自由講場

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

歌莉亞 發表於 19-8-8 10:18

fb原先的意義係留一些回憶,一些相片, 同自己朋友有一些聯繫。
我fb從來都係唔多朋友(我女仲成日笑話咁 ...

其實我之前都係,覺得add多d人,個post多d人like黎滿足自已,其實e個心態唔好架~
而家我都係好似你咁諗,一開見到d歪理,或者意見不同既人,我會覺得好嬲,有d忍唔住del~有d unfollow左有時又忍唔住睇番佢講咩,睇完又好嬲,個心態好唔平衝~所以我都del左個apps, 可能等到某日和平番再開過~

等我試下無左既感覺先,其實fd既始終會fd, 唔fd既又洗咩八卦人地咁多野

侯爵府

2024年龍年勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

正面D唸,可以認清身邊所謂既朋友都無壞吖

大宅

歌莉亞 發表於 19-8-8 10:18

fb原先的意義係留一些回憶,一些相片, 同自己朋友有一些聯繫。
我fb從來都係唔多朋友(我女仲成日笑話咁 ...

同意,所以要整理下,FB是我留低孩子活動的紀錄,讓他們自己去找回媽媽陪伴你的日子,現在的FB意思不同了,好亂,但又不想放棄這個紀錄媒介,我也覺得很矛盾

男爵府

回覆樓主:

我fb unfollow, unfriend 好多人, 亦退左好多谷,唔想心煩

伯爵府

俙俙媽咪 發表於 19-8-8 12:07
其實我之前都係,覺得add多d人,個post多d人like黎滿足自已,其實e個心態唔好架~
而家我都係好似你咁諗, ...

係架
最重要識抽身
唔好比人(特別係朋友)影響自己情緒
好怕過後香港好多人情緒病或因事件而家庭不和。
任何野都係
唔需要太投入
影響情緒或人與人之間關係已不值得

侯爵府

Mrs9588 發表於 19-8-7 13:56
已del左FB戶口,感覺輕鬆些。之前忍不住總會開來看看,但越看越心情沈重。

最後把心一橫del左。其實我並沒 ...

我都少了開fb
但fb我要嚟網購,又唔可以delete

子爵府

歌莉亞 發表於 19-8-8 14:53
係架
最重要識抽身
唔好比人(特別係朋友)影響自己情緒

家庭不和肯定會有,教會已有一對夫妻因為政見不同,各帶一子女分開住。

呢場交未鬧完,頭家首先散左,何苦呢?

男爵府

唔要影響情緒, 唔想心煩, FB 要 unfollow 好多人, 亦退好多谷

大宅

Mrs9588 發表於 19-8-7 13:56
已del左FB戶口,感覺輕鬆些。之前忍不住總會開來看看,但越看越心情沈重。

最後把心一橫del左。其實我並沒 ...

世風日下,黃畜當道

別墅

Mrs9588 發表於 19-8-8 15:07
家庭不和肯定會有,教會已有一對夫妻因為政見不同,各帶一子女分開住。

呢場交未鬧完,頭家首先散左,何 ...
誇張 其實去到咁既情況係咪應該要移民呢
因為其中一方咁痛恨個社會
難為了小朋友

別墅

你好叻~!
我只能delete不想睇既Group
同埋盡量不睇!
你能做一刀切,你真的好叻~!

首頁

尾頁

跳至