3歲或以上

跳至

首頁

尾頁

大宅

2019勳章

本人囡囡23m了,但仍然講得10幾個疊字左右,有d字係講左好多次,佢都發唔到音,已經好努力做口形俾佢睇,佢都無發唔到,例如橙橙,水水等,佢應該是有語言發展遲緩問題,我諗住2歲時到健康院問下姑娘,另一方面都搵緊坊間既機構,想問下有冇過來人,可以話我知小朋友幾時先可以追返同齡進度?因為真係好擔心

大宅

2019新春慶豚圓

holly0519 發表於 19-8-9 00:53
本人囡囡23m了,但仍然講得10幾個疊字左右,有d字係講左好多次,佢都發唔到音,已經好努力做口形俾佢睇,佢 ...

1。本身屋企有冇語言混亂的問題,即係有時中文有時英文等呢啲情況
2。佢平時玩咩玩具多?是獨自玩還是家長陪同?
3。佢理解如何?

大宅

2019新春慶豚圓

本人囡囡23m了,但仍然講得10幾個疊字左右,有d字係講左好多次,佢都發唔到音,已經好努力做口形俾佢睇,佢 ...

愈細做訓練愈好呀,只要夾到個語言治療師,可以進步得好快,但前提係佢只有語言遲緩問題,若加上其他情況,又另當別論

大宅

2019勳章

WB1115 發表於 19-8-10 13:39
1。本身屋企有冇語言混亂的問題,即係有時中文有時英文等呢啲情況
2。佢平時玩咩玩具多?是獨自玩還是家長 ...

已經只係講中廣東話喇,平時婆婆湊佢,應該都係自己一個玩下積木,公仔咁,如果俾d指令佢,7成左右是明白的,但對住某d物品,例如我指本書,話呢隻係兔兔,佢又唔會跟住我講,咁調轉頭我就問返佢,邊隻係兔兔,佢又指唔到,唔知係咪理解力都有問題

民房

我兩個仔都係遲緩架,大仔4歲幾開始做訓練,細佬就兩歲幾開始訓練,早開始訓練真係追得快好多,細佬已經升低班了,班主任話佢講嘢雖然仲有D 唔正,但句子已經好長,同其他同學差唔多。你可以試下揾非牟利或有資助的機構,價錢會平少少

大宅

2019勳章

Pakpak_mama 發表於 19-8-10 22:01
我兩個仔都係遲緩架,大仔4歲幾開始做訓練,細佬就兩歲幾開始訓練,早開始訓練真係追得快好多,細佬已經升 ...

請問可以pm我邊d機構嗎?坊間實在太多了,有d又太貴

複式洋房

holly0519 發表於 19-8-10 22:11
請問可以pm我邊d機構嗎?坊間實在太多了,有d又太貴

好多ngo 都有言語治療服務,但係質素好唔好就睇彩數,我以前就遇過d唔好嘅治療師,晒左小朋友好多時間

複式洋房

可以睇下言語治療,都幾有用,係朗豪坊有間幾好

洋房

發表於 5 天前 |顯示全部帖子
唔洗太擔心既,primecxxx兒科服務好全面,可以帶女女去睇下醫生,攞番個詳細報告先

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊