論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

大宅

請大家比D意見,謝謝
現在工人第3份約,做左4年半。原本第4年都唔諗住續約,但費事又要D仔囡重新識應過。但近排越來越懶,成日開電視同D小朋友一齊坐係SOFA睇。一係坐係SOFA瞓,D野又唔執,成間屋都好亂。放假番來都肯做野,不過成日遲到。要叫先做。

近排舊工人話想番來做,但舊工人只用了半年(因為老公有小3)。因為用佢嗰時係蜜月期所以都幾勤力。依家隔左4年佢又生多左個小朋友,話冇錢所以想番來幫我手。

想問下大家會唔會請番舊工人回來呢?同埋如果依家唔要現在工人是否要比長期服務金,AGENT話佢有權追我比因為第3份約。但又未夠5年。

麻煩各位比D意見

複式洋房

Monibaby 發表於 19-8-6 17:10
請大家比D意見,謝謝
現在工人第3份約,做左4年半。原本第4年都唔諗住續約,但費事又要D仔囡重新識應 ...

我會請返舊姐姐,我覺得現任姐姐愈做愈差始終有一日會頂佢唔順,加上你個舊姐姐你有同佢相處過,佢亦都知道你地屋企既習慣,唔洗教到嘔血

子爵府

SzemanWong 發表於 19-8-7 02:42
我會請返舊姐姐,我覺得現任姐姐愈做愈差始終有一日會頂佢唔順,加上你個舊姐姐你有同佢相處過,佢亦都知 ...

Agree

大宅

SzemanWong 發表於 19-8-7 02:42
我會請返舊姐姐,我覺得現任姐姐愈做愈差始終有一日會頂佢唔順,加上你個舊姐姐你有同佢相處過,佢亦都知 ...

話完佢一輪咪做番好幾日, 之後又係咁. 成日想試我抵線,

大宅

我覺得現時姐姐要炒, 但舊姐姐都有隱憂 ... 上次做左半年就要走 (大家唔知真正原因) 會唔會來一年半載又要走?
裝睡的人喚不醒, 裝聾的人聽不聞

大宅

chbch 發表於 19-8-7 11:31
我覺得現時姐姐要炒, 但舊姐姐都有隱憂 ... 上次做左半年就要走 (大家唔知真正原因) 會唔會來一年半載又要 ...

所以好煩, 雖然現家工人係懶不過話完佢又會做番. 係木無表情姐, 起碼同D小朋友相處到.
舊工人又真係唔知會唔會玩野, 做一陣又走. 依家係保應一定會做完2年合約. 但到時要走都控制唔到. 唯一好係佢都同我D小朋友相處過, 照顧佢地個6個月都冇咩問題.

水晶宮

回覆樓主:

現任工人用了4年多; 舊工人只用了半年。你相信舊工人事隔4年, 舊工人回來會做得好嗎? 小朋友4年多前及現在已分別好大, 你家的生活日程應跟4年多前有很大分别。

至於现任工人, 如教而不善, 換, 但唔應該為咗想叫舊工人回來而炒現任工人

寶石宮

2023年兔年勳章

回覆樓主:

未做滿5年 炒現工人不用給長服

寶石宮

2023年兔年勳章

回覆樓主:

補link 見問5.

https://www.labour.gov.hk/tc/faq/cap57l_whole.htm

珊瑚宮

最驚一夠5年玩野博炒。激死
玩具萬歲!

子爵府

如果冇舊工人, 你仲會諗轉工人嗎?

大宅

Fishbbmama 發表於 19-8-7 13:38
如果冇舊工人, 你仲會諗轉工人嗎?

有諗過轉. 因為7月佢放完假番來, 諗住睇下佢有冇改善但都一樣係咁. 我都驚一到5年佢仲玩野, 所以同先生諗將D錢比AGENT請過另一個好過比長期服務金佢.

子爵府

回覆 Monibaby 的帖子

如果冇舊工人出現都會轉既, 博下無妨. 你請新工人一樣係博.
係咪可以DIRECT HIRE返舊公人慳下AGENT錢?

大宅

Fishbbmama 發表於 19-8-7 13:56
回覆 Monibaby 的帖子

如果冇舊工人出現都會轉既, 博下無妨. 你請新工人一樣係博.

係, 不過都係要經AGENT攪. 最平有些4千幾唔包佢機票. 差不多要5千幾左右. 平過新請番來嗰D.

大宅

現在o個個<------炒
新工人<------唔一定舊姐姐,可以是選擇之一,咪照in下其他

複式洋房

Monibaby 發表於 19-8-7 10:14
話完佢一輪咪做番好幾日, 之後又係咁. 成日想試我抵線,

其實係咪個個姐姐都係咁,我個個都係,話完好一兩日,跟住又係咁,講得多都覺得自己長氣

大宅

回覆 SzemanWong 的帖子

個個工人都係咁, 好煩. 睇少陣都唔得, 又唔主動做野.

複式洋房

Monibaby 發表於 19-8-8 16:37
回覆 SzemanWong 的帖子

個個工人都係咁, 好煩. 睇少陣都唔得, 又唔主動做野.

叫一次先郁一次,永遠都要提

大宅

SzemanWong 發表於 19-8-11 15:42
叫一次先郁一次,永遠都要提

我人工做左10年,越來越懶,我都忍佢,同住搞續约手續,因為10年都係有感情。點知文件整好哂,我叫佢做野佢發我皮四,仲話等緊我炒……整左封信比佢攤,又話I love your family....,其實佢想我好口同agency講,想找新顧主。
所以做得耐,未必好事。

我係你我會請old工人,不過我講明佢自费來港几票同agency ,以表明來港心意,費事當來香港度假,話來就來,話走就走!

複式洋房

csbaik 發表於 19-8-15 21:52

我人工做左10年,越來越懶,我都忍佢,同住搞續约手續,因為 ...

我姐姐做左4年幾已經成日黑面,發脾氣,都唔知點好

首頁

尾頁

跳至