夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

洋房

會吾會生前發生D事?你TAKE CARE吾夠?
咁個B跟邊個?

男爵府

Heileyccc 發表於 19-8-7 21:51
唔好意思都要問一句,你有冇check過個bb係唔係你既?因為好小會生完冇耐同你講要離婚
...
sorry,我第一個問題都係咁諗...

即使係產後心理未能回到正常狀態、要適應,但都好少搞到要帶走BB唔返屋企又唔俾BB爸爸見面仲要離婚... 一係樓主你對佢唔好、俾佢覺得你唔願意做爸爸既角色、對家庭無責任感,一係BB未必係你...

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章

Maryjanejan 發表於 19-8-7 11:40
結左婚10mths,3口子住 阿B 5個月大
喺1個月大時病左,老婆帶埋阿B去外家,多個人照顧,間唔中返黎一日,到慢慢 ...
佢已經有其他男人,無得回頭

民房

20150618bb 發表於 19-8-9 15:51
佢已經有其他男人,無得回頭

但係街都冇出,咁都識到?

大宅

回覆 Maryjanejan 的帖子

樓主可以考慮樓上部份意見,一步一步慢慢嚟。你可以唸一唸老婆同阿B需要d乜。有冇老婆鐘意嘅禮物,加上阿B呢個年紀需要的物件食物等(應該差唔多需要加固), 你可以去隔離版參考,幫手買d老婆同阿B需要嘅嘢。老婆坐月嗰陣時有冇幫手調理身體?如果老婆唔肯見,可以考慮搵你同老婆都識嘅女性朋友幫手。
如果老婆肯見,最好可以搵外母唔在現場嘅時間可能好d。
你老婆應該好緊張阿B, 所以樓主都需要知多d育B知識。
照顧初生B, 特別係初為人母/人父,真係需要好多心機,而且容易容易緊張。樓主值得肯定係好有心嘅人。當然照顧小朋友除咗有一份心外,都要掌握多人資訊,有機會接觸阿B多再慢慢掌握阿B脾性。加油!

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 育兒性格勳章 趣教勳章 叻叻勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

Maryjanejan 發表於 19-8-9 03:11
但係街都冇出,咁都識到?

你又知佢一定全日唔出街? 可能一早已經識落,再講而家成日video chat 都得,點會識唔到?
小朋友一歲已經叫離婚,你又冇犯過咩錯,似乎佢外面有人的機會好大,唔係點會咁老定一定要離婚?

珍珠宮

回覆樓主:

bb先5個月大,大部份時間都係食同瞓,可以點縱法?
照理婆婆有湊b經驗,而且老婆信自己媽媽都好正常
老婆同婆婆湊緊b,但你睇唔過眼去挑剔照顧者
有咩令你咁睇唔過眼?因為咁而令大家爭拗日漸增多,你覺得呢個問題自己有無份造成?
湊b已經好辛苦,仲要湊緊時成日俾你批評,甚至鬧,你理唔理解到對方有咩感受?
老婆一直住娘家,可能因為怕咗同你鬧交
老婆要返工又要湊bb,有無關心一下老婆情緒?
去到有無主動幫手?唔識湊bb,可以幫手準備,幫手開奶、出街時負責執齊用品、開水比bb沖涼、拎定毛巾同衫仔
從旁邊觀摩學習點照顧bb
自問自己做到幾多?

珍珠宮

佢可能有產後抑鬱

洋房

回覆 肉丸小姐 的帖子

我都係甘,生完之後係媽咪到坐月,老公放假先黎睇b,我就覺得佢幫吾到忙,係到打機,叫佢先郁一郁,我會覺得好討厭,會諗自己係咪吾再鍾意佢,個人已經好攰。

男爵府

BK Milk勳章

Maryjanejan 發表於 19-8-7 11:40

我自己生完個時都真係日日想同我老公離婚的。
唔係真係想, 但就係老公做咩都唔順眼。 直頭唔想係屋企見到佢。 覺得佢可有可無。 咁到左9個月後開始慢慢正常返。
唔好放棄, 加油

大宅

依家有好多網上交友

男爵府

BK Milk勳章

Yumi86Wong 發表於 19-8-18 11:25

依家有好多網上交友

咪玩啦! 剛生完大部分女人都唔想人碰佢。
唔係話座完月就身體ready 。 要真真正正覆完起碼要4個月, 身體上的傷。
再來湊B都累死累活的。 怎麼會

首頁

尾頁

跳至