夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

民房

bobo022184 發表於 19-8-14 01:35
回覆 Jelly5a 的帖子

我同老公都有過d事,我最後走到出黎,去搵相士問,我用左6百幾蚊,幫我個心拔到條刺 ...

相士可以做到咁?

男爵府

2019新春慶豚圓

走LA,你自己都認為老公唔愛你,我就一定唔會要仔女面先發生你旳事。

複式洋房

回覆 Jelly5a 的帖子

婚姻輔導係可以選擇嘅辦法,睇下佢想唔想傾,唔傾就帶埋小朋友走啦,如果你走佢都唔理,你自己知點做啦

大宅

回覆 kin_yan 的帖子

但我走到出黎,係因為我老公真係冇出過軌,係佢冷落左我,我疑心生暗鬼,精神虐待我自己,如果佢真係有出軌,我係一定走唔出黎的。個個case唔一樣。

民房

bobo022184 發表於 19-9-4 04:21
回覆 kin_yan 的帖子

但我走到出黎,係因為我老公真係冇出過軌,係佢冷落左我,我疑心生暗鬼,精神虐待我 ...

其實,個相士係點做

別墅

回覆樓主:

聽完妳講,我有個疑問,你們有小朋友是事先有商量,還是突如其來?是他心裡有怨言?他本身價值觀問題?還是他變心等等,我覺得他心裡條(次)要由你們去拔出來才能真正解決到問題。

民房

Jelly5a 發表於 19-8-6 13:37
自結婚之後 我同老公大部份支出都係aa
係有 連嗰時我生完冇收入 銀行戶口就嚟冇錢 都係自己出錢請陪月俾 ...

人生流流長,你自己諗清楚想開心過埋下半世定慢慢變抑鬱同精神分裂咁過埋下半世

民房

crystal5142000 發表於 19-8-14 09:19
其實人生苦短,做人都係想開心,點解要生活得咁辛苦。
你個case好似我朋友,佢老公搵到錢,但就要同佢計較 ...

即使兩公婆離婚 ,只要你帶比佢一個好正面嘅訊息同思想,個小朋友都可以活得好開心,未必會有陰影
係睇個父母點樣去處理呢件事嘅啫
我身邊識得個朋友,自小父母就離異,但係佢同父母都friend 到好似朋友咁,亦無對婚姻產生負面影響

大宅

2019新春慶豚圓

不離婚的話有兩條路,都係同你老62,99有關。仲有一條從根本解決問題:從你的描述你老公根本唔愛你,又可能你都唔愛你老公。
跟據解決方案的需時短至長:

1.行狠心,先同兩老講現狀,你有經濟壓力,不能照顧孩子,必須工作,(借銀行錢)進修,轉工,孩子交給他們,要不然收入不夠養,把孫兒的慘況拍下來讓他們心痛。

2.博同情,先對兩老好,讓他們企你果邊多過個仔,把自己辛苦對仔好的一面展示出來,等佢哋心痛你同個孫。再久唔久話個孫要點點,老公又俾唔夠錢,等兩老自願出錢。自己表現良好,再加平心靜氣問兩老以下問題,等他們自己給方案,這樣他們才會執行,你只負責問,不要給任何意見:
你哋愛唔愛個孫?
想個孫過點的生活和點的人生?
知唔知個孫現在的起居生活誰照顧,花費多少?
現在和理想的差距還有多少?
他們可以做什麼來接近這理想?
日後有那些困難會出現?
他們可以做什麼來解決這些困難?

3.依我睇你哋兩個互不相愛,搭伙生活一人出一半很合理。愛另一半的人會替對方著想而非為自己。如你夠愛對方你根本不會出呢個post,而會覺得自己出一半是應該,同時對方能感受到你的愛應能理解你而作出調整。你老公不愛你能從他不站你角度不同情你可見一班。
解決問題,你應從你們日常相處和對愛情和婚姻的看法重新審視。
認真思考以下幾個問題,問完自己,再問老公:
你想過點樣的婚姻生活?請具體地描述。
依家距離這種生活有多遠,還差什麼?
你想另一半如何對你?
你是如何對另一半,對方是否滿意?
如果可以,你會如何改變而達到理想中的婚姻生活?
在改變過程中有何困難?你會點面對?
面對以上困難,有那些東西不太重要,而你可以放棄的呢?
你要多長時間去作出以上的種種改變呢?

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊