少年成長

跳至

首頁

尾頁

別墅

snorlax 發表於 19-8-5 18:32
我個女就快9歲,下學期升小四,夜晚都不停尿床,
之前都帶阿女睇過幾次醫生,醫生話阿女發育未健全,
膀胱 ...

老公遺傳係無辦法 唔好怪女女 佢都會好唔開心(emoji)(emoji)媽媽 你要加油(emoji)(emoji)

男爵府

2019新春慶豚圓 2019勳章

回覆樓主:

瞓前俾佢去厠所
唔好飲太多水先瞓

試試任何可以的方法

大宅

我仔10歲,最近先至叫戒咗癩尿,佢都係用夜尿警報器成功戒咗,雖然開頭個警報器响咗但佢都未醒,要我起身搞佢,但嘈多2,3個星期佢自己就會習慣咗,自己起身痾尿,唔再癩!
另外,我又會買d厚身既大塊尿墊比佢用,佢自己如果夜晚癩咗,係會自己一個人搞得掂,唔駛我幫手!
我今年暑假試要去旅行,於是貪方便比返佢著片,費事整污糟酒店床,但咁就麻煩啦!因為佢又再依賴返條片唔起身痾尿,旅行完咗後又要用返一個月有多先再戒甩條片,所以戒片呢樣野,一定要有恆心,同佢堅持,唔好心軟比片佢著,晚晚用警報器,慢慢就會成功!

大宅

膀胱 ...

阿囡有呢個問題, 唔好比其他人知
精神壓力加習慣都有影響我覺得
現在習慣9點後不給飲水
10點上床前去一去廁所

大宅

2019勳章

回覆樓主:

你可以試下臨瞓前兩個鐘唔好俾水佢飲,同埋唔好太夜瞓。

複式洋房

回覆樓主:

點解要話俾親戚知呀?其實唔講無人會知呀! 呀囡都唔想呀!

水晶宮

膀胱 ...

平常心,你都識講大左會好

大宅

膀胱 ...

我明白媽媽都好辛苦。會試下當女女無依個問題?尿濕左當無回事叫佢換好片,比個笑容佢就算,試下開懷啲,女女都開始大,相信佢會慢慢都會唔開心,其實都怕佢心理影響。有時啲野迫問題愈勁,佢壓力大可能問題仲壓重。放開啲。佢可能人都開心啲,自己慢慢身體會感受到,當你地覺得無事,佢有返信心問題有時試啲解決,因為有時好似我地考試咁,壓力大好易出錯。雖然係遺傳,但有時正能量可能都改變到媽媽你要同女女加油(emoji)(emoji)

洋房

回覆 katherineyung12 的帖子

其實我囡囡間中都要去親戚屋企借宿,因為我同老公時不時要出外工幹,所以囡囡有尿床問題親戚都知左好耐,去親戚度住之前帶定包尿片畀阿囡用就得。好在我地班親戚全部都唔介意,仲好錫好關心阿囡,有時去接阿囡走佢都好似唔捨得走咁😂😪

洋房

回覆 hello^_^ 的帖子

我都盡量叫佢瞓前兩小時唔好飲咁多水,口渴都係飲少少濕濕口就得。我地平時夜晚十點左右就瞓,weekend最多十一點。

洋房

回覆 kawainnn 的帖子

我同老公從來都未試過因為阿囡瀨尿而鬧佢,我地都明白阿囡都唔想亦都好難控制,所以都從來唔會比壓力佢。阿囡瀨濕張床我頂多都係忍住氣同幫佢換床單,我老公從來都唔點理,阿囡起居全部我打色,唔得閒要出差就交比親戚代為照顧。
我亦好尊重阿囡的意願,我都成日同阿囡講大個女唔好尿片,但佢都話瀨濕床褥被單會好麻煩,同埋佢話尿片舒服又方便,特別去到天冷或者夏天開冷氣瞓佢就一定瀨尿,所以我都繼續比阿囡用尿片,大前提係而家已經9歲讀四年班,就要自己著尿片朝早起身自己沖乾淨身,全程自己搞掂,我就唔會再同佢包尿片。而家只有阿囡朝早起身條片無濕,我就會keep住鼓勵佢,如果保持到連續5日以上無瀨尿,我都會有唔錯的獎勵,而阿囡自細其實都無因為有尿床問題而感到自卑和唔開心,佢本身對尿床問題唔上心,諗返其實都未必係壞事,不過我就見阿女差唔多十歲都尿床仲要用尿片就感到好無奈。

大宅

snorlax 發表於 19-9-15 23:34
我盡量都唔會畀佢飲太多野,當然如果阿女話口渴我都只會俾佢飲清水,冇理由水都唔畀飲,飲得少水對身體始終 ...

中醫建議戎生冷食品,一試無防

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊