夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

別墅

我有個好鐘意講道理嘅老公 話說有一日 天落緊毛毛細雨 我帶左我歲半嘅女去圖書館借書 回程嘅時候 順便去左附近嘅街市買餸 果次係我第一次無推車仔去街市買餸 因為車仔比較大部 一入街市 全條行人路都會比車仔佔據曬 所以我好唔鐘意推車仔去街市 多數去超市買就算 但嗰日因為街市就係旁邊而且係必經之路所以就選擇入去買 我都知街市比較危險 但我只係買少少菜同肉 諗住快手買完就走 點知都係有意外發生 我女正值不受控階段 經常甩手想暴走 捉都捉唔住 果一日就係咁 個女係我比緊錢嘅時候 掙脫左我嘅控制 唔小心係街市冼底左 嘴唇即時損左流血 發生嘅地點仲要係魚舖前面

別墅

我即時用清水沖洗傷口 諗住返屋企再消毒 返到屋企 諗起嘴應該唔可以用火酒消毒 就打左比我做藥房嘅老公問下可以點消毒 我當時心已經好亂 知道街市污糟 好怕細菌感染 但佢一聽到個女受傷 就第一時間怪我做咩帶個女岀街 點解會去街市買餸 比佢話完一輪就叫我一係去買生理鹽水一係用雙飛人消毒 屋企咁啱有雙飛人就用左啦 到佢放工返到屋企 又一輪責怪 到第二朝我老公梳洗準備返工嘅時間 我上網睇到魚舖好容易感染食肉菌 見到又要截肢又會死人 就嚇到岀去想老公安慰下 點知佢都重係怪我同教我應該要點做去避免發生

別墅

回覆樓主:

我已經驚到差不多想喊 一聽到佢嘅道理 我就知道我無可能妄想係佢身上尋求安慰 佢知我入左房喊 但佢都係無安慰我就岀左門去左返工 之後我短信佢話佢知我當時嘅感受 內容係咁

我:係我犯賤 唔應該話你知我擔心 我唔應該妄想係你身上尋求安慰 我下次唔會同你講

佢: 我話你都關心大家都係想你知道危險

我: 算啦 你仲係唔明

佢: 忠言逆耳

我: 你好好諗下我嗰刻需要啲咩。你又比左咩我 唔係你認為啱嘅嘢就係適合嘅嘢 你試下多啲企係人地角度

之後佢就無再回覆我啦 其實我知係我錯 但係我咁擔心嘅時候 我都係想有個人安慰下 可以令我有安心嘅感覺 但佢比唔到我 呢個係唔係過份嘅要求

男爵府

2019勳章

Yukolo0308 發表於 19-8-6 04:37
我已經驚到差不多想喊 一聽到佢嘅道理 我就知道我無可能妄想係佢身上尋求安慰 佢知我入左房喊 但佢都係無安 ...

咁你有冇企佢角度諗?你需要安心需要安慰,佢都要架,大家都唔想小朋友有事,以後再小心d

茶類愛好者    發表於 19-8-8 02:42

大宅

2019新春慶豚圓 2019勳章

Yukolo0308 發表於 19-8-6 04:07
我有個好鐘意講道理嘅老公 話說有一日 天落緊毛毛細雨 我帶左我歲半嘅女去圖書館借書 回程嘅時候 順便去左 ...

其實意外既野大家都唔想發生,就算地點唔同都有機會,所以唔好諗甘多,幫bb做好消毒,下次小心啲,我諗你先生都係擔心先語氣重左,慢慢再溝通下,唔好諗甘多

別墅

善宜 發表於 19-8-6 05:41
咁你有冇企佢角度諗?你需要安心需要安慰,佢都要架,大家都唔想小朋友有事,以後再小心d
...

其實都唔止係呢件事 我基本遇到咩事唔開心 搵佢傾訴嘅時候佢每次都係以講道理去處理 次次講完都無開心返 依然係咁唔開心 可能仲會再唔開心左 慢慢我已經唔想同佢講心事 每日嘅交流只係交代每日發生嘅事 我知佢好錫對仔女 但我覺得大家都走唔進大家嘅內心世界 佢好少同我講佢嘅心事 有咩都自己解決 佢愛我嘅方法就係滿足我生活上嘅需要 但心靈上我覺得滿足唔到 我都想進入佢嘅內心 但我唔知可以點做

男爵府

又咁講
係你自己帶個女去街市 睇唔實做錯在先
可能你先生已經唔高興
而家仲擔心緊個女有冇事

但係你仲要佢安慰返你轉頭
俾我都會覺得好煩

別墅

cpycpyhelen 發表於 19-8-6 07:08
其實意外既野大家都唔想發生,就算地點唔同都有機會,所以唔好諗甘多,幫bb做好消毒,下次小心啲,我諗你 ...

我明白 bb其實已經好返 我同老公都和好返 但下次如果又再發生任何意外 佢都係會再重演返今次事件 呢個真係佢性格嚟 佢太理性 咩都想用講道理去解決 都無嘗試去了解下對方心靈上嘅事 唔單止對我 對小朋友都係 小朋友做錯事 佢只係會叫佢唔好做 但唔會了解下佢點解要做 同可以點做 個女喊 就只會叫佢唔好喊 唔會了解下佢做咩喊 點解唔開心 有咩需要 次次都係要我提先會做 如果個女繼續喊 佢就會開始唔耐煩 想唔理 係男人通病定係只係佢問題 還是佢無問題 有問題嗰個係我 我要求太多

別墅

KoneyB 發表於 19-8-6 08:01
又咁講
係你自己帶個女去街市 睇唔實做錯在先
可能你先生已經唔高興

咁係你角度 我應該點做 我應該承認錯誤 然後自己呢埋一邊擔心 唔好煩佢 我就算擔心到想喊 都唔應該比佢知 因為係我做錯在先

我知佢都擔心 但我一同佢講嘢 佢就會無限循環應該點做可以點做先無事 佢唔似要我安慰 只係要我默默聽佢嘅道理 但有時佢嘅提議又未必可以做到 佢叫我個女想跌嘅時候就拉起佢個書包仔 拉返佢起身 第一如果佢跑得太快 有一定距離就已經做唔到啦 第二跌啲一下咁快 捉唔捉得切都係一個問題 但佢就覺得佢嘅提議係一定做到 因為佢上次都係咁做 當你同佢講有機會做唔到 佢就話係藉口 或者再重複唔應該帶佢去事發地點

男爵府

Yukolo0308 發表於 19-8-6 08:24
咁係你角度 我應該點做 我應該承認錯誤 然後自己呢埋一邊擔心 唔好煩佢 我就算擔心到想喊 都唔應該比佢知 ...

依家應該Focus係個女度
要記住下一次唔好犯同樣嘅錯

大宅

Yukolo0308 發表於 19-8-6 08:09
我明白 bb其實已經好返 我同老公都和好返 但下次如果又再發生任何意外 佢都係會再重演返今次事件 呢個真係 ...

甘我諗每個男人性格都唔同,可能佢唔係唔想做,只係理性行先,女性就會感性啲,講真,小朋友好動好正常,可以睇住幾多次先避免到,只可以話盡量睇住,其實你冇問題,個個媽媽都係緊張個bb,我都係,所以我覺得太過緊張對自己都冇好處,因為會令自己太過緊繃好容易同人有爭執,放鬆啲較好,佢係bb個爸爸,個bb受傷佢都唔想,佢只係用另一面去表達左出黎,如果兩個一齊甘緊張我諗小朋友可能覺得係佢做錯事,令爸爸媽媽唔開心

子爵府

2019新春慶豚圓 畀面勳章

咁佢想要的,你俾唔俾到呢?佢都可能想要一個堅強,處事成熟的另一半。。少少事就亂晒陣腳,點湊好個小朋友呢?你現在的痛苦,是源自只看到自己的需要,想去改變別人迎合自己。。當你學習多為人設想,調節自己的心態,你就唔會覺得痛苦

茶類愛好者    發表於 19-8-8 02:47

伯爵府

其實...又真係你自己做錯野, 要人安慰返你?
意外冇人想, 但係你自己去街市,又拖唔係個女.....
如果係我, 唔會再出聲叫人安慰.....
如果你老公緊張個女, 唔片返你已經好好了.

大宅

2019新春慶豚圓

男人多數怕麻煩,我自己會做多少少準備,例如我會係個囡好細個時,學習下點急救,因為幼兒整親係再普通不過嘅事,買定D生理鹽水、膠布等,到我個女識行,就開始教佢點跌,佢地識雙手扶地,跌極有限,到佢識爬梳化同床,又教佢點安全落地,因為你點睇實都會睇漏眼,自己防禦能力提高,知道會有危險係最好辦法。

另外,出街行裝盡量輕便就手,令我自己可以隨時Handle個囡,例如知道需要俾錢,袋定D錢係方便位,無手攞遮就帶帽,幫佢著對防跣能力高嘅鞋,當然,做齊晒意外都會發生,起碼叫盡左力,自己亦唔需要內疚,即時處理,再觀察有無異樣,基本上,處理好,再打俾老公講發生咩事,同自己已經處理左,回家先分享你感受,同希望佢安慰你,直接d,唔好拋物線,亦唔好諷刺咁講。

別墅

我已經驚到差不多想喊 一聽到佢嘅道理 我就知道我無可能妄想係佢身上尋求安慰 佢知我入左房喊 但佢都係無安 ...

JM 唔使太灰心。你可以睇吓「男人來自火星,女人來自金星」呢本書。男人既角度說話係用黎解決問題(i.e.佢想你知危險),女人既角度說話係有情感需要(i.e. 你想佢安慰吓你),所以男人係天生唔明女人要安慰既說話,你要用好耐去教佢明白你既需要。

水晶宮

2019新春慶豚圓 2019勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章

唔使甘緊張,仲有好長時間比你擔心,件件甘好快自己都死.........明嗎

大宅

即係好似對住啲正義L,你唔可能奢望佢會理解你一樣

子爵府

2019新春慶豚圓

Yukolo0308 發表於 19-8-6 04:07
我有個好鐘意講道理嘅老公 話說有一日 天落緊毛毛細雨 我帶左我歲半嘅女去圖書館借書 回程嘅時候 順便去左 ...

女正值不受控階段 經常甩手想暴走 捉都捉唔住 果一日就係咁 個女係我比緊錢嘅時候 掙脫左我嘅控制

你明知個囡依家係呢個階段,你仲要拖住就去
你老公嘅反應好正常,亦都無話錯你

大宅

Yukolo0308 發表於 19-8-6 08:09
我明白 bb其實已經好返 我同老公都和好返 但下次如果又再發生任何意外 佢都係會再重演返今次事件 呢個真係 ...

你話佢太理性
咁係咪即係感性會好d?
會唔會到時佢要等你安慰?
我會情願自己個C6係講道理多過蠻不講理

侯爵府

2019新春慶豚圓

Oh...咁回覆,唔覆都好正常啊。。。溝通都係講正面說話好,比說話人聽,聽左都唔入耳,點會改呢。。。 男人都係受軟唔受硬嘅,溫柔d, 嗲d, 扮慘通常都有用,硬碰同諷刺都唔係好方法

首頁

尾頁

跳至
熱門主題
相關內容
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊