懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

大宅

如果醫院話bb high risk,我諗大家都會即刻book私家再check 過。
但如果一切正常,頸皮厚度,鼻骨同size都冇問題,你地仲會唔會出去私家check下驗t21or nifty??
我只係尋常家庭,唔係大富大貴家庭。只係想問問大家有冇呢個必要

大宅

daitodum 發表於 19-8-8 16:55
如果醫院話bb high risk,我諗大家都會即刻book私家再check 過。
但如果一切正常,頸皮厚度,鼻骨同size都 ...

t21我個人認為係必須嘅

大宅

會,一定check

大宅

我覺得絕對有呢個需要
Oscar 只有大約80%準備性
但t21有99%,除左唐氏,仲有染色體對比
呢啲錢吾好慳

男爵府

mybearbb 發表於 19-8-8 17:02
我覺得絕對有呢個需要
Oscar 只有大約80%準備性
但t21有99%,除左唐氏,仲有染色體對比
唔係喎!個醫生同我講抽羊水或绒毛準備性係99%,t21反而驗唔到其它染色體對比喎!

子爵府

我都會驗呀,有d錢唔慳得

大宅

2007912 發表於 19-8-8 17:21
唔係喎!個醫生同我講抽羊水或绒毛準備性係99%,t21反而驗唔到其它染色體對比喎!
...

借jm圖一用

男爵府

如果真係high risk, 政府都會offer 抽絨毛或者羊水啦.....呢2樣都好準確

但我就喺照唐氏前已經做咗Nifty pro, 求安心,我覺得呢啲錢唔慳得

大宅

回覆 2007912 的帖子

但會有流產既風險

男爵府

T21/nifty 驗染色體同基因
有得知 點解唔做呀?

大宅

如果oscar high risk,我會去私家產檢問專業意見。假如頸皮唔係話太厚(例如2.8)或有回落,醫生可能會建議做T21 or Nifty。不過如果真係太厚的話,直接抽絨毛或羊水較實際,一嚟可以得到真正既診斷而非數據,二嚟頸皮厚既原因未必係NIPT能測試到的

男爵府

jwingbb 發表於 19-8-8 19:40
如果oscar high risk,我會去私家產檢問專業意見。假如頸皮唔係話太厚(例如2.8)或有回落,醫生可能會建議 ...

同意!
我都唔係大富大貴家庭,但係呢啲都有限錢,買個安心係值得的!應洗則洗,其他方面慳番啲!

別墅

通常high risk, 政府都會再follow,叫你抽羊水。如果你擔心流產,會考慮做nifty pro/ T21嗎? 你負擔到$4500嗎?

大宅

daisychancy 發表於 19-8-8 20:27
通常high risk, 政府都會再follow,叫你抽羊水。如果你擔心流產,會考慮做nifty pro/ T21嗎? 你負擔到$45 ...

Afford到既…不過見政府度頸皮1.5,鼻骨又OK, 先問下有冇呢個需要

伯爵府

我第一胎果陣都係Oscar驗血話T21 high risk,頸皮正常厚度,6千幾至7千蚊做一次驗血,我覺得太貴,揀左政府抽羊水再加$150+$1800(快速測試),第二胎知道Oscar唔準,一開始Oscar同Nifty兩邊做,當時Nifty好平$2800,兩邊都low risk我就無抽羊水。

大宅

MommyPanel勳章

daitodum 發表於 19-8-8 20:40
Afford到既…不過見政府度頸皮1.5,鼻骨又OK, 先問下有冇呢個需要

你爬下BK就會見到有媽媽係政府度完好Ok,all pass,但突然唔安心走去做T21先發現真係中左唐氏

大宅

daitodum 發表於 19-8-8 20:40

如果價錢係俾得起,超建議做NIPT,我自己三胎都有做

大宅

MS10 發表於 19-8-8 21:14
你爬下BK就會見到有媽媽係政府度完好Ok,all pass,但突然唔安心走去做T21先發現真係中左唐氏
...

請問大家有冇好醫生介紹? thx

大宅

MommyPanel勳章

daitodum 發表於 19-8-8 21:31

我係威爾斯私家部做,咩醫生都無所謂,因為都係抽血去驗最重要

男爵府

daitodum 發表於 19-8-8 21:31

搵間平就得 抽血等report

首頁