少年成長

跳至

首頁

尾頁

大宅

我個女就快9歲,下學期升小四,夜晚都不停尿床,
之前都帶阿女睇過幾次醫生,醫生話阿女發育未健全,
膀胱薄唔知咩骨未生好,之後問起我先生,
我知我老公去到15歲先無再夜晚尿床,
醫生就話完全是天生遺傳,叫我地畀耐性,
自然會好,呢類遺傳引起的尿床問題好難有得跟,
始終阿女都快9歲,比班親朋戚友知個女咁大個夜晚仲賴尿,
我地都好難受,阿女反而慣又覺得無咩野,
我就覺得無奈又擔心....

我地有排唔比尿片佢著,但晚晚都賴,
半夜自己辛苦D叫佢起身去廁所,起身結果又係賴,
又唔想同佢換床單,阿女幫手換佢又難受,
我都知佢都唔想賴尿,結果寧願比阿女著尿片,
反正佢都慣左,依家就要阿女自己包好尿片,
朝早起身自己清理賴濕的尿片再沖乾淨身,
自己唔再幫佢著尿片,比D責任阿女做。

不過夏天比Goodnites果款學習褲都好易漏,
適合小學生體型用的紙尿片好難買,
用開日本大王超大碼尿片次次都要託人訂貨先有,

所以一買就買定三包比阿女夜晚訓覺用,
阿女而家熱天一星期都有兩三晚起身唔會濕片,
但冬天起身條片就幾乎一定濕,仲要賴好多,
真係好無奈......

子爵府

成人紙尿衭啱著嗎?
如果自然會好,起碼也有個希望。唔好灰心喪氣。女女感覺也很重要。
I support autism acceptance!

男爵府

畀面勳章

你唔同親戚提及,根本係無人知的。
不要怪責女兒,她根本控制不到,如醫生說大大下就好了,真的!

子爵府

snorlax 發表於 19-8-5 18:32
膀胱 ...

有無試過噓噓樂牌子隻巨無霸,好大塊㗎

男爵府

阿囡有呢個問題, 唔需要比其他人知, 私隱喎

大宅

Jolly 發表於 19-8-6 06:51
成人紙尿衭啱著嗎?
如果自然會好,起碼也有個希望。唔好灰心喪氣。女女感覺也很重要。
...

成人紙尿褲對阿女嚟講可能太大塊,我怕佢自己包唔到要我幫佢。阿女尿床問題我都睇得開,只係唔想佢去到佢十幾歲夜晚都仲賴尿。佢唔想瀨濕張床,用尿片方便我都由得佢,至少大家都唔使煩。

大宅

cwmanna 發表於 19-8-9 16:03
阿囡有呢個問題, 唔需要比其他人知, 私隱喎
我當然唔會講比人知,但都有親密的,親人係知道阿女尿床問題,大家都只係想幫手及早解決,本身班親戚都好錫阿女。

大宅

粒粒芝士 發表於 19-8-8 00:37
有無試過噓噓樂牌子隻巨無霸,好大塊㗎
XXL果隻噓噓樂以前用過,但我同阿女都覺得日本大王較好,不過阿女越嚟越大到時都唔知有邊隻尿片啱佢用,市面都唔見有10幾歲的兒童專用的尿片,到時只能用成人細碼。

男爵府

膀胱 ...

怕咩 我細個 好似小學3~4年半仲賴尿
之後都無嘢 生理問題啫 發育差 係咁

子爵府

snorlax 發表於 19-8-9 23:23
成人紙尿褲對阿女嚟講可能太大塊,我怕佢自己包唔到要我幫佢。阿女尿床問題我都睇得開,只係唔想佢去到佢 ...

現在咪有d女性經期衭,睇吓啱唔啱?
I support autism acceptance!

男爵府

【防尿床神器小孩报警器婴儿宝宝尿床提醒器儿童尿湿老人纸尿裤】https://m.tb.cn/h.ejpRz5y?sm=a511b7 点击链接,再选择浏览器咑閞;或椱ァ製这段描述¥XXARYjeIuoQ¥后到(emoji)◇綯℡寳(emoji)

大宅

Qq555666 發表於 19-8-10 10:04
怕咩 我細個 好似小學3~4年半仲賴尿
之後都無嘢 生理問題啫 發育差 係咁
...
老公遺傳無辦法,只有無奈,
我只望阿女升中學前唔再尿床。

大宅

Jolly 發表於 19-8-10 12:33
現在咪有d女性經期衭,睇吓啱唔啱?
連Goodnites學習褲都漏尿,經期褲一定唔得,
阿女夜晚尿床尿量都幾多,朝早起身塊尿片通常濕大半。

阿女再大隻啲可能要比成人細碼紙尿褲佢用先得

大宅

Activehealth 發表於 19-8-10 21:29
【防尿床神器小孩报警器婴儿宝宝尿床提醒器儿童尿湿老人纸尿裤】https://m.tb.cn/h.ejpRz5y?sm=a511b7 点击 ...
初期帶佢睇醫生已經試用半年,果段時期唔比尿片佢著,
但機響果陣已經濕左少少,冬天阿女瞓得熟成效低,
要比學習褲佢著住瞓以防萬一,始終成效唔大,
夜晚同佢鴨返尿片算。

珍珠宮

親戚知道女瀨尿會難受,就唔好再向親戚提呢件事了。我認識的一個朋友,佢到小六仲要著尿片瞓覺,會瀨尿。到中學自然好返。既然醫生話遺傳,你就俾時間女去慢慢調節好吧!

別墅

回覆樓主:

俾d時間和包容

珍珠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 2018母親節勳章 親子達人勳章

係遺傳"病", 佢都唔想的, 唔好同人講, 會影響小朋友心理的.
一毫之善,與人方便;一毫之惡,勸君莫作;欺人是禍,饒人是福;不信抬頭看,蒼天饒過誰
                      *****請勿將本人网名及言論內容抄襲到任何報紙或雜誌上*****

男爵府

大個女要自專,做咩要俾親戚知,問醫生更專業!

公爵府

膀胱 ...

有壓力都會

別墅

膀胱 ...

唔駛太擔心,我女都尿床到五年級,五年級之後冇再尿床了