3歲或以上

跳至

首頁

尾頁

大宅

本人囡囡23m了,但仍然講得10幾個疊字左右,有d字係講左好多次,佢都發唔到音,已經好努力做口形俾佢睇,佢都無發唔到,例如橙橙,水水等,佢應該是有語言發展遲緩問題,我諗住2歲時到健康院問下姑娘,另一方面都搵緊坊間既機構,想問下有冇過來人,可以話我知小朋友幾時先可以追返同齡進度?因為真係好擔心

大宅

holly0519 發表於 19-8-9 00:53
本人囡囡23m了,但仍然講得10幾個疊字左右,有d字係講左好多次,佢都發唔到音,已經好努力做口形俾佢睇,佢 ...

1。本身屋企有冇語言混亂的問題,即係有時中文有時英文等呢啲情況
2。佢平時玩咩玩具多?是獨自玩還是家長陪同?
3。佢理解如何?

大宅

本人囡囡23m了,但仍然講得10幾個疊字左右,有d字係講左好多次,佢都發唔到音,已經好努力做口形俾佢睇,佢 ...

愈細做訓練愈好呀,只要夾到個語言治療師,可以進步得好快,但前提係佢只有語言遲緩問題,若加上其他情況,又另當別論

大宅

WB1115 發表於 19-8-10 13:39
1。本身屋企有冇語言混亂的問題,即係有時中文有時英文等呢啲情況
2。佢平時玩咩玩具多?是獨自玩還是家長 ...

已經只係講中廣東話喇,平時婆婆湊佢,應該都係自己一個玩下積木,公仔咁,如果俾d指令佢,7成左右是明白的,但對住某d物品,例如我指本書,話呢隻係兔兔,佢又唔會跟住我講,咁調轉頭我就問返佢,邊隻係兔兔,佢又指唔到,唔知係咪理解力都有問題

洋房

我兩個仔都係遲緩架,大仔4歲幾開始做訓練,細佬就兩歲幾開始訓練,早開始訓練真係追得快好多,細佬已經升低班了,班主任話佢講嘢雖然仲有D 唔正,但句子已經好長,同其他同學差唔多。你可以試下揾非牟利或有資助的機構,價錢會平少少

大宅

Pakpak_mama 發表於 19-8-10 22:01
我兩個仔都係遲緩架,大仔4歲幾開始做訓練,細佬就兩歲幾開始訓練,早開始訓練真係追得快好多,細佬已經升 ...

請問可以pm我邊d機構嗎?坊間實在太多了,有d又太貴

禁止訪問

禁止訪問

禁止訪問

禁止訪問

複式洋房

請問可pm是哪個機構,小囡4歲現排緊到校,想搵下外間機構訓練下,謝謝

複式洋房

holly0519 發表於 19-8-10 16:39
已經只係講中廣東話喇,平時婆婆湊佢,應該都係自己一個玩下積木,公仔咁,如果俾d指令佢,7成左右是明白 ...

我仔以前情況都係咁,指令理解能力更低,之後搵左私家醫生介紹既上門幼兒導師,佢話小朋友要提升認知先可以發展語言
多同佢睇圖認物件,出街睇野(當然而家做唔到),我同意認知強左學講野都快好多
你試試兩三個月先,我仔都係突然開竅一講就講好多野,唔好擔心先

男爵府

我小朋友都係咁 就4歲 之前3歲去健康院睇又話無嘢 但老師都覺係有問題 佢話健康院姑娘好流 要講到好嚴重先理 佢教我同姑娘講嚴重啲 其實唔洗講我都覺得好嚴重

大宅

ppiikkoo 發表於 20-5-17 15:12
我小朋友都係咁 就4歲 之前3歲去健康院睇又話無嘢 但老師都覺係有問題 佢話健康院姑娘好流 要講到好嚴重先 ...

咁而家追返同齡未?

男爵府

holly0519 發表於 20-5-17 15:21
咁而家追返同齡未?

就係未呀 所以打算比錢做評估再排政府言語治療 不過疫情關係唔敢出去住 但見而家情況好轉咗 都打算呢排去做

大宅

幫推

複式洋房

我個小朋友都係語言遲緩半年,兩歲經健康院轉界屯門智能測驗中心check,不過醫生本身都話佢只係講野慢,好明顯返學就開口,所以唔駛急於搵醫生,今年新年覆診醫生亦寫左報告可以讀正常小學,而今年排到9月(滿5歲)到校「傲翔計劃」(O位)做訓練
而小朋友k1同班有同學直頭醫生寫左報告係零社交活在自我世界,但佢係因為睇完一個中文字就識寫既天才兒童,導致唔願開口同人溝通,所以都要輪o位同私人機構兩邊配合訓練,我由k1見佢咩都唔講到k2停課前主動同我打招呼,我一個外人見到都覺得好有效果

大宅

Cassie816 發表於 20-5-22 10:01
我個小朋友都係語言遲緩半年,兩歲經健康院轉界屯門智能測驗中心check,不過醫生本身都話佢只係講野慢,好 ...

只係遲緩半年都需要排o位嗎?你小朋友係由兩歲開始一直遲緩半年到五歲嗎?

別墅

holly0519 發表於 19-8-10 16:39
已經只係講中廣東話喇,平時婆婆湊佢,應該都係自己一個玩下積木,公仔咁,如果俾d指令佢,7成左右是明白 ...

其實小朋友係透過遊戲同日常生活體驗學習語言 最好家長可參與 提供一個刺激語言學習嘅環境 ´跟住講 ‘只係其中一個學習語言嘅方法
有啲言語治療師嘅社交平台會提供遊戲同刺激語言嘅建議 最近見到個媽咪ST貓咪ST都幾得意

大宅

其實係你覺得你個女語言遲緩定係醫生確定左係語言遲緩?

我個女23個月嘅時候都係講疊字多,不過佢會手指指示意想要嘅嘢俾我知,問佢嘅嘢佢有時都唔理我,但係健康院姑娘話佢冇問題。

我個女而家4歲啦,已經講嘢叻到識窒爸爸啦,而且問我哋攞野已經識得用完整句子,包括中英文,例如:媽媽,可否可以幫我攞XXX呀,唔該? 或者 Mummy, may I have XXX, please?

有時小朋友唔講啫,但係佢都不停吸收緊架,至於你問佢野,佢指唔到,都未必代表佢唔明,有啲小朋友係知都唔一定做俾你睇。我建議你唔好太擔心住,問左兒科醫生或者健康院先啦。

首頁

尾頁

跳至