時政擂台

跳至

首頁

尾頁

男爵府

https://www.881903.com/page/zh-t ... 58&csid=261_341

「刀槍只能殺人,筆墨可以救人,人類的社會因為有了傳媒,人類才能溝通成為一個體系,試想過去人類的歷史,社會在未有傳媒的時期,人類的社會是多麼的黑暗,人類的認知是如何的單薄,各位傳媒朋友,請繼續你們有建設性的工作,只要你秉承良知,人類的社會就會因傳媒而進步,我懷念你,我會在另一個世界向你揮手。」

記者們,最後一句,喺依家農曆七月,相信別有一番領會

特派員  政治及有關爭拗話題或最終演變成相關討論,現已移到時政擂台  發表於 19-8-7 12:27

珍珠宮

熱血勳章 醒目開學勳章

回覆樓主:

公爵府

2024年龍年勳章 2021可愛聖誕B勳章 熱血勳章

琥珀宮

畀面勳章

A_U_OK 發表於 19-8-7 07:36
https://www.881903.com/page/zh-tw/newsdetail.aspx?ItemId=215558&csid=261_341

「刀槍只能殺人,筆墨可 ...

而家良知唔值錢
最實際,就係金主科水
金主話事

公爵府

https://www.881903.com/page/zh-tw/newsdetail.aspx?ItemId=215558&csid=261_341

娜姐向你揮手

男爵府

香港教育有一個弱點-重理輕文。
睇BK既回覆就知, 大部分(黃又好,藍又好)好似無讀過歷史,尤其世史。一味毒果毒果,完全無諗過傳媒既作用,係歷史上既價值。

其實做記者門檻高,人工唔高無達法,又唔受人敬仰,少啲理想都會想quit。

寶石宮

開心吸收勳章 hashtag旅遊勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

MeowMuiMui123 發表於 19-8-7 07:54
睇BK既回覆就知, 大部分(黃又好,藍又好)好似無讀過歷史,尤其世史。一味 ...

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

講得好好!
放下自在

珍珠宮

畀面勳章

一支筆可以救人,亦可以殺人。

pochario    發表於 19-8-7 10:23
wcpcelia    發表於 19-8-7 09:24

珍珠宮

I9528 發表於 19-8-7 07:51
而家良知唔值錢
最實際,就係金主科水
金主話事

第一次覺得中國人廉潔,無金主用錢去維穩老實講,面對衆說紛紜既老美陰謀,相信中央無可能唔知,人地岀陰招,中央又怎可單靠岀口來叫大家小心呢?

琥珀宮

畀面勳章

ahpoo 發表於 19-8-7 08:03
第一次覺得中國人廉潔,無金主用錢去維穩老實講,面對衆說紛紜既老美陰謀,相信中央無可能唔知, ...

中國唔係傻,如果中國出口,班蠢人只會愈演愈烈,因為反叛

中國今次咪由得香港內耗囉,尾國今次玩足幾年(由佔中開始),仍然久攻不下,就知中國高招

慘就慘在,香港仲有好多人被迫陪葬

珍珠宮

I9528 發表於 19-8-7 08:08

中國今次咪由得香港內耗囉,尾國今次玩足幾年 ...

只係回想自8964後,都有唔短時間中央可部署,但當下感覺都係,俾人埋伏甘多年都無防範或究竟有無防過?

琥珀宮

畀面勳章

ahpoo 發表於 19-8-7 08:13
只係回想自8964後,都有唔短時間中央可部署,但當下感覺都係,俾人埋伏甘多年都無防範或究竟有無防過?:th ...

中國咁大,點會得一個問題,佢要防嘅,比香港更大更複雜嘅事情仲多

其實,放眼國際,尾國搞人,已經唔係新鮮事,中國防範就一定有,在乎資源點分配
加上,香港隨時可以被取代(見中國分散投資 + 高速發展其他城市 + 一帶一路),就知無咗香港,中國依然無損絲毫

珍珠宮

I9528 發表於 19-8-7 08:18
中國咁大,點會得一個問題,佢要防嘅,比香港更大更複雜嘅事情仲多

其實,放眼國際,尾國搞人,已經唔係 ...

so sad 甘難怪部分香港人怕左中央,被置於隨時始亂終棄既位置

侯爵府

畀面勳章

MeowMuiMui123 發表於 19-8-7 07:54
睇BK既回覆就知, 大部分(黃又好,藍又好)好似無讀過歷史,尤其世史。一味 ...

琥珀宮

畀面勳章

ahpoo 發表於 19-8-7 08:23
so sad 甘難怪部分香港人怕左中央,被置於隨時始亂終棄既位置
...

始亂終棄,我唔認同
香港,中國,一直都同根同源
以前中國窮,香港人自發運物資上去
直至香港經濟差,中國一樣有幫香港,互惠互利

但而家,就比有心人離間,唯恐天下不亂,呢個因,係班蠢人入局引致

男爵府

環保接龍勳章

但有啲記者嘅良知可能同我地所講嘅良知唔同囉,佢地而家覺得自己好正義,好有良知架。

伯爵府

刀槍都可以用來救人,筆墨亦可以殺人於無形。

Ben2003    發表於 19-8-7 12:33

子爵府

我都係咁諗
兩個大國博奕,睇整個棋局下棋。
棄車保帥是常識吧(我驚香港連車都不如,只係卒仔一名)

水晶宮

中國最叻製造内鬥、外人當睇笑話
香港人無得走只有心痛

首頁

尾頁

跳至