自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

sukiwong0511 發表於 19-8-8 04:25
背景: 我39,先生42,隱定收入,唔係喺香港生活

我熱愛自由,鐘意通度旅行,唔鐘意小朋友。c6亦鍾意通道去 ...

唔生

你39先諗,好彩即有嘅生得都40、41。幾時等到佢出身?唔係香港住,你自己湊定點?但你唔鍾意小朋友,點湊?唔係一日半日玩下,係日日對住,小朋友有乖有唔乖,有唔知點解喪喊,有病,有扭計時候,讀書唔得你又嘔血,一句講曬... 唔鍾意小朋友會將呢d無限放大,你會好辛苦,唔好害人害己⋯⋯

公爵府

畀面勳章

我熱愛自由,鐘意通度旅行,唔鐘意小朋友。c6亦鍾意通道去 ...

No。都39了。當基本照顧(金錢)到大學畢業,都20頭,到時自己都60頭。

男爵府

回覆樓主:

我同你一樣大, 但我女已經16, 你宜家先諗生唔生? 會唔會有d 自尋煩惱?

大宅

喧嘩 發表於 19-8-8 12:04
我同你一樣大, 但我女已經16, 你宜家先諗生唔生? 會唔會有d 自尋煩惱?

我好羨慕你

我遲婚都唔想

瑪瑙宮

2018復活節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

問自己啦!肯負責做好媽媽先好生!

珍珠宮

2024年龍年勳章 HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 大廚勳章

我同你差唔多,我勁愛自由,本身唔鐘意小朋友,又覺得責任太大,我老公就恨到發燒,我一直都話唔生,老公婚前婚後都不停tum我生,講到乜都會佢做唔駛我煩,講真,我係蠢左信左佢,生左之後佢初時係有幫手,但到辛苦時就開始卸,我做呀媽又鬥佢唔過,唔通真係唔理個b咩....所以我係好後悔信左佢,不過你問我有冇後悔生,我都唔知,一半半,bb真係好得意同埋自己個女真係會變左心肝掟,而家我錫到個女燶,我無後悔生佢出黎,我只係後悔信左老公
大事化小, 小事化毛.........

大宅

tester5 發表於 19-8-8 07:18
做人,係應該去愛自己,你現在做既所有野,都係從自己出發,我自己開心、自由自在。冇錯架。

做媽媽,係 ...

講得好好

公爵府

39了,我會揀唔生
後生十年就會考慮一下

珍珠宮

2024年龍年勳章 HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 大廚勳章

回覆樓主:

如果你生得真係要有心理準備,不過如果有人幫手就好好多,而家我99有幫手湊,我起碼都搵得返少少自由

如果你想為左佢而生,你就要諗下到時辛苦果陣你會唔會怨佢 (我有!)既然佢無要求你,我覺得可以唔生,因為你本身都唔鐘意小朋友,最怕生左你想佢幫手佢唔肯,到時你會覺得我為左你先生咋,佢又會話我都無要求你生咁!咁就會好煩....

ps 我生果年都係39

公爵府

唔生
如果我早知香港變成咁同有E 個教育制度,我一個都不會生

侯爵府

39、生得黎都40、吾會生了
成功的人放眼於機會,失敗的人放眼於障礙。 生命長短我無法控制,但內容就可以由我發揮!

珍珠宮

回覆樓主:

唔生

珍珠宮

如果老公想要小朋友點都為佢生1個,生2個就咪搞,唔想老公一生遺憾

大宅

未生覺得虧欠老公嘅,生左一定覺得虧欠個仔。

水晶宮

畀面勳章

pretty_cat 發表於 19-8-8 10:42
我有個意見,未生前我都唔鍾意小朋友,什至覺得佢地煩。
我朋友都話,我生左之後竟然愛心多左同對小朋友有 ...

同我一樣
我之前唔鍾意小朋友,但識左C6,佢好鍾意小朋友,所以當時已經身心諗結婚後會為佢生
生完之後對小朋友包容度大左丶多左愛心,到而家小朋大了,但見到bb也喜歡撩佢地玩

我覺得因為天生的母性,記得有科學家講過唔記得係荷爾蒙定什麼,懷孕女性會發出天生的母性表現

別墅

回覆樓主:

我覺得你不是抗拒到討厭,我會揀生

男爵府

唔係香港生活又收入穩定
我揀生!

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 hashtag影視迷勳章 貓狗褓姆 認識瑞士牛牛第一回 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

唔生
我鐘意你同我講 I Love U, I Love U Too!
You are the sunshine of my life. That's why I'll always stay around. You are the apple of my eye. Forever you'll stay in my heart.

大宅

唔係你想生就生倒呢
不過個人經濟
到有個bb喺肚入面時
你媽媽嘅因子真係會大爆發呢

子爵府

通常,生完90%媽媽安排,照顧等。
所以媽媽心理質素要好強, 如果係迫既就唔好了, 講真, 小朋友呢家野,真係一啖砂糖一啖是屎!開心時幾幸福, 激心時 冇得塞返老公度

首頁

尾頁

跳至