6個月-1歲

跳至

首頁

尾頁

大宅

唔知有冇媽媽生完BB返工, 老細總係話你跌咗WATT, 冇以前咁有干勁.
成日都話"我都明你而家有咗小朋友, 會以家庭為重" 我覺得係佢唔想加我人工同俾BONUS嘅借口囉.

我承應我產假後頭一,兩個月係有D游魂, 但呢排我SAT, SUN都有覆佢WHATSAPP.

我總覺得女人放完十個星期產假, 公司覺得之前十個WK冇你都得, 會覺得你可有可冇.

有冇JM有類似經歷?

複式洋房

chu_chu_zone 發表於 19-8-8 13:06
唔知有冇媽媽生完BB返工, 老細總係話你跌咗WATT, 冇以前咁有干勁.
成日都話"我都明你而家有咗小朋友, 會以 ...

有,仲要有俾我個assistant replace左我既感覺,而家有咩都係搵佢,包括老細,同事同客,每日返工都好似閒人咁,心有少少不甘,不過呢到算穩定,同埋仲想遲少少追多個,唯有每日催眠自己啦

男爵府

雖然我自己都係媽媽,但係事實上如果屋企有初生BB又要返工嘅話基本上返工係真係返去游魂,將心比己冇俾人借故炒已經好好彩,到小朋友大啲嘅時候可能情況會好啲

大宅

chu_chu_zone 發表於 19-8-8 13:06
成日都話"我都明你而家有咗小朋友, 會以 ...

有,即使你想做返好似以前咁都好難,因為你之前既工作已經有人接手,老細覺得即使冇你都有人可以handle。我果時返左工又冇乜野做,頂唔順冇野做,而老細又覺得你放左10wk產假對你有所‘不同’,最後我轉左工,搵過第二份,情況好左好多。

大宅

kenchiu311 發表於 19-8-11 13:58

有,即使你想做返好似以前咁都好難,因為你之前既工作已 ...

係喎,最慘係佢覺得你可有可冇

大宅

岩放完產假返工真係好似遊魂咁 個腦完全記吾到嘢

男爵府

kenchiu311 發表於 19-8-11 13:58

有,即使你想做返好似以前咁都好難,因為你之前既工作已 ...

我懷孕中都覺老細開始唔俾重要工作。可能佢覺我之後放產假,所以重要野比咗其他同事。
我想放産假回來都可能冇野做。

你放產假返工幾耐揾到新工架?

大宅

decemberain 發表於 19-8-14 16:29
我懷孕中都覺老細開始唔俾重要工作。可能佢覺我之後放產假,所以重要野比咗其他同事。
我想放産假回來都可 ...

我囡6個月時裸辭再搵,諗住一路搵工一路湊佢

複式洋房

有,本身生完都覺自己身體差左、反應記性都不如前,重要遇著公司近排旺季爆晒廠,壓力大到真係喊出黎。但我返工好少諗個仔(真係分唔到心,飯都唔得閒食呀),屋企人照顧我又放心。

其他唯有盡自己能力…。我仲頂住泵緊奶添!睇到你我知道自己唔孤單,希望大家互相勉勵下

大宅

Lepusae 發表於 19-8-17 11:22
有,本身生完都覺自己身體差左、反應記性都不如前,重要遇著公司近排旺季爆晒廠,壓力大到真係喊出黎。但我 ...

你b幾大?我b 6個月時已冇泵啦,真係堅持唔到同兼顧唔到

禁止訪問

禁止訪問

複式洋房

做左12年,岩岩放完產假,被告知不獲續約,焗住要搵工......

大宅

goodchan 發表於 19-8-27 14:35
做左12年,岩岩放完產假,被告知不獲續約,焗住要搵工......

咁衰

複式洋房

回覆 chu_chu_zone 的帖子

人生經歷,明天會更好。

大宅

goodchan 發表於 19-8-27 14:35

其實我係呢間公司都做咗十年, 可能又有D中年危機, 成日都覺得老細唔係好想再俾重要野我做.

複式洋房

有呀,勁比說話我聽

複式洋房

表面冇乜嘢,實在繼續培育其他人做自己啲嘢

大宅

好想唔做嘢

大宅

我生完大仔嘅時候,啱啱放完產假返工,真係無咩記性,做野又無咩心機!成日比老闆捉我錯處,少少錯就發大黎講!返左未夠一個月問我轉唔轉做part time,返上午,我立即拒絕啦!但我上司就話我無回覆佢,所以產假後兩個月公司就要我轉兼職,我話唔制,最後佢就要我一星期返少一日,減左我四分一人工,真係有d嬲,咁我一路做一路搵第二份工,又可以多一日陪下個仔,點知轉左我做兼職兩個月,就直情炒左我!嬲到我爆炸,話我做野無改善,又話我成日睇電話(emoji),查實個老闆一早請緊人,有心炒我!由放完產假到炒我,前後只係4個月。依間係日本人公司!

首頁

尾頁

跳至