出門口,咁都話冇問題,個腦唔係裝垃圾係裝咩
其實個題目叫被罷工,你究明唔明咩意思架?人地想正常地返工放工,唔係陪班垃圾罷工,亦唔係想用多幾個鐘頭返工

用戶要求終止服務

管理員

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 畀面勳章

政治及有關爭拗話題或最終演變成相關討論,現已移到時政擂台

男爵府

mandy952 發表於 19-8-5 14:54
原本8點出門口,早3個鐘,即係5點出門口,咁都話冇問題,個腦唔係裝垃圾係裝咩
其實個題目叫被罷工,你究 ...

你睇清楚啦,幾時有話5點岀門口?早三個鐘,返9點咪六點左右岀門口囉,行岀公海睇下啦,有車先返到工㗎,唔好開口埋口都話人垃圾先得㗎,早三個鐘返工就係垃圾,唔返工就係黃絲,即係有你講無人講

珍珠宮

我都早咗出門, 但勁多人排隊等小巴....

男爵府

mandy952 發表於 19-8-5 14:54
其實個題目叫被罷工,你究 ...

仲有呀,早三個鐘同事係住新界,我係中環返工㗎

珍珠宮

畀面勳章

NatalieTY 發表於 19-8-5 12:29
我身邊既人個個都返到工喎
淨係阻到你

你身邊果D咪阻人路既垃圾廢青囉,,,緊番到架,,,唔該唔好用人嚟形容班曱甴啦,,廢青

大宅

mctl1995 發表於 19-8-5 15:05
你睇清楚啦,幾時有話5點岀門口?早三個鐘,返9點咪六點左右岀門口囉,行岀公海睇下啦,有車先返到工㗎, ...

樓主咪講好多次,罷工是自由的,選擇罷工的同不罷工的,都要互相尊重,重點係有人阻人返工,使到有人被迫返唔到工,被迫遲到,被迫提早出門(有人提早出門都遲到的),明未呀?

大宅

我發覺好多黃絲人都有認知障礙,冇得醫㗎 !由得佢哋啦,活係自己世界裏面,唔好死出嚟阻住地球轉!呢啲咁嘅賤人,咪正宗阻住地球轉囉!

男爵府

momot 發表於 19-8-5 15:18
樓主咪講好多次,罷工是自由的,選擇罷工的同不罷工的,都要互相尊重,重點係有人阻人返工,使到有人被迫 ...

咁駛唔駛話預早三個鐘頭返工嘅人係垃圾呀?你明唔明呀?

首頁

尾頁

跳至