夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

民房

自結婚之後 我同老公大部份支出都係aa
係有 連嗰時我生完冇收入 銀行戶口就嚟冇錢 都係自己出錢請陪月俾自己
依家大家都有個聯名戶口係aa方式 係大家入一個一樣數目 但其實我一直唔認同呢樣嘢 因為佢搵得比我多一半 就應該每人按人工percentage 咁計
佢屋企環境算係中產 屋企冇負擔
所以佢家用可以唔使俾都得
反而我屋企環境唔好 一定要比家用 而且好多時小朋友買玩具買尿片都係自己比冇同佢計過
嘗試同老公傾左好多次都係鬧交收場 佢話我咁做好自私按人工比率去計 變咗佢比多左唔公平 佢仲話我好貪錢
因為金錢上的分歧 同老公感情破裂
但有小朋友就唔可以輕易離婚

我可以點做?

公爵府

2019新春慶豚圓

回覆 Jelly5a 的帖子

吓, 咁都得, 好唔公平喎

洋房

Jelly5a 發表於 19-8-6 13:37
係有 連嗰時我生完冇收入 銀行戶口就嚟冇錢 都係自己出錢請陪月俾 ...

呢啲嘢唔係一人一半就公平, 你男人咁樣做先係自私, 你哋有個小朋友佢出粒精子你就要坐足十個月生埋出嚟咁你問佢點樣補償畀你

APIGMA    發表於 19-8-7 21:08

男爵府

2019勳章

Jelly5a 發表於 19-8-6 13:37
係有 連嗰時我生完冇收入 銀行戶口就嚟冇錢 都係自己出錢請陪月俾 ...

叫佢生仔生埋一半

民房

我同我老爺奶奶一齊住
比起以前 我依家脾氣好咗好多唔會點發脾氣 原因係同兩老一齊住 加上有咗小朋友 我唔想係佢哋面前發脾氣 同照顧小朋友已經好攰我冇力

除咗 以上講的金錢問題 另一方面佢少少事都會發我脾氣 同成日話要趕我走 呢到唔歡迎我

例如我整郁左佢堆文件 佢喺佢屋企人面前指住我黎鬧 話 我呢個人對屋企冇貢獻

佢亦都曾經試過係我有咗嘅時候 動手打我推我 我為咗保護自己 只可以用把剪刀指住佢叫佢唔好再行過嚟

唔單只係金錢 係所有嘢 令我哋之間感情破裂 連性生活都冇咗

努力左多次去補救但反反覆覆都係咁
我唔敢同屋企人講 唯有喺度講
我有小朋友我可以點

公爵府

2019新春慶豚圓

回覆 Jelly5a 的帖子

佢根本唔愛你

piklam1    發表於 19-8-6 14:52

大宅

2019新春慶豚圓 2019勳章

Jelly5a 發表於 19-8-6 14:02

我同我老爺奶奶一齊住
下, 乜你老公咁樣架?!! 可以再搵個機會大家平心靜氣咁傾下嗎? 再唔係試下搵婚姻輔導幫手? 如果都係唔得, 其實你認真要諗下係咪應該選擇分開下/離婚, 雖然你唔想, 但有時好辛苦冇彎轉, 呢個未必係一個唔好既決定... 你要諗下, 你既人生仲長路漫漫, 日日都生活得唔開心, 枕邊人成為怨偶, 又何苦呢?

伯爵府

我同我老爺奶奶一齊住
呢D行為,表現佢唔LOVE U 同埋可能有小三...
你一下忍,一下離婚囉...一下唔離,搬回娘家...
如你有能力,MOVE OUT...

民房

其實我真係唔想離婚 大家有冇試過去婚姻輔導處 係米work?
我而家最擔心係如果worst case divorce 小朋友會唔判比我 另外我擔心自己一個人照顧小朋友 會唔夠錢供養佢

翡翠宮

2019新春慶豚圓

回覆樓主:

情況咁差個男子亦吾愛你
你點解堅持吾離

大宅

Jelly5a 發表於 19-8-6 15:04
其實我真係唔想離婚 大家有冇試過去婚姻輔導處 係米work?
我而家最擔心係如果worst case divorce 小朋友會 ...

單方面付出可以過世? 為何咁樣令自已難受? 小朋友依家細唔知道咩事,大D肯定知道妳地兩個感情好差,爸爸根本唔愛媽媽,小朋友都會有問題的。

妳可以嘗試同屋企人傾下,如果你搬返娘家住,帶埋小朋友有否問題,家人係妳強大後盾,妳可以專心返工。若妳走後佢都無動於衷,呢個所謂男人要唔要也吧! 放過佢,等如放過自已。係自已還有青春時,搵過第2個好男人做小朋友爸爸好過。

男爵府

畀面勳章

你6299有無出過聲幫你或加多把咀鬧你?

大宅

aptcan 發表於 19-8-6 16:15
你6299有無出過聲幫你或加多把咀鬧你?

大多老爺奶奶都唔會覺我自已個囝有問題,永遠有問題都係外人(新袍)

複式洋房

其實你老公吾要得,如果大家傾過再冇改善,對小朋友的成長都吾會好。咁落去你和小朋友都會好痛苦。
你可以去法援(好似係旺角)問吓啦。如果離婚小朋友會判比邊個和分到幾多錢,贍養費有幾多等等你想知的問題。
你老公動手推你打你,你可以證明佢家暴、情緒失控不易與小朋友相處用嚟搶番小朋友的苦養權。

男爵府

其實拍拖時都應該睇到對方對錢的態度係點....

別墅

月晞 發表於 19-8-6 13:46
呢啲嘢唔係一人一半就公平, 你男人咁樣做先係自私, 你哋有個小朋友佢出粒精子你就要坐足十個月生埋出嚟 ...

講得好

大宅

2019新春慶豚圓

回覆樓主:

如果下下都aa真係要好好考慮,有咩事到你身無分文佢又會會顧你,聯名用意係儲蓄定係方便aa所以開?如果係儲蓄都係分開費事到時真係用又斤斤計較,如果係方便aa就唔好再自己比唔計

大宅

2019新春慶豚圓

回覆樓主:

至於動手動腳真係唔係男人所為,呢個男人係你大肚都亂黎,你女大個睇到又點會覺得屋企好有愛呢

大宅

我同我老爺奶奶一齊住

無野值得留低,佢除左個名係叫老公,其實佢係邊位,放過自己

洋房

回覆樓主

財政點分配 應該生仔前傾好吧
傾唔掂數就唔好生住

首頁

尾頁

跳至
熱門主題