婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

如果奶奶想見到BB,佢打視像電話過嚟,但係係背面鏡頭影住BB俾佢睇,我覺得冇問題。但係奶奶逼(兩個月BB)正面同佢玩視像!個mon對住BB叫BB睇住佢,BB隻眼未發育好,我好反對咁可以點?(我想要一個唔影響關係嘅解決方法)

個問題係奶奶想見到BB唔係BB想見到佢,佢自己覺得BB見到佢就唔喊其實我知道係BB見到光覺得好好奇

伯爵府

Reginasiu 發表於 19-8-9 03:15
如果奶奶想見到BB,佢打視像電話過嚟,但係係背面鏡頭影住BB俾佢睇,我覺得冇問題。但係奶奶逼(兩個月BB) ...

叫c6講
佢仔講半句好過你講一萬句

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

如果奶奶想見到BB,佢打視像電話過嚟,但係係背面鏡頭影住BB俾佢睇,我覺得冇問題。但係奶奶逼(兩個月BB) ...

佢打嚟嘅時候如得你同bb,你行開聽電話話佢瞓咗覺/食緊奶……
不要從別人的嘴裡去認識我

禁止訪問

回覆樓主:

男爵府

如果老公唔識開聲,你就扮下傻。bb清醒時就miss 99 call,次次等bb瞓左先打比佢,話唔好意思,較左震機,好忙宜家先得閒。咁bb瞓左咪99可望下而bb睇唔到。如果99要bb醒左再打比佢,就扮忙/唔記得再miss佢call.
叫老公用一樣方法,話最多拍片比99睇。
睇電話對bb隻眼傷害好大,你唔想個女一驗幾百度近視同散光就要諗下計。

別墅

bb一出世,我已經直接全屋宣布bb上幼稚園之前唔準睇電視、唔準玩手機,佢地表面都有表示贊同,暫時都有按照我的要求,所以有時都是直接講比較好

大宅

開心吸收勳章

我奶奶一樣,阿仔兩個月時叫佢同另一個6個月既表姐用視像傾電話。佢真係痴x 線。
btw, 有好多報導話bb 兩歲以下唔應該接觸電子熒幕 ,send 比佢睇。加直接拒絕佢。

複式洋房

taiwoon 發表於 19-8-9 03:27
叫c6講
佢仔講半句好過你講一萬句

講左唔聽、我一次都冇講過
老公有解釋對眼唔好、但奶奶話(邊個話!亂up!) 我冇反駁過一次 唔想傷感情

複式洋房

crystal媽咪 發表於 19-8-9 09:06
佢打嚟嘅時候如得你同bb,你行開聽電話話佢瞓咗覺/食緊奶……

個日已經有話bb訓左、(其實bb未訓)
佢逼我老公開視像確實佢訓左、點知最後穿bo (吹水!bb都未訓)
我地食緊飯 冇手都要逼視像 佢話佢都食緊 都視像到..24小時照顧bb、有一刻可以bb安靜左食個飯 都唔得

複式洋房

百寶袋 發表於 19-8-9 12:27
如果傾一陣又唔覺得有問題,話曬好多jm都要求99同自己媽媽,喺佢哋返工嗰陣時,又影相又視像,又要拍video ...

我冇反對視像、個問題係佢要bb係電話mon睇住佢個樣、仲要叫拎近d 、我話視像可以係我地影bb。bb2個月點識睇mon入邊個人呢 最緊要係大細眼膜未完好

複式洋房

KILW 發表於 19-8-9 19:04
如果老公唔識開聲,你就扮下傻。bb清醒時就miss 99 call,次次等bb瞓左先打比佢,話唔好意思,較左震機,好 ...

我已經日日發照片同影片 試左啦 話訓左佢唔會信 要視像確實 2次視像相距 10分鐘only 佢就打尼

男爵府

好痴線
知唔知有好多後遺症?
會影響視力 同埋會影響發展

男爵府

同bb去健康院 / 醫生
叫個到d人同99講 呢個行為系害緊bb

男爵府

視像時將個mon較到最暗

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

Reginasiu 發表於 19-8-10 01:09
個日已經有話bb訓左、(其實bb未訓)
佢逼我老公開視像確實佢訓左、點知最後穿bo (吹水!bb都未訓)
我地 ...

下次話瞓左影住唔吉利
試過一次你哋講大話,佢會以為你哋次次都講大話。
不要從別人的嘴裡去認識我

大宅

回覆 Reginasiu 的帖子

不用講大話,避得一時避唔到一世。堅定D告訴她對bb眼睛傷害太大,sorry。你以後還有好多野要拒絕她。

子爵府

我都有呢個情況,奶奶經常打黎要facetime個孫,但我仔得兩個月大根本唔識比反應佢,何況我自己都唔會開電話比個mon個仔望,後來我叫老公拍片再send比奶奶,其實咪一樣

複式洋房

Pink_girl 發表於 19-8-12 12:55
我都有呢個情況,奶奶經常打黎要facetime個孫,但我仔得兩個月大根本唔識比反應佢,何況我自己都唔會開電話 ...

不嬲有拍開片俾佢睇但係佢堅持打視像 仲要係叫BB睇佢 你就話影片解決到(emoji)‍♀️

複式洋房

alannmama 發表於 19-8-10 12:41
回覆 Reginasiu 的帖子

不用講大話,避得一時避唔到一世。堅定D告訴她對bb眼睛傷害太大,sorry。你以後還 ...

我冇講大話直接講話唔可以架因為對佢唔好、佢咪淨係講亂噏邊個話㗎!

複式洋房

crystal媽咪 發表於 19-8-10 08:18
下次話瞓左影住唔吉利
試過一次你哋講大話,佢會以為你哋次次都講大話。
...

呢個仲衰啊一陣話我地迷信 講道理佢都唔聽啊講傳統嘅話仲衰 我真係唔知有啲咩辦法可以對付佢

首頁

尾頁

跳至