夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

男爵府

你話大家都好似入唔到大家內心,係咪一直以來都係咁樣?定係生咗小朋友先係咁?

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 育兒性格勳章 趣教勳章 叻叻勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

jeremylui83 發表於 19-8-5 21:59
咁佢想要的,你俾唔俾到呢?佢都可能想要一個堅強,處事成熟的另一半。。少少事就亂晒陣腳,點湊好個小朋友 ...

我都同意,其實整傷左你就亂哂,仲諗到去食肉菌,其實有時男人真係好怕煩,佢覺得你應該小心d,咁呢個係事實,下次同小朋友一齊去超市唔好去街市囉。有時驚呢樣嗰樣,自己先試下解決先,上網睇下食肉菌symptoms,小朋友冇的咪唔駛問老公囉,你又提起件事係咁盞佢覺得你煩,做左媽媽要堅強d,老公唔得閒小朋友都係靠你的了,加油

大宅

其實大部份男人都係咁, 做咩都理性分析.
只會係拍拖熱戀或者在追求時, 才會扮感性少少

複式洋房

你都幾玻璃心, 咁唔小心,比人話2句咪小心啲以後,以此為鑑,跌一跌又驚到食肉菌又喊, 真係太誇張,我媽無事小事都擔心一餐,自憐50年, 自己有野唔岩又受唔到批評, 任何事都擔心諗到最差,真係煩到嘔,身邊 d 人好難頂。
你今次真係唔小心, 咁下次有經驗咪小心啲, 亦唔好擔心咁多, 大件事你咪仲大鑊?! 而你確實冇需要擔心到咁。
如果我老公整到個女咁,我會剷佢,狼過你老公n 倍!
放鬆啲啦! 可能你老公仲擔心過你啦!

鼠鼠鼠    發表於 20-2-5 00:58

子爵府

回覆 Yukolo0308 的帖子

男人嘅思考角度係以解決困難為主,而女性嘅思考角度就係以感情為主,當兩夫婦有問題/困難時就會出現了兩種不同嘅處理手法。

你老公就叫你唔好再帶個女去街市(以解決困難為主),你就想你老公安慰你(以感情為主)
我老公都經常笑我,有時間看一看這個video,你就會明白點解兩夫妻經常有呢啲爭拗。

It's Not About The Nail

伯爵府

Yukolo0308 發表於 19-8-6 04:30
我即時用清水沖洗傷口 諗住返屋企再消毒 返到屋企 諗起嘴應該唔可以用火酒消毒 就打左比我做藥房嘅老公問下 ...

明白你的憂慮
自己小朋友受傷實擔心死
記得我女2, 3歲時有日行路拐吓拐吓
我嚇到喊咗出黎, 叫我老公即刻返屋企同佢睇醫生, 不過後來我原來發現係對鞋仔夾脚,所以佢痛, 才會行成咁
你老公喜歡講道理, 佢真係無錯, 佢可能都好心痛, 只係衰在唔適當時候講唔適當既野
男人大部分係唔識安慰老婆的
唔好有期望
上黎呢樹仲多安慰比你
不過, 唔好嬲了, 最緊要小朋友無事
放心啦, 無事的, 煲D金銀花水同佢用綿花洗吓, 再搽雙飛人, 過幾日就好番。

子爵府

意外真係冇人想,你都唔好太責怪自己。
你老公都可能出於擔心先語氣重

大宅

Yukolo0308 發表於 19-8-6 04:30
我即時用清水沖洗傷口 諗住返屋企再消毒 返到屋企 諗起嘴應該唔可以用火酒消毒 就打左比我做藥房嘅老公問下 ...

我諗男仔都係咁既回應,前男友到而家老公都係會咁,有意外有擔心佢地都好理性分析
我覺得唯有自己心態上調節下,或者好擔心搵朋友傾可能仲好,如果搵老公求安慰就要教佢,講到明「我而家唔開心想你攬下我」或者搵機會攬住佢再講自己心情。

複式洋房

jeremylui83 發表於 19-8-6 11:59
咁佢想要的,你俾唔俾到呢?佢都可能想要一個堅強,處事成熟的另一半。。少少事就亂晒陣腳,點湊好個小朋友 ...

非常同意
由文章中見到樓主係一個做事唔周全,出左事又唔識自己冷靜處理要即刻揾個老公問點算嘅人。
人地返緊工,又擔心個女出事,今次之後又再一次懷疑你處事能力低,令佢覺得你係豬隊友,帶個女去街市都拖唔實,所以鬧你做乜唔小心,同時提供解決方法
然後樓主玻璃心,唔明白問題出於自身性格同能力不足,經常帶比老公負擔(如個女跌親)老公提供解決/預妨方法時就一堆籍口,覺得人地啲方法有問題/唔work
事件不停重演:樓主做錯事->無能力自己解決->揾老公解決->老公鬧樓主同時提供解決/預防方法->樓主唔聽,覺得老公唔安慰自己仲鬧自己->樓主覺得自己好可憐->樓主下次又做錯事

複式洋房

回覆樓主:

我係想同樓主講,你應該慶幸自己個老公係理智型,可以幫你解決問題。
我遇過好多男人唔理智,做錯事(自己同另一半)都是但無所謂唔會主動解決,樓主可以諗下係咪想要呢種老公
你自己都要留意返自己解決問題能力不足呢個問題,否則你老公將來有機會嫌棄你
我明白忠言逆耳,樓主老公都明白,但樓主唔成長,仲要調返轉頭覺得個老公有問題,小心婚姻出問題都唔知係咩原因
PS: 我嗰個都係一個對自我同伴侶要求極高的人,我都係被佢百屌成材。調返轉頭望以前的自己真的覺很好醜,都驚當初如果繼續咁無能力會被佢嫌棄,所以變成自己前進的動力

大宅

無話錯定啱,小朋友未懂事,跌親撞到經常有,你最錯係唔識獨立處理,送上門比人鬧,明知個女係佢命根嚟!你c6完全無同理心,鬧完一次翻兜會再鬧,如果係我 我唔好再同佢講!

大宅

回覆樓主:

今晚又發生另一件事 我女係我煮飯嘅時候搞搞震 咁我就攞左盒顏色筆同畫紙比我女係書枱仔畫 我老公就坐正係旁邊沙發睇電視同99傾計 我女畫畫下就放左枝筆入口 我老公就stop佢 我都未話佢做咩唔睇定佢 唔好放筆入口 佢竟然怪我做咩唔同佢說 個女係正佢旁邊畫畫 佢話睇唔到佢畫緊 要岀聲同佢講睇住個女呀 佢先會睇住 總之便就真係姓賴 你做錯就係你錯 佢做錯都係因為你無提醒 所以你錯 我真係唔識同佢溝通

珍珠宮

Yukolo0308 發表於 19-8-12 05:00
今晚又發生另一件事 我女係我煮飯嘅時候搞搞震 咁我就攞左盒顏色筆同畫紙比我女係書枱仔畫 我老公就坐正係 ...

不如一次過講好,以後你煮飯果陣,或者出咗街,老公就負責睇女

大宅

ernbe 發表於 19-8-12 08:12
不如一次過講好,以後你煮飯果陣,或者出咗街,老公就負責睇女

不嬲都係架啦 係今次佢無啦啦話我無同佢講 講真個女佢無份 明知我去左煮飯睇唔到 係咪就應該自覺去照顧 真係坐正係旁邊架 都可以擘大眼講大話 話睇唔到個女畫緊 認錯係咪真係咁難 我做錯最多都係諗下藉口辯護下自己 佢直頭賴落人地度 我都唔係第一次話佢姓賴 次次都係人地錯 唉。。。越來越唔想同佢講嘢

珍珠宮

muimuimui91 發表於 19-8-9 10:53
非常同意
由文章中見到樓主係一個做事唔周全,出左事又唔識自己冷靜處理要即刻揾個老公問點算嘅人。
人地 ...

我諗法同你一樣
樓主常小事化大,加上自理同解難能力不足
老公深知老婆能力有限,一早提醒樓主唔好拖住個女去街市,但樓主偏偏唔聽
呀女跌親又唔識處理件事,老公返緊工都要幫手善後
樓主得閒又情緒不穩,要求老公安慰連控制自己情緒都唔識
自己唔啱都要老公呵護,反指責老公唔啱,樓主行為和思想好幼稚

複式洋房

honeybid2 發表於 19-8-6 13:16
JM 唔使太灰心。你可以睇吓「男人來自火星,女人來自金星」呢本書。男人既角度說話係用黎解決問題(i.e.佢 ...

完全認同,你如果要男人安慰,直接叫佢安慰你,抱抱你,講啲嘢令你唔好咁擔心仲好過⋯⋯

一句,佢係男人唔係你JM, 佢唔識點安慰你,佢以為你問佢解決方法⋯⋯

複式洋房

Yukolo0308 發表於 19-8-12 05:00
今晚又發生另一件事 我女係我煮飯嘅時候搞搞震 咁我就攞左盒顏色筆同畫紙比我女係書枱仔畫 我老公就坐正係 ...

所以點解女人結左婚生左仔要咁長氣,啲老公養成的⋯⋯我次次都會提佢睇住啲細路

首頁

尾頁

跳至