時事熱話

跳至

首頁
12345...8

尾頁

侯爵府

pinkyvicky 發表於 19-8-5 21:23
其實都回應左啦,係啲人唔接受,係都要政府跟佢地嗰套先叫回應,咁冇得傾咖喎,即係小朋友扭要糖,老師話左 ...

你講得啱,佢問一次唔比,再問都喺唔比,佢發皮氣問,你正常都喺答唔比喇,但喺,今次你選擇唔答佢,佢扭計,你都喺唔睬佢唔回應,佢行動升級破壞啲物件,你仍然唔睬佢,你諗吓個情況會點

侯爵府

JenniferLeung88 發表於 19-8-5 17:50
我明白,好似政府話回應咗,但係佢地要政府exactly 講徹回,咁都唔知可以點。
...

咁咪正式宣佈條例已撤回囉!有幾難呀?不過,我諗現在講都幫唔到啲乜,因為已經衍生咗好多問題出來,但,講咗始終好過冇,起碼叫做回應吓,好過現在完全冇回應

侯爵府

Jasmine-4711 發表於 19-8-5 19:15

成立獨立調查委員會, 咁成員由誰揀? 有幾多人真係中立 ...

先唔好理咁多,起碼可以緩和現在嘅氣紛先,成立後調查都要等幾個月先有結果(可能唔止),到時件事淡咗,市民都會易啲啲接受。

侯爵府

lovececing 發表於 19-8-5 18:48
我自己立場,唔係要佢撒回,因為搞到宜家已經唔係條條例嘅問題,我最嬲係721之後嘅事,單單只係成立獨立委 ...

我都喺覺得721喺最恐怖最難接受,元朗區指揮官應該問責下台。

伯爵府

2018復活節勳章

回覆 Jasmine-4711 的帖子

非常同意

男爵府

Jasmine-4711 發表於 19-8-5 19:15

成立獨立調查委員會, 咁成員由誰揀? 有幾多人真係中立 ...

珍珠宮

畀面勳章

patwong 發表於 19-8-5 17:19
政府一路唔回應,我諗啲示威一直都會繼續。究竟,政府要到什麼時候才會作出回應呢?要回應啫,唔喺要你乜都 ...

政府放左假.....真心比佢吹帳...

伯爵府

回覆 patwong 的帖子

其實你想政府回應什麼呢,吾通要政府帶頭做犯法事,到宜家容忍班人,係因為當中有好多學生,佢地係犯緊重罪。。吾好以為係簡單事

2880    發表於 19-8-6 21:57

大宅

Jasmine-4711 發表於 19-8-5 18:42
政府一早回應左無限期閣置, 明年6月尾冇通過就自動取消, 係班黑衣人得吋進呎, 無限上崗,甚至要真普選同特赦 ...

其實我都唔明
點解唔講撤回
要講無限期閣置
既然結果係一樣

不如講撤回唔好攪到警民關係惡劣

大宅

BK Milk勳章

lovececing 發表於 19-8-5 18:48
我自己立場,唔係要佢撒回,因為搞到宜家已經唔係條條例嘅問題,我最嬲係721之後嘅事,單單只係成立獨立委 ...

我聽講如果立刻成立獨立調查委員會,咁而家被控嘅暴徒要立即停止,等成件事調查完再處理!
所以我覺得委員會係泛民嘅技倆

子爵府

唔通 綁匪的要求,就一定要全部答應?
只會令下次更暴力!

2880    發表於 19-8-6 21:58

大宅

回覆樓主:

但係仲有好多人不分青紅皂白總之就係話黑警黑警黑警!(包括呢度有一啲媽媽group的人)黑衫人暴力就得!仲要話心痛佢哋!真係想嘔!
每個人都有自己立場!你要罷工你咪罷工囉,出去行嗰啲就算唔係學生都分分鐘都冇工返㗎啦!但係你冇可能迫人哋同你一樣立場都要罷工囉!話人哋自私?!你想要嘅嘢≠我想要嘅嘢

侯爵府

peony_only 發表於 19-8-6 13:49
我聽講如果立刻成立獨立調查委員會,咁而家被控嘅暴徒要立即停止,等成件事調查完再處理!
所以我覺得委員 ...

但有罪嘅,唔會因爲時間關係已變無罪嫁
我沒有很多朋友, 但有你們就足夠~~~我沒有很多錢,但我所擁有的東西已經比別人多~~~我沒有很多老公, 但有一個把我寵壞就已經足夠

大宅

patwong 發表於 19-8-5 17:19
政府一路唔回應,我諗啲示威一直都會繼續。究竟,政府要到什麼時候才會作出回應呢?要回應啫,唔喺要你乜都 ...

義士只系不停搬龍門, 政府講徹回再成立調查721都冇用, 到時改下口號又要求另一啲野没完没了, 咩五大訴求缺一不可甘既前設仲惡過黑社会, 我系一個普通市民住香港几十年出街從來都未驚過黑社会而家反而要驚左尼班義士. 我反而想林鄭快啲起個人工島比尼班人入去住友佢地獨立飽佢友佢地自决自生自滅, 比香港抖下气回復元气

複式洋房

patwong 發表於 19-8-5 23:08
你講得啱,佢問一次唔比,再問都喺唔比,佢發皮氣問,你正常都喺答唔比喇,但喺,今次你選擇唔答佢,佢扭 ...
5 大訴求?
1. 撤回《逃犯條例》修訂;
佢咪話左壽終正寢囉,即係死左啦,點解咁執著嗰兩隻字丫,依家係咪閱讀理解答題,答唔中嗰兩個字就扣到0分?
2. 撤回 6.12 暴動定性;
咁不如問下人覺得應該係咩?又塞路又拆爛晒啲野,趕極都唔走,我都好想知其實應該定性為咩,有冇建議?
3. 撤銷所有抗爭者控罪,不可秋後算帳;
呢個梗係冇可能啦,點可能搞完一大輪大家當冇事發生丫,人地去你屋企打爛晒啲野你都唔可能當冇事發生啦
4. 成立獨立調查委員會,調查警察濫暴濫權、追究警察開槍責任及元朗警黑勾結;
佢回應左有監証會啦,同埋都有人講啦,成立嘅話成員由邊個揀?點為之公平丫?黎到呢個地步已經好難有人認同誰人係公平公正中立
第5係咩丫?雙普選?係咪要問阿爺丫,林鄭話到事咩?佢應該點回應?林鄭落台?係咪都要問中央?呢啲係咪香港自己解決唔到嘅問題?

回應同答應係兩回事,因為佢唔答應,人地就當佢冇回應過?,香港已經係中國香港,呢樣野係冇可能改變到,點解我地香港人唔係自己爭氣啲,好好咁撐住個家唔好比佢冧,要自己人打自己人,可唔可以試下愛大家,愛香港,用啲合理嘅手法去表達,就算唔得,都問心無愧,唔好為左表達訴求就擲磚塞路,又分黃絲藍絲,又仇警……成個家散晒

複式洋房

回覆 HU2783 的帖子

啲人跟本有心搞港獨,香港獨立就死硬啦,香港唔似台灣,有咁多年自治經驗,可以自己救自己,有咁多地方可以用,就算其他國家唔理佢,佢都可以自我生存,香港幾多野係靠其他國家入口,有幾多貨係香港自己出?叫啲人自己返去種米都未識啦,到時比人㩒住搶,啲錢倒水咁倒,香港會慘到咩地步,係咪未有人識計呢條數

大宅

pinkyvicky 發表於 19-8-6 16:02
5 大訴求?
1. 撤回《逃犯條例》修訂;
佢咪話左壽終正寢囉,即係死左啦,點解咁執著嗰兩隻字丫,依家係咪 ...

好快比人話5毛/奶共/癈老......佢地最接受唔到其他人講現實, 只想其他人答應佢地既幻想.

珍珠宮

回覆樓主:

回應了n次
聽唔到係因為聽唔到自己想要的答案

大宅

回覆樓主:

政府回應咗啦!而家班友唔係要政府回應,係要政府答應!

複式洋房

HU2783 發表於 19-8-6 16:10
好快比人話5毛/奶共/癈老......佢地最接受唔到其他人講現實, 只想其他人答應佢地既幻想.

...
你岩,係我太認真,認真便輸了,我唔想比人攻擊丫,只係普通師奶仔一名,仲要搵食生活咖,求求“佢地”放過我啦

首頁
12345...8

尾頁

跳至