論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

大宅

叫佢去買送就乘機走去買自己既零食,買成個鐘都未返到屋企,上個月出糧同佢review既時候我講到明返工時間唔應該私自做私人野,如果佢有需要,應該同我地講聲先,我地可能有嘢要佢做,唔好要我地係度等咁耐。

總之騙徒手法層出不窮,最好同佢三口六面講清楚自己既要求同埋佢既表現,否則佢地會以為自己好優秀100分

佢成日同我講佢啲乜乜朋友break contract,因為僱主唔好,講到眉飛色舞好幸災樂禍咁~ 我次次都話係咪佢地做錯嘢俾人炒咋?然後不斷洗佢腦-斷約工人好難係香港搵嘢做

男爵府

我呢個月有事不在香港
小朋友每日去老爺奶奶屋企
變相工人連三餐都唔需要煮
只係做一般清潔
每次睇cam佢唔係玩電話就係直頭匿咗入工人房
每日有半日都放假

子爵府

anperbaby 發表於 19-8-8 15:40
叫佢去買送就乘機走去買自己既零食,買成個鐘都未返到屋企,上個月出糧同佢review既時候我講到明返工時間唔 ...

冇錯!當我響屋企,佢就成日搵機會出街,一出又鬼死咁耐,有時趕住要佢啲嘢真係好火。
早兩日試過成日冇出過街,下晝佢頂唔順同我講冇晒廁所廁紙,想即刻去買,我問剩返幾多,佢話一卷,我就話咁等聽朝先買囉!我估呢樣都係佢嘅計劃
其實我已經好想佢走

子爵府

jumug 發表於 19-8-8 16:13
我呢個月有事不在香港

我通常唔係屋企從cam 都望唔到工人嘅蹤影

男爵府

gilgil39 發表於 19-8-7 14:32
冇人係屋企,你返到屋企嘅時候,工人響度做乜?原來好多時工人都響到燙衫.......其實係偷懶中,擺晒嗰陣, ...

見過放盆水喺到,我哋返去時先見佢喺房出嚟扮抹嘢

大宅

個個工人都係咁. 我只係要求佢在我放工回家前做曬所有指定的家務, 幾點做我唔多理佢
裝睡的人喚不醒, 裝聾的人聽不聞

大宅

我呢個月有事不在香港

回收工人房,叫佢訓廳/露台

大宅

gilgil39 發表於 19-8-8 17:39
冇錯!當我響屋企,佢就成日搵機會出街,一出又鬼死咁耐,有時趕住要佢啲嘢真係好火。
早兩日試過成日冇出 ...

我個工人日日都要去買餸同放狗,估佢路上都係咁玩電話。試過有次叫佢唔好帶電話出去,佢15分鐘就返嚟,平時都係半個鐘至一個鐘

我同老公有唔滿意會直接同佢講,唔俾佢無限試底線~ 我從來都唔理佢黑唔黑面,唔啱就話,完全唔會望佢佢做得好既,我地會讚,間中俾啲小恩小惠氽下佢。

咁so far三個月屋企無試過爛嘢,啲花草同狗狗都正正常常。等bb出世就見真章喇,唔知到時佢會變成點

大宅

我呢個月有事不在香港

我家工人正係做家務,日日都唔洗煮野,只叫佢切下野都做得唔好,真係唔知請佢都咩﹗

大宅

anperbaby 發表於 19-8-8 15:33
我個姐姐黎既第二個月開始偷懶,抹沙發求其搵條布掃兩下,擺返好啲cushion就當搞掂。我係cam睇到,夜晚返去 ...

第二個月就咁,過多半年仲懶

大宅

hyngok 發表於 19-8-9 17:54
第二個月就咁,過多半年仲懶

佢地係菲律賓懶慣,黎第一個星期已經同人地講‘覺得日日都好累,不敢想像bb出世之後係點‘ 但其實佢日日得2-3個鐘做家務同煮晚飯,其餘時間都係拗腳趾、玩電話 呢幾個月我日日係屋企望住佢做嘢,要佢每日放狗兩次,每日煮三餐,手洗bb衫,體驗下正常家務量係點,等佢儘早適應

男爵府

iamlazy 發表於 19-8-7 23:12
你地冇用cam? 而家好多裝cam 佢地唔敢

我有裝都一樣,出街見個cam係四野無人,回家永遠見佢開始摺衫或曬衫,一定係第一件,出街叫佢燙衫,永遠都係見塊燙板攞響度,回家就燙緊

子爵府

回覆樓主:

工人做晒要做嘅清潔,我唔介意佢休息下,玩下電話,唔洗扮做野。

男爵府

2024年龍年勳章 醒目開學勳章

我工人,不用自己去買餸,每日只是抹地執床洗廁所,洗衫,燙衫也是一星期一次,抹窗一個禮拜一次,抹櫃一個一次,其他唔叫唔做,我出門,如果得返小朋友和工人,佢會自己玩手機,小朋友自己玩,所以日日個尿袋都差主電,所以小朋友放暑假,如果我們不出去,會要工人煮住三餐,等佢可以有返多少少動力。

大宅

Poyau 發表於 19-8-7 16:30
扮工手法層出不窮

同意

複式洋房

gilgil39 發表於 19-8-7 14:32
冇人係屋企,你返到屋企嘅時候,工人響度做乜?原來好多時工人都響到燙衫.......其實係偷懶中,擺晒嗰陣, ...

我工人烫衫時,掛住念經(可蘭經)印尼,問佢野,好似聽唔到,跟住个樣好似了话我阻住佢,跟住我活你念經沒問題,但你要應下我,我問你野,跟住佢黑面活,太太,你唔中意我冇問题

複式洋房

miffy128 發表於 19-8-7 16:50
我工人都係一樣,下午叫佢就做,唔叫唔做,不過你叫佢做佢都話自己做左吖﹗大話都不得了.....
...

唉......原來個個工人都係咁,都唔知可以講咩好

大宅

elmowong108 發表於 19-8-15 16:31
唉......原來個個工人都係咁,都唔知可以講咩好

所以免得過都唔好請工人吖﹗好痛苦﹗

大宅

有日我突然放假回家,佢係度摺衫,我買左外賣食午飯,食完成盒佢都未摺完,我望住佢摺,原來一對襪摺一分鐘,咁唔怪得摺親衫都成個鐘啦

子爵府

Deutsche 發表於 19-8-15 18:43
有日我突然放假回家,佢係度摺衫,我買左外賣食午飯,食完成盒佢都未摺完,我望住佢摺,原來一對襪摺一分鐘 ...

因為你喺屋企,梗係慢慢摺啦!一來吾使咁快出去對住你,二來吾使比你叫做嘢

首頁

尾頁

跳至