夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

大宅

伯爵府

gigiwww 發表於 19-8-7 23:30
生完bb 個人既情緒好低落 特別夫妻之間問題 宜家bb三個月 大家成日都為左個b冷戰/勞氣/爭執 好似今日咁 一 ...

初生嬰兒來到 兩個人的確要面對好多問題 屋企如果有工人姐姐或者長輩幫手 真係可以輕鬆小小 你是ftm嗎?
我也是過來人 是ftm 小朋友細時經常遇到冷戰 由一個十指不沾陽春水的小女孩(我早婚)慢慢訓練成為一打二的女強人了 在家庭裡 女人付出永遠比男人多 所以 往往女人覺得孩子是第一位這是因為對男人豬隊友的行為不斷感到心淡
放鬆點 日子還是需要過 誰對誰錯已不太重要 改變心態

大宅

回覆 花花b 的帖子

樓主試下掌握好阿B脾性,自己依照時間表去做,唔好期望老公做任何嘢,可能會冇咁嬲。

男爵府

你無咩問題,燥係正常,男人湊仔唔上心都正常,你要嘅係方法。
我會直接指定老公做野,佢投訴就話大家都攰,我負責A佢負責B,覺唔公平可以調轉,唔做唔係選擇。
一定要比老公慣去幫手,否則你做多佢就覺得自己唔洗或唔識做,慢慢愈來愈唔做。

珍珠宮

生完bb 個人既情緒好低落 特別夫妻之間問題 宜家bb三個月 大家成日都為左個b冷戰/勞氣/爭執 好似今日咁 一 ...
如果冷戰後會令你心情好D,或者會提升妳的辦事能力同果效既,咁妳咪繼續選擇冷戰攞。
但實際上,妳自己知道和衡量到冷戰會否有如此功效呢?
佢唔會因為妳冷戰而改到妳想佢做既事同果效。只會越來越與佢難以相處。兩敗俱傷,而不會雙贏。
Love is when the other person’s happiness is more important than your own  ~ H. Jackson Brown

男爵府

男人湊B你唔好有期望,尤其是佢訓緊覺,好難叫佢起身湊仔。而且BB喊佢地好似唔會理咁。
我老公之前負責餵夜晚12點幾個餐奶,佢成日餵到兩點幾,又搞到B狂喊,話佢佢又發脾氣。所以最後我決定自己搞掂唔洗勞氣。

雖然你老公話幫你湊,你見佢無行動咪自己搞掂羅,唔洗勞氣同佢嘈。

珍珠宮

KILW 發表於 19-8-8 02:10
你無咩問題,燥係正常,男人湊仔唔上心都正常,你要嘅係方法。
我會直接指定老公做野,佢投訴就話大家都攰 ...

同意「一定要比老公慣去幫手」,老公也會越做越熟手,甚至某方面可以比你做得好

慣幫手亦能提升互相了解

男爵府

可能我本身鍾意小朋友,比較有耐性,對初生BB既喊聲從不抗拒,佢一喊我就爭住接手搞掂佢、氹佢開心,未戒夜奶果2個月半夜聽到佢喊我必定彈起身開奶換片,係累的但開心,因為BB係自己...

想講既係每個人既心態好重要,佢既性格、有無ready做父母、就算新手唔識但有無去學習點做好件事...等等,只能俾時間大家去適應、學習,樓主加油!

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章

ernbe 發表於 19-8-8 10:25
同意「一定要比老公慣去幫手」,老公也會越做越熟手,甚至某方面可以比你做得好

慣幫手亦能提升互相了解

大宅

樓主加油,照顧BB唔簡單
我建議唔好心態上期望老公自己會湊B,因為有期望就有失望,而且好多時男人心目中嘅湊B同女人諗嘅唔一樣
你不如直接叫老公做乜乜乜,例如叫佢負責返洗衫,如果佢唔做,要坦白話一人負責一啲,分工合作,個B大家都有份

又例如沖涼的例子,既然佢講好左會幫阿B沖涼,佢瞓緊你都應該叫醒佢沖,不過記得要保持溫柔,唔好責怪的語氣話佢瞓過龍,試下抱埋阿B入房,扮cute話爸爸幫我沖涼呀

千祈唔好因為BB而磨滅兩公婆嘅愛呀

大宅

回覆 花花b 的帖子

我宜家都係抱住靠人不如靠自已既心態....我係FTM 不過遲D都會請工人幫下手,可能會好好多

大宅

回覆 Perpersis 的帖子

我宜家都係抱住靠人不如靠自已既心態

大宅

回覆 KILW 的帖子

係囉....唯有慢慢比佢習慣

大宅

回覆 RisaRisa 的帖子

我已經不停同自已講冷靜D希望個B大大下會好D啦

大宅

我諗每個男人係湊仔方面都係豬隊友,1係就緊張大師到你都覺得煩。唔好奢求佢會明你想點,你有咩不滿就直接同佢講,因為佢地都係一個大細佬

大宅

BB初來報到,兩公婆都需要時間適應,大家係咪共識要小朋友、分工、支出時間等等...女人有產後有心理問題,男人一樣有,冷戰可能解決到一時三刻既怒氣,但解不到心病根完。

對對夫婦都必經呢個階段,關關難過關關過。鼓勵主動搵外援,每日/ 隔日,出去食下tea見下朋友,讓自己先回一回氣,適當地短暫交比家人照顧。老公方面,bb離開下,搵個時間同老公傾,開放自己,原諒佢既不足,大家尋求方法一齊解決。

男爵府

我唔係好明,你老公話左會幫阿B沖涼點解你唔叫醒佢沖?佢話左會負責你就要俾返個責任佢,唔使自己沖完又嬲佢唔起身沖。你想佢抱起阿B氹咪直接叫,同佢講「而家抱起氹,唔該。我唔想由佢喊」,好似管菲傭咁。直接同佢講action item 就得。

大宅

honeybid2 發表於 19-8-13 10:43
我唔係好明,你老公話左會幫阿B沖涼點解你唔叫醒佢沖?佢話左會負責你就要俾返個責任佢,唔使自己沖完又嬲 ...

可能本身自己性格都唔鍾意求人 求人不如靠自己,但係可能自己做完之後呢條氣又唔順 呢幾日我已經盡量唔開口叫佢幫手做 佢都好左d會主動

男爵府

gigiwww 發表於 19-8-13 10:48
可能本身自己性格都唔鍾意求人 求人不如靠自己,但係可能自己做完之後呢條氣又唔順 呢幾日我已經盡量唔開 ...

呢啲唔係叫求人,佢係你老公你要求佢做事好正常。書寫女人千萬唔好過份付出,要俾機會男人做事,做完讚吓佢地男人會好開心的。佢地都係想fulfill 到女人既needs。

複式洋房

honeybid2 發表於 19-8-13 11:19
呢啲唔係叫求人,佢係你老公你要求佢做事好正常。書寫女人千萬唔好過份付出,要俾機會男人做事,做完讚吓 ...

「佢係你老公你要求佢做事好正常」呢句好岩,我都會記住!我下個月都生bb了,都要學下分配d野俾老公做,話哂都係bb爸爸,都要一齊付出

首頁

尾頁

跳至