自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

bb 2歲了,我從他兩個月大便開始有產後抑鬱,平日大家會覺得我是個幸福媽咪,其實我病發的時候幾乎每晚都有尋死的念頭,想知道這裡有同路人嗎? 妳們會有甚麼方法去舒緩情緒?

大宅

周杰倫老婆 發表於 19-8-8 17:46
bb 2歲了,我從他兩個月大便開始有產後抑鬱,平日大家會覺得我是個幸福媽咪,其實我病發的時候幾乎每晚都有 ...

我,睇醫生,食藥。

但係對我來講最有效係去旅行,同埋返工。第一個返咗工就好返,第二個去完旅行就好返。

用戶要求終止服務

bb 2歲了,我從他兩個月大便開始有產後抑鬱,平日大家會覺得我是個幸福媽咪,其實我病發的時候幾乎每晚都有 ...

我屋企人係健康院轉介去睇醫生,佢嚴重到抱住BB跳樓同埋經常有幻聽有人同佢講嘢,屋企冇人都經常話好嘈之後佢搬咗屋心情就好咗少少

珍珠宮

有, 兩胎都有, 要搵人傾訴 食藥都不及家人鼓勵

所有遇見,皆有因果
要是每個人都懂你,那你得有多平凡

男爵府

朋友有少少跡象應該點處理

男爵府

回覆 周杰倫老婆 的帖子

我,睇醫生,食藥x2
唔食藥無晒鬥志,咩都唔想做,亦對將來無希望,渡日如年。之後決定要過得好,於是接受藥物治療。慢慢生活重回正軌,過番正常人嘅生活,思想正面得多。

起初難以接受藥物治療,後來有人同我講,抑鬱就好似血壓高一樣,要用藥物維持穩定水平(血壓vs情緒),令生活如常。

禁止訪問

禁止訪問

伯爵府

點都抽時間做運動,出汗後個人會正面好多。
多睇心靈方面既書。

唔好用完美主義,去湊小朋友,否則好易痴線

子爵府

我,食藥

同多D人傾訴,做運動,揾方法舒壓

珊瑚宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章

missannali 發表於 19-8-8 21:12

我,睇醫生,食藥x2

水晶宮

回覆樓主:

做運動,晒太陽

過來人

複式洋房

我,不停發洩不停調整情緒,我喊完會好好多,將個重心放喺小朋友身上,為佢地諗,我自己係諗我想小朋友開心,我唔想佢地有個咁嘅阿媽,所以我好努力改變自己調整情緒,基本上冇食過藥,係最初試食過一次就冇再食,事關副作用好大
有人聆聽都好重要,冇人聽就自己揾本簿寫出來都好
相信好多jm都好似你咁,你並不孤單的,有需要我都可以做你傾聽對象

男爵府

其實點解會抑鬱嘅?擔心照顧唔到小朋友?

大宅

多謝你地,我開頭見冇人回應以為個po會沉底.. 我係每次小朋友好扭計果陣就會發作,有位jm講得好好,湊bb唔好完美主義,雖然我未算係,但我有時都覺得急進左d,例如每日教佢一d英文字,佢耐左冇複習唔記得點讀,我就好忟,好似佢早幾日返playgroup無啦啦喊足全堂,明明佢之前一直返得好開心,係唯一一個唔會喊嘅小朋友,放學果陣我知佢喊又覺得好忟.. 佢脾氣好大,我又覺得好忟,有時真係覺得自己係一個唔合格嘅媽咪,跳樓我就一發作就想做,想攬埋bb一齊跳,覺得自己同bb係身邊嘅人嘅負累

大宅

除左老公,我從來唔敢同身邊嘅人講我有咁嘅諗法,老公唔識安慰我,但佢都嘗試盡力幫我分憂,我好多時一黎料就打去撒瑪莉亞度搵人傾,但好多時要打幾十次先有一次通,一傾就傾成粒鐘,我係全職媽咪

大宅

想問各位同路媽咪,你地去邊度睇醫生架? 食藥會有副作用嗎? 因為我是全職媽咪,如果藥有副作用怕影響照顧小朋友

複式洋房

周杰倫老婆 發表於 19-8-9 00:36
多謝你地,我開頭見冇人回應以為個po會沉底.. 我係每次小朋友好扭計果陣就會發作,有位jm講得好好,湊bb唔 ...

小朋友都係人,有情緒好正常,佢發脾氣咪唔好出聲大家冷靜下
我以前都會諗攬埋小朋友跳,但諗諗下會覺得小朋友好可愛,我唔捨得唔想傷害佢,但如果我跳左,剩低佢自己又好淒涼
好多情緒煩惱都係一時剎那間的,不是永久的,唔好因為當下情緒令自己後悔

大宅

ABlessingLove 發表於 19-8-9 01:14
小朋友都係人,有情緒好正常,佢發脾氣咪唔好出聲大家冷靜下
我以前都會諗攬埋小朋友跳,但諗諗下會覺得小 ...

我小朋友發脾氣會尖叫,打我,扔野,我真係好困擾

複式洋房

周杰倫老婆 發表於 19-8-9 01:28
我小朋友發脾氣會尖叫,打我,扔野,我真係好困擾

有冇諗過點解會咁?
我唔係話你做過,不過父母情緒真係好影響小朋友
要慢慢教,一齊成長,你會獲益良多

首頁

尾頁

跳至