少年成長

跳至

首頁

尾頁

男爵府

snorlax 發表於 19-8-5 18:32
我個女就快9歲,下學期升小四,夜晚都不停尿床,
之前都帶阿女睇過幾次醫生,醫生話阿女發育未健全,
膀胱 ...

是否瞓前2小時不喝湯/飲品/水和利尿食品?醫生有冇話同佢訓練如何介片? 通常唔著片,如果著咗片,佢有依賴個腦仔會唔識提醒自己起身去廁所

翡翠宮

千奇不要怪責佢,生理問題

翡翠宮

llolulu 發表於 19-9-5 23:53
唔駛太擔心,我女都尿床到五年級,五年級之後冇再尿床了

大宅

k_k_k 發表於 19-9-11 07:53
是否瞓前2小時不喝湯/飲品/水和利尿食品?醫生有冇話同佢訓練如何介片? 通常唔著片,如果著咗片,佢有依賴 ...
我盡量都唔會畀佢飲太多野,當然如果阿女話口渴我都只會俾佢飲清水,冇理由水都唔畀飲,飲得少水對身體始終唔係太好。

關於介片其實我地都努力嘗試,但係佢成日晚晚都瀨尿冇辦法。而家阿女已經九歲,我都唔再幫佢鴨尿片,佢覺得要用尿片就自己鴨,朝早起身自己換片沖乾淨個身,用到佢覺得自己唔需要先,阿女話唔用尿片佢瞓唔著,但希望可以自己夜晚急尿自己去廁所。

男爵府

snorlax 發表於 19-9-15 23:34
我盡量都唔會畀佢飲太多野,當然如果阿女話口渴我都只會俾佢飲清水,冇理由水都唔畀飲,飲得少水對身體始終 ...

jm, 你帶女女睇過醫生檢查後都無事,咁醫生有無建議係買“夜尿警報器”俾女女用?

我女在6歲時都有此問題,檢查後都話無事係心理問題,建議我俾“夜尿警報器”女女用,600幾蚊一個,但我女女用了不足兩星期,已幫好戒左片之餘仲唔賴尿,一直到依家(有一年了),都無再發生過夜遺尿的問題。

你試下俾女女用吧。

珍珠宮

回覆樓主:

如果係遺傳,真係唔好怪個女亦唔好自責,無人想,用成人細碼吧

大宅

膀胱 ...

我女8歲都晚晚瀨尿,我想帶佢去睇醫生check 下,請問你帶佢睇咩醫生?

大宅

idykawaii 發表於 19-9-17 21:23
jm, 你帶女女睇過醫生檢查後都無事,咁醫生有無建議係買“夜尿警報器”俾女女用?

我女在6歲時都有此問題 ...

我女8歲都晚晚瀨尿,我想帶佢去睇醫生check 下,請問你帶佢睇咩醫生?

大宅

開心吸收勳章

多留意情況同醫生講, 同比多D鼓勵女女, 希望佢情況快D好轉啦!!

大宅

膀胱 ...

樓主,絕對明白你的絕望,因我都經歷過!我女晚晚尿床到九歲,有時一晚兩次添,日日洗被洗床單的日子重好深刻!一直以為慢慢會好,等等等,有時會忟到鬧阿女,之後阿女學校暑假有宿營,佢好想去,但又驚,我就上網不斷找資料,發覺外國好多資訊,其中呢個網講得好詳細
https://www.dri-sleeper.com/pages/what-is-bedwetting

建議你上去睇下,好多個案可參考!最後我真係靠佢個alarm攪掂左,好神奇,好感恩!不過大前提是我女好合作,因為佢好想去camp,唔想再尿床

男爵府

cwing1987 發表於 19-9-22 17:27

我係睇政府的,因我女小時候有睇開政府腎科的following, 醫生知道她五歲仲尿床時,轉介去檢查有無夜遺尿的問題。記得係驗尿的,驗完係無事,醫生就寫紙叫我去買漏尿警報器俾阿女用。

大宅

idykawaii 發表於 19-9-25 22:39
我係睇政府的,因我女小時候有睇開政府腎科的following, 醫生知道她五歲仲尿床時,轉介去檢查有無夜遺尿的 ...

我想問邊度有這alarm 買,我女已7歲,同樣夜遺尿問題(emoji)

大宅

cwing1987 發表於 19-9-22 17:27

應該去睇專科(小童外科及泌尿科)

洋房

夜晚尿床 又唔係日間失禁
我擔心嘅係健康問題,你擔心係面子問題
你嘅態度影響佢睇法

大宅

我囡囡一年班也有尿床的問題 ,對大人和小朋友來說,是十分困擾的問題。我用了幾個方法,最後二年班也沒有尿床這個問題。你也可以試試看。
第一,多做運動,最好曬多啲,呢類小朋友身體比較虛。多做運動同囇多啲可以補補腎氣。
第二,瞓覺前幫佢按摩,一來等佢輕鬆啲,二來可以按下背脊近腎的位置。我也會用熱包敷下佢。
第三,煲一D滋補湯俾佢飲。如你想知道更多, 我也可以PM你
第四,盡量減少壓力。幫佢放鬆。

希望你囡囡可以快啲好返。

民房

有無試過特意用幾晚時間觀察一下,她大概每晚幾點會賴尿?然後每晚都設置鬧鐘叫她起床屙尿?

禁止訪問

禁止訪問

大宅

stylishma 發表於 19-10-6 00:56
我囡囡一年班也有尿床的問題 ,對大人和小朋友來說,是十分困擾的問題。我用了幾個方法,最後二年班也沒 ...

可以pm me the

男爵府

OiMorning 發表於 19-10-8 00:33
請問你點幫你女女用夜尿警報器,可以介紹一下嗎?

見好多sis都有問用邊隻夜尿警報器,share俾大家了解下 係醫院醫生推薦我俾小朋友用的。

首頁

尾頁

跳至