0-6個月

跳至

首頁

尾頁

大宅

2019勳章

freshrose 發表於 19-8-20 18:44
我bb 試左3隻先肯食,佢食healthy times

我bb 好懶同有潔辟,唔用手食野or 拎食物,行唔到BLW, 同埋我都 ...

咁第一次食米糊係咪食2茶匙先?咁點加上去?几耐先代到一餐?想參考下唔該曬

侯爵府

2019新春慶豚圓

bamamaba 發表於 19-8-20 21:34
咁第一次食米糊係咪食2茶匙先?咁點加上去?几耐先代到一餐?想參考下唔該曬

...

係,不過最主要係睇下有無敏感

我到加固第三日見佢食唔停,就試下用120ml 奶開糊,食得哂咪當一餐

大宅

bamamaba 發表於 19-8-20 17:21
咁你bb依家几大呀?厭奶完左未?
我仔呢排成日流口水,我地食野時佢會望實囉!
咁第一次食米糊係咪食2茶匙 ...

BB已經九個月大,由兩個月開始厭奶到依家,仍然要睡覺才肯飲餐奶.
剛開始試米糊都係一兩匙甘俾佢試,大概三四日左右,吾抗拒吃到大人碗半碗份量當代到一餐.

大宅

2019勳章

ginsleepy 發表於 19-8-20 22:55
BB已經九個月大,由兩個月開始厭奶到依家,仍然要睡覺才肯飲餐奶.
剛開始試米糊都係一兩匙甘俾佢試,大概 ...

唔好意思又係我!想請教如果第一次比bb食米糊,1,2匙應該點樣開呀?几多奶几多糊啊?

大宅

回覆 bamamaba 的帖子

呢個真係要慢慢試個質感,有d bb鍾意調稀一d, 有d反而鐘意杰少少。但一般剛開始試吃還不會呑,會由偏稀近水狀開始。你試下一匙米糊遂d水/奶甘調。

大宅

2019新春慶豚圓 2019勳章

bamamaba 發表於 19-8-5 15:18
之前仔仔唔係好肯食奶,但都可以一餐分3次咁食完,一餐餵成個鐘,有時都係要逼既!跟住上星期突然嘔奶嘔多 ...

唔使自責,唔係你嘅問題!BB到左厭奶期啫…我啱啱先經歷完…我仔由兩個月開始厭奶,足足厭左兩個半月!體重跌出生長線!我比你更加崩潰…不過會過去的!我仔而家過渡了…努力追磅中!加油媽媽!

大宅

2019勳章

fish30011988 發表於 19-8-30 11:16
唔使自責,唔係你嘅問題!BB到左厭奶期啫…我啱啱先經歷完…我仔由兩個月開始厭奶,足足厭左兩個半月!體 ...

你仔厭奶果時一日食幾餐同幾安?
其實點知佢渡過左?

大宅

2019新春慶豚圓 2019勳章

bamamaba 發表於 19-8-30 14:21
你仔厭奶果時一日食幾餐同幾安?
其實點知佢渡過左?

厭奶時每餐食成個幾鐘先食得2-3安…每日5餐…
而家正常食返5安奶喇…

複式洋房

bamamaba 發表於 19-8-5 15:18
之前仔仔唔係好肯食奶,但都可以一餐分3次咁食完,一餐餵成個鐘,有時都係要逼既!跟住上星期突然嘔奶嘔多 ...

有冇試過比佢訓係到食 我個女之前都係咁 抱住餵爆喊同埋係咁扭 原來佢想自己訓係到食

大宅

2019勳章

ginsleepy 發表於 19-8-27 10:51

呢個真係要慢慢試個質感,有d bb鍾意調稀一d, 有d反而鐘意杰少少。但一般剛開始試吃 ...

唔好意思又係我啊!想問你沖米糊果陣係咪都係用返沖奶粉個”學”?令想問你點開米糊?睇參考下分量!唔該曬

複式洋房

唔好怪自己啦,有厭奶期要忍耐下,會過去的,媽媽加油

大宅

2019勳章

wendy_to 發表於 19-9-11 12:13
唔好怪自己啦,有厭奶期要忍耐下,會過去的,媽媽加油

究竟几時會完,睇佢個勢好似唔會停咁!我就黎頂唔住,每日係怪自已同責怪仔仔點解咁唔聽話,好辛苦!

大宅

我用一般匙羹裝,之後逐d水溝,無固定幾多份量。

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊