時政擂台

跳至

首頁

尾頁

公爵府

newbieC9 發表於 19-8-6 14:13
佢哋好識做PR,尋日不合作運動,我喺東鐵等咗4個鐘。佢哋逐卡去問有無人要水,其實咁有機心 就知係有人幕 ...

即係一邊打人一邊講對唔住咁

大宅

我估你深入警隊入面親身感受仲感動!

男爵府

曱甴不是怕`殺牠死`?

珍珠宮

sandylaw 發表於 19-8-6 02:56
剛剛路經旺角轉車偶遇一群暴徒,足足逗留左兩小時去觀察佢地。
如果曾經參與過佢地既活動,可能真係有感動 ...

昨晚和兩個黃民討論, 結論那班年青人認為:

1) 香港早已沒有一國兩際, 香港政府只能聽中央指示, 那香港只能受中國控制, 他們覺得沒有未來
2) 常常說的外國勢力, 根本不存在, 是香港好多人給騙了
3) 口罩人很有愛心, 很和平, 是記者寫衰佢地, 是大陸有心要香港人憎佢地
4) 如果大部人認為佢地係暴力,那為何那麼多年青人走出來做呢D事? 是誰迫佢地?

所有遇見,皆有因果
要是每個人都懂你,那你得有多平凡

水晶宮

小詠 發表於 19-8-6 14:57
昨晚和兩個黃民討論, 結論那班年青人認為:

1) 香港早已沒有一國兩際, 香港政府只能聽中央指示, 那香港只 ...

呢樣野我女學校有老師成日同佢地咁講,就算香港自治政府都唔係港人治港。呢d都係蘋果廿幾年既惡行,新一代既老師都係睇蘋果長大,所以思維都係咁。

真係好憎啲毒媒

珍珠宮

sandylaw 發表於 19-8-6 14:41
先重新以前我討厭所有黑衣人,而家令我無咁憎既係温和派,但一樣討厭勇武派。

見到佢地著成咁好熱,好辛 ...

但佢地嘅温和、關心僅限於同佢地痴痴呆呆坐埋一枱嘅黃人,對於非佢族類嘅人就殺紅了眼,變了另一個人咁,完全係表裡不一嘅表現

珍珠宮

flyingspeedboat 發表於 19-8-6 05:03
但對唔住,無論背後理念有幾咁崇高, 我都覺得佢哋似一班畜牲,剩係識襲擊警察,同埋要強迫人地去接受佢哋 ...

侯爵府

sandylaw 發表於 19-8-6 02:56
剛剛路經旺角轉車偶遇一群暴徒,足足逗留左兩小時去觀察佢地。
如果曾經參與過佢地既活動,可能真係有感動 ...

唔明見到呢D,點解無咁討厭,我一樣超討厭佢地

珍珠宮

sandylaw 發表於 19-8-6 15:04
呢樣野我女學校有老師成日同佢地咁講,就算香港自治政府都唔係港人治港。呢d都係蘋果廿幾年既惡行,新一代 ...

昨晚我都好倦, 好在有台灣的人講野中立:

你們明知跟專政要求民主的成功率不大,就該知道時機不當。既然嘗試過了也盡力了,就在傷害更大前止血吧。想想看,有10億港幣和200萬人力的資源,可以改善多少港人現況,所以大家有更好的起點?如果堅持下去就可有勝算,那麼就堅持下去吧。問題是,當有那麼多資金和人力都無法打通這條路時,只剩更少的資源能做什麼?
你們先動手違法,就不可能訴求對方“守法”,何況軍警有所有法律權力來鎮壓違法暴動,包括孫子兵法內的任何手段。

HK現在的破壞情況,即便是一般百姓也深受其害。政府和百姓都會責怪抗爭份子造成的,這更削弱抗爭的說服性與成功率。難道這個抗爭團隊核心沒有想到,這是可能發展的一個狀況嗎?再抗爭下去就已經沒有意義了。有多少人會相信一個破壞力十足的組織,會為HK帶來新的經政建設?換成是要把你家當成戰區要你入獄10年,你還會支持嗎?另外,雖然暴力不全是抗爭青年所為,但因與警察拒捕對抗而造成環境破壞的戰區,也是會被當成事件暴力的來源之一。這是不得已的後果。

again,社運本意良好,值得支持。隨然方法粗慥,風險太大,但大家還是都希望你們的社運成功。但我一看見違法的場面出現,或你們讓中國政府丟了面子,就知道路走偏了。這是談判與訴求的五大禁忌之二。事實上談判與訴求中的四大禁忌,這組織全犯光了,另一個是沒有尋求雙贏,和沒有談判專業的謀略。所以談判與訴求成功的機會就降到很低了。

總之,事情已走到這裡,除非有高人出來收攤,否則還是建議盡快止血。停止抗爭,表達歉意和平談判,幫忙收拾髒亂街道,先贏回人心吧。

所有遇見,皆有因果

珍珠宮

flyingspeedboat 發表於 19-8-6 05:03
但對唔住,無論背後理念有幾咁崇高, 我都覺得佢哋似一班畜牲,剩係識襲擊警察,同埋要強迫人地去接受佢哋 ...
一群智障曱甴

珍珠宮

小詠 發表於 19-8-6 15:15
昨晚我都好倦, 好在有台灣的人講野中立:

你們明知跟專政要求民主的成功率不大,就該知道時機不當。既然 ...

另外那位台灣人回罵黃人, 都好有POINT:

1. 董建華親口說幕後是蔡英文出資的,你信嗎?
2. 暗網深網的密文說有各國插手,你信嗎?
3. 港青社運的核心組織謹慎深沉,不像一般衝動的年輕人。他們有足夠的龐大資金進行幾個月的準備和兩個月的社運,你相信一般年輕人能夠提供得了這麼多人數的社運經費嗎?任何社運都不可能簡單到只有一群年輕人就能撐得起來。在台灣,一場百人活動就要50萬台幣起跳的資金。就算港幣跟台幣等值,百萬人港運就最少需要50億港幣。你覺得港青組織真有這麼多錢嗎?如果港青真有這麼多錢,會捨得拿來亂砸進社運裡嗎?想想你們還是免費參加社運,若要年輕人們每人出一萬港幣來參加社運,還有多少人會參加?
4. 有誰不在乎把香港搞得一團亂來藉機打擊中國呢?真是香港本地人嗎?

年輕人的確受不了被指責,但不表示可以因此有豁免權。
你們都受不了一般人指責,中國專政又怎麼受得了你們指責?
港青要明白一件重要的事,香港在英國殖民時代就沒有民主,在中國專政下也沒有民主。你們要在對的地方用對的方法做對的伸訴,才會有對的結果。籌辦這次HK社運的目地,實在堪虞。

理想與初衷立意良好的事很多,但執行過程總有令人遺憾之處。
這個世界絕不單純,希望你們化悲憤為力量,早點止血不要再讓香港惡化下去。

所有遇見,皆有因果

水晶宮

老翻太太 發表於 19-8-6 15:08
但佢地嘅温和、關心僅限於同佢地痴痴呆呆坐埋一枱嘅黃人,對於非佢族類嘅人就殺紅了眼,變了另一個人咁, ...

係架,如果我在人群中大嗌一句暴徒,可能返唔到屋企
如果係反社會既人同佢地相處得耐,係會感覺到愛同温暖,凝聚力感染力,個運動達到咩後果已經唔重要,佢地只係唔想警察阻止佢地既運動繼續,亦都唔想有任何聲音停止佢地。

男爵府

lo913 發表於 19-8-6 06:51
睇完,一的都唔感動。放火是否好偉大,私刑好崇高。

一幕一幕嘅私刑,睇到我不自覺咁流淚,好驚吾知幾會輪到我或者家人、朋友

子爵府

agee 發表於 19-8-6 06:45
佢地有組織, 惡勢力
唔明有咩好睇

我只覺佢地訓練有素,拆鐵欄整路障,挖地磚,搬水馬,手法純熟,取之於民,用之於民,

珍珠宮

2024年龍年勳章 2021可愛聖誕B勳章 畀面勳章

sandylaw 發表於 19-8-6 15:25
係架,如果我在人群中大嗌一句暴徒,可能返唔到屋企
如果係反社會既人同佢地相處得耐,係會感覺 ...

呢班人巳經失智/失制, 完全進入自我催眠狀態, 令我更加堅持警方既執法既需要, 如果唔係, 一日佢地唔停, 香港都唔會回復平安, 我呢個普通市民都要擔驚受怕, 我c6 仲要係職業司機, 尋日我一路開工一路擔心緊c6 呀

大宅

newbieC9 發表於 19-8-6 14:13
佢哋好識做PR,尋日不合作運動,我喺東鐵等咗4個鐘。佢哋逐卡去問有無人要水,其實咁有機心 就知係有人幕 ...

琴日西鐵站停駛,都見到佢地話幫人搵有咩巴士搭
不過唔會感動到我,寧願佢地將尼d善心留返俾被佢地當仇人咁毒打既警察好過

複式洋房

花生蘿蔔 發表於 19-8-6 09:17
樓主,我可能明少少,佢哋嗰種互相幫忙,齊上齊落嘅態度可能會令你好感動,如果係用喺正途上,我都會感動, ...

十分贊同(emoji)(emoji)

首頁

尾頁

跳至