懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

因為上一胎係11周查出bb冇左心跳停育,查了胚胎係turner染色體問題(醫生話大部分係因為偶爾意外,風險係5000分之1)。半年後再次懷上,係11w做NiftyPro,上兩個禮拜拎道報告all low risk,同時12W做埋NT度頸皮1.1mm正常,但因為上次的停育,導致今次懷孕以來一直都好擔心,即使出了報告係好既,依然每日都擔心是否會其他可能bb有事,而Nifty只係99.9%準確,會否有千分1的機會有染色體問題,又擔心22w去做結構bb會唔會有咩身體上既畸形問題,唉....見過鬼真係怕黑,好擔心.....覺得懷孕最辛苦唔係身體上既不適,係心理上的焦慮,可能再加上我之前有輕度抑鬱未痊愈吧。。。。

大宅

boscochanks 發表於 19-8-7 11:14
因為上一胎係11周查出bb冇左心跳停育,查了胚胎係turner染色體問題(醫生話大部分係因為偶爾意外,風險係50 ...

雖然,我答唔到你提出問題,但都希望你可以盡量放鬆心情,因為情緒問題會影響到BB架,有咩煩惱就深深呼吸,心情自然會放鬆少少,有好多野都唔係我地可以控制到,唯有諗多D開心事情日子會過得舒服D。有時D男人都唔會明白孕婦心情,只會話我地D女人成日杞人憂天,好多時都要靠自己去放鬆放鬆。BB能夠和媽媽相遇已經係一種緣分,你現時情況已經好好,唔好諗太多了,未來嘅野無人知,點解唔開開心心咁同BB過每一日呢?

複式洋房

我同你有同樣經歷 上一胎十週冇發育,再懷孕後都非常緊張,都有做t21 亦都係All low risk ,報告出左後都好擔心會唔會千份之一機會發生係我身上!但你放心,醫學好昌明,好準確!放鬆心情迎接你既BB啦
我BB已經6個月大

複式洋房

回覆 littlequeeniebb 的帖子

很感謝你的鼓勵,都明白心情對於bb來講都好大影響,我會盡力開心去迎接每一日~

複式洋房

回覆 Sinmasinma 的帖子

有你的鼓勵和理解,即時開心啲~

複式洋房

boscochanks 發表於 19-8-7 11:54

有你的鼓勵和理解,即時開心啲~

好好享受陀BB生活

男爵府

因為上一胎係11周查出bb冇左心跳停育,查了胚胎係turner染色體問題(醫生話大部分係因為偶爾意外,風險係50 ...

12週前個d 通常都系甘
唔好既身體會自然流失
唔關你事的
同埋好常見的,唔洗太過擔心啦

而家全部low risk 就
放鬆呀媽媽

別墅

其實我好明白你的心情,因為我都係咁樣,我之前係空心胎,2個月後好好彩bb再黎搵返我地,其實每次出街我都好緊張,怕人撞到我,但我相信bb同我自己,係懷孕期間不停咳,都食左幾次藥,又生風癩,連個面眼都腫了,感覺媽媽好偉大,上個星期去照結構,一切正常,所以你不用害怕,相信bb,媽媽加油。

大宅

唔係架,胎停有好多原因,有人22週停胎,36週都有,都係驗完話正常,始終係會有機會突變。明白會擔心既,不過控制唔到咁多,放鬆心情反而對身體最好。

男爵府

同你一樣經歷,每日一樣既擔心。

而家18週,月尾照結構,心入面都好擔心。

但老公話頭,我個人咁好,唔好既野唔會連續黎2次,大家加油
堅持到底, 就是勝利!

別墅

我之前都係8周胎停,第二次懷孕既時候日日都好擔心,好驚會再次發生胎停。次次見醫生都好擔心,直到pass結構停埋開始feel倒d胎動既時候先開始覺得踏實d。而家已經27周,希望bb健康出世。

複式洋房

嗯~多謝妳~

複式洋房

回覆 PhoebeChan333 的帖子

最近都盡量去搵放鬆的方法

複式洋房

回覆 kim kim 的帖子

可能一直都對自己冇信心,覺得自己身體唔好~當然我宜家都會盡量去相信BB會係一直健康,醫生都叫我對佢有信心!

複式洋房

回覆 cymc1987 的帖子

就係見到唔少案例係唔同週數都會出現停育,所以會一直擔心,但老公都話,如果你每樣野都要咁焦慮,係唔會開心的時候,而且bb會感受到我的焦慮~

複式洋房

回覆 wastewater 的帖子

相信你老公講既說話,bb一定會很健康~祝福你照結構成功pass~

複式洋房

回覆 hellomummy2018 的帖子

bb一定會健康的,加油!

男爵府

boscochanks 發表於 19-8-12 10:16
回覆 wastewater 的帖子

相信你老公講既說話,bb一定會很健康~祝福你照結構成功pass~

大家都要加油(emoji)(emoji)
BB健康成長,足月出世
堅持到底, 就是勝利!

首頁

尾頁

跳至