自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

親子王國15週年勳章

有痰的話,橙樹好見效,100 ml 暖水冲黎飲,甜甜地容易入口。之前小朋友不斷咳又多痰,一飲即刻收曬。
記得細個阿媽會煲鱷魚肉湯、魚腥草、紫蘇葉潤肺。唔知係咪都適合寒咳,紫蘇葉應該得?

大宅

psyche0306 發表於 19-8-7 23:28
飲唔飲湯?

我會先試龍脷葉蘋果瘦肉湯,唔得仲有咳就會買兩隻海星煲湯,上網可以搵到點教海星湯 ...

我都有海星湯個資料,暫時未試,謝謝!我試一試

大宅

mandy952 發表於 19-8-7 23:20
寒咳唔可以食川貝

收到!謝謝提醒

大宅

1998Ruby1998 發表於 19-8-7 23:36
有痰的話,橙樹好見效,100 ml 暖水冲黎飲,甜甜地容易入口。之前小朋友不斷咳又多痰,一飲即刻收曬。
記得 ...

好!我之後試吓100ml 水沖,謝謝你

琥珀宮

1998Ruby1998 發表於 19-8-7 23:36
記得 ...

紫蘇葉,果皮,蘇子,治寒咳
但咁細,最好睇醫生

琥珀宮

HC.S 發表於 19-8-7 23:45
好!我之後試吓100ml 水沖,謝謝你

分幾次飲

大宅

mandy952 發表於 19-8-7 23:45
紫蘇葉,果皮,蘇子,治寒咳
但咁細,最好睇醫生

睇緊中醫
之前已經看了中、西醫,足足一個月了,仍然仲有舊痰

琥珀宮

HC.S 發表於 19-8-7 23:47
睇緊中醫
之前已經看了中、西醫,足足一個月了,仍然仲有舊痰

留意有冇扯哮聲,有要去急症

琥珀宮

mandy952 發表於 19-8-7 23:55
留意有冇扯哮聲,有要去急症

難斷尾通常係寒咳,睇鼻水係未清如水無色就係。
熱咳通常鼻涕綠色,有喉嚨發炎,寒咳不宜食西藥,但如去到扯哮都係要入醫院較好,始終太細個

大宅

mandy952 發表於 19-8-7 23:59
難斷尾通常係寒咳,睇鼻水係未清如水無色就係。
熱咳通常鼻涕綠色,有喉嚨發炎,寒咳不宜食西藥,但如去到 ...

中醫今日都係話佢寒咳,佢最初階段吃了西薬已經止咗鼻水

扯哮症係咪抖氣好大聲?佢又冇

伯爵府

2018復活節勳章 BK Milk勳章 畀面勳章

我個女6 歳咳左2 個月重痰。睇左e 生話係敏感咳,無薬食。我自己既做法係每朝洗鼻一次,無俾任何化痰佢食,佢吾識咳痰出黎,只係每日沖涼時(腎)鼻,需然未好番但好左好多。多飲暖水同我屋企會長開空氣清新機

珍珠宮

回覆樓主:

歲半可以食飯食固體,可以試下介幾日奶

琥珀宮

HC.S 發表於 19-8-8 00:04
中醫今日都係話佢寒咳,佢最初階段吃了西薬已經止咗鼻水

扯哮症係咪抖氣好大聲?佢又冇

要留意

伯爵府

2018復活節勳章

試下飲三蛇膽川貝液..唔難飲..係MANNING買.

大宅

余仁生係咪$200/支果種? 呀女細個我都有比,初時都覺有效架,都係食左好多支先好,話BB唔識咳痰,佢會化左d痰,唔使咳出來。但實在太貴。
呀女再大d,就比佢試洋蔥水,超work, 又甜,第一晚就有效,一覺訓天光,起身好少痰,(做法好多,上youtube打洋蔥水有大把高手教授) 後來發覺唔係次次都work,可能咳的原因唔同,所以,每次我都先試洋蔥水先,因為這個方法最方便及小朋友會好喜歡飲。
她再大d,如果洋蔥水唔得,就試百香果(熱情果)隔核,酸酸地,但化痰止咳仲清埋喉嚨痛添,大人都得,大人可以連核連肉食埋,唔好晒,
而家呀女9歲啦,我都唔會用死一樣,每樣輪住試下咁啦,我覺得百香果和洋蔥水最有效
青欖加乾柿煲水都試過,係有效,但我驚太涼及小朋友飲得多唔好,所以好少試這個。

大宅

ChingyanPang 發表於 19-8-8 01:08
我個女6 歳咳左2 個月重痰。睇左e 生話係敏感咳,無薬食。我自己既做法係每朝洗鼻一次,無俾任何化痰佢食, ...

2個月重痰都唔食藥?!女女而家好返未?

大宅

gg_candy 發表於 19-8-8 09:13
試下飲三蛇膽川貝液..唔難飲..係MANNING買.

1.5歲BB適合嗎?我去望吓先

大宅

MHamm 發表於 19-8-8 09:34
余仁生係咪$200/支果種? 呀女細個我都有比,初時都覺有效架,都係食左好多支先好,話BB唔識咳痰,佢會化左d ...

每次佢地開始病,我都係飲3日燉洋蔥水先,但次次都一定要睇醫生收尾,對我2個冇乜用,或者平時作保健好d

百香果又未試過,我check 吓先,唔該曬!

大宅

HC.S 發表於 19-8-7 18:45
小兒1歲半,一個月前由鼻水開始,到又痰又咳咁,第一時間已經睇西醫。一星期後已經好轉,只是差少少好返, ...

我女之前咳左4個月.. 好多痰... 睇左應該有10次西醫... 反反覆覆...
最近比佢試蕎麥花蜜... 暫時都 ok... 無再咳... 亦無痰了....

伯爵府

2018復活節勳章 BK Milk勳章 畀面勳章

HC.S 發表於 19-8-8 09:38
2個月重痰都唔食藥?!女女而家好返未?

未好番。e 生話無藥食因為係敏感咳。佢吾算狂咳,係有痰佢想整出黎個隻咳。要搵到完頭先可根治

首頁

尾頁

跳至