時事熱話

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

魚蛋仔 發表於 19-8-8 20:48
我支持警隊執法!至於警察做法有無問題,有警監會同ICAC調查!無需再成立委員會!

成立委員會調查警方有無 ...

你覺得721警察真係一d問題都冇?721前已有議員報料可能有事發生,得到警方回覆,已有步署,最後呢?個部署係咩?就係冇部署,冇預多d人手?唔好懶上環,上個星期7區遍地開花都夠人手,區區上環就派哂所有區嘅警察?我覺得你都講得岩,就係要查埋有冇議員有心搞事,又有冇議員勾結鄉黑,咁多問題嘅,應該要一個獨立委員會去全面調查,唔係只係針對警方,係成件事去睇,我覺得獨立調查會更加可以查出有冇警察高層要問責,宜家警隊前線做就有得佢地做,到有事又係推佢地出黎俾警監會查,咁公平咩,警隊高層唔洗負責咩
我沒有很多朋友, 但有你們就足夠~~~我沒有很多錢,但我所擁有的東西已經比別人多~~~我沒有很多老公, 但有一個把我寵壞就已經足夠

禁止訪問

大宅

lovececing 發表於 19-8-9 02:27
你覺得721警察真係一d問題都冇?721前已有議員報料可能有事發生,得到警方回覆,已有步署,最後呢?個部署 ...

我覺得警方處理得唔好,有無問題ICAC已調查。果晚林卓x有心拉晒大隊入去搞事。都唔知係咪大龍鳳。為左掩蓋衝擊中聯辦。林卓x講大話就有晒片睇。
7區破壞,明眼人都睇到警方唔夠人啦!
好啦,就算721警方有問題。咁暴徒6月開始就不斷破壞,不斷打警察,打市民,破壞立法會,破壞警總,破壞警署,破壞公務員宿舍,縱火非法集會,8月5號等等一連串堵塞交通再加破壞行為。你又覺得無問題?你都唔覺得係暴動?如果係外國,哩批人早就拉左或死左啦!
仲有而家邊個搞緊你居住緊原本安定自由ge家園呀?點解香港立例,有議員要去美國,見美國副總統同國務卿開會報告呀?

複式洋房

回覆 Debbiebbccd 的帖子

講真,我都唔滿意香港警隊表現,太過溫柔,太過剋制。希望警察可以使用最高武力,拉埋所有暴民。

侯爵府

魚蛋仔 發表於 19-8-9 04:51
我覺得警方處理得唔好,有無問題ICAC已調查。果晚林卓x有心拉晒大隊入去搞事。都唔知係咪大龍鳳。為左掩蓋 ...

你話林議員有問題,所以咪要查law,我覺得唔係查警察嫁,要全面查嫁,所以有必要成立獨立委員會就係咁嘅原因。
7區破壞,區區有防暴警察,點樣唔夠人。
我冇話過暴徒冇問題,唔係指出警方有問題嘅,就一定支持暴力,2者唔該唔好混為一談。
你講邊個議員去同美國副總統開會?咁我又真係收唔副風喎。
我沒有很多朋友, 但有你們就足夠~~~我沒有很多錢,但我所擁有的東西已經比別人多~~~我沒有很多老公, 但有一個把我寵壞就已經足夠

洋房

Jasmine-4711 發表於 19-8-5 22:14
警監會最大個位回來處理已經係答應左查啦.

要知佢幾時返香港? 你怕佢一年半載不回來定着左草去歐美做政 ...

我今日都係咁樣同細佬講,佢同我講成個監警會都係藍,最大果個係大陸d官,所以班細路唔信佢地會真查,另外仲有之前太多案件都係查查下無咗係事,好似早幾個月咪有個男人比警察拉,因為cool脛時太用力整死咗佢,到最尾該警員並沒有得到任何處分

珍珠宮

開心吸收勳章

Debbiebbccd 發表於 19-8-8 19:55
係美國有一萬人出黎遊行總統落左台啦,理性討論淨係識叫人收皮,你就係咁既質素?美國人有槍啊,香港人有 ...

https://youtu.be/ZCE_bwOfmcs

大宅

lovececing 發表於 19-8-9 06:51
你話林議員有問題,所以咪要查law,我覺得唔係查警察嫁,要全面查嫁,所以有必要成立獨立委員會就係咁嘅原 ...

等平息左暴亂,暴徒定罪後慢慢查!現在,支持警方嚴正執法!盡快平息暴亂,緝拿暴徒!

侯爵府

魚蛋仔 發表於 19-8-9 07:49
等平息左暴亂,暴徒定罪後慢慢查!現在,支持警方嚴正執法!盡快平息暴亂,緝拿暴徒!
...

最怕唔係嚴正執法就平息到,我都希望盡快平息

大宅

gretagugu 發表於 19-8-9 06:22
回覆 Debbiebbccd 的帖子

講真,我都唔滿意香港警隊表現,太過溫柔,太過剋制。希望警察可以使用最高武力 ...

佢哋真係最低武力,如果佢地有d 世界觀,見過美國捉超速都係用來福槍指個司機落車

大宅

lovececing 發表於 19-8-9 07:50
最怕唔係嚴正執法就平息到,我都希望盡快平息

暴徒話5個訴求缺一不可。就算成立左委員會,暴徒都唔會停!所以你都想盡快平息,就應該先唔好參加非法集會,跟著叫你所認識的人都唔好參加!跟著再支持警方執法!

大宅

回覆樓主:

這段時間一直見到"政府一直唔回應",這真是最多的一個語言藝術!

政府一直有逐點回應,不過這些活在理想國里的人蓋住耳朵,聽不到就說沒有回應。

他們應該說,政府一直沒有答應。他們是徹底的政治要脅,不全部答應就要暴亂到底!

說明白不是更好嗎?

侯爵府

魚蛋仔 發表於 19-8-9 07:56
暴徒話5個訴求缺一不可。就算成立左委員會,暴徒都唔會停!所以你都想盡快平息,就應該先唔好參加非法集會 ...

非法集會我從不參加,暴徒更加不代表我,5大訴求其實我都可以不要,如果有獨立委員會,我諗會多好多人唔會再出黎

大宅

lovececing 發表於 19-8-9 08:30
非法集會我從不參加,暴徒更加不代表我,5大訴求其實我都可以不要,如果有獨立委員會,我諗會多好多人唔會 ...

咁你代表到暴徒嗎?而家無人反對和平遊行集會,只反對暴徒,反對暴力,反對一切破壞行為!而家先平暴亂,其他容後再談!

侯爵府

魚蛋仔 發表於 19-8-9 09:10
咁你代表到暴徒嗎?而家無人反對和平遊行集會,只反對暴徒,反對暴力,反對一切破壞行為!而家先平暴亂, ...

先平暴亂我贊成,問題係how,就算警方已嚴正執法都未平靜到,唔該政府高層真係諗諗

侯爵府

魚蛋仔 發表於 19-8-9 07:49
...

政府唔肯做嘢,單單靠警察拉人,真係好難平息到。五大訴求入面,最可以做嘅就係成立獨立調查委員會,正式宣布 撤回條例呢兩樣。

大宅

patwong 發表於 19-8-9 10:55
政府唔肯做嘢,單單靠警察拉人,真係好難平息到。五大訴求入面,最可以做嘅就係成立獨立調查委員會,正式 ...

咪天真啦!班暴徒真是在意什麼5大訴求咩!?佢哋ge目的係奪權,搞港獨呀!佢哋都無諗住同政府傾!
政府已經夠軟弱了,再跪低就以後可以唔使要政府了,到時年輕人有咩不滿就出來破壞就得啦!

侯爵府

魚蛋仔 發表於 19-8-9 07:56
暴徒話5個訴求缺一不可。就算成立左委員會,暴徒都唔會停!所以你都想盡快平息,就應該先唔好參加非法集會 ...

如果你去問警察,可能佢哋都好希望政府做番啲嘢,邊個想日日打仗咁
註:我喺話政府要做番啲嘢,唔喺要政府答應五大訴求。

侯爵府

魚蛋仔 發表於 19-8-9 11:01
咪天真啦!班暴徒真是在意什麼5大訴求咩!?佢哋ge目的係奪權,搞港獨呀!佢哋都無諗住同政府傾!
政府已經 ...

咁你應為可以點呢?拉晒啲暴徒?可能成千上萬個喎,可以拉晒?

大宅

patwong 發表於 19-8-9 11:02
如果你去問警察,可能佢哋都好希望政府做番啲嘢,邊個想日日打仗咁
註:我喺話政府要做番啲嘢,唔喺要政府 ...

冷處理都係一種處理手法吧!一係申請叫解放軍囉!到哩刻都唔要求解放軍陣壓,警隊武器又咁溫和,已經俾晒機會班暴徒,係班暴徒得寸進尺啫。
你又話唔係要政府答應5大訴求,咁你又有咩提議呀?

首頁

尾頁

跳至