論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

2019新春慶豚圓

因為我唔想錯過咗第一日之後變本加厲我怕之後啲嘢第二日第三日講會有反效果 有啲乜嘢一定要第一日講

例如入嚟之前使唔使檢查行李(我唔知得唔得但係我怕有啲嘢唔應該係我屋企出現)

或者見到佢行李冇帶啲乜嘢、佢當左我要負責買咁究竟例如有啲乜嘢呢?

我唔想因為個工人開支多咗好多而且係俾人老屈嗰隻、因為BB啱啱出世開支好大

大宅

如果有裝cam,最好入屋就講。

水晶宮

2019新春慶豚圓

Reginasiu 發表於 19-8-9 03:20
因為我唔想錯過咗第一日之後變本加厲我怕之後啲嘢第二日第三日講會有反效果 有啲乜嘢一定要第一日講

例如 ...

有好多問題其實用 是否合理、common sense 就可判斷應唔應該做、如何做。

试想下自己第一天上班, 老闆有檢查自己的手袋嗎? 若老闆真的如此, 自己又有咩感覺? 另外, 自己出去住宿, 舍監或房東都沒檢查宿生的行李。

若然僱主有特定物品不想工人帶入屋, 就直接告知, 而不是去檢查工人行李但連自己想搜到什麼"違禁品" 都没有頭緖。

複式洋房

2019新春慶豚圓

birdbird 發表於 19-8-9 08:06

有好多問題其實用 是否合理、common sense 就可判斷應唔應 ...

有試過有工人想老闆聽話、帶符咒 入屋再偷偷放在主人房

我沒有說過要檢查行李、只是問有沒有需要 (我有說明是否不可以)

複式洋房

2019新春慶豚圓

sese 發表於 19-8-9 03:45
如果有裝cam,最好入屋就講。

裝在明顯位置都要說嗎? 那個位置入屋就看見

如果一入嚟就話有cam 佢會唔會覺得我警告緊佢

因為真係唔想兩年搞到工人關係會差

但係最緊要所有嘢係BB着想為先

大宅

Reginasiu 發表於 19-8-10 01:21

你同佢講個cam 係for 睇Bb,唔係裝你。(當然如果喺佢房有就冇得狡辯)。

第一日入面最緊要俾家規。先小人後君子。

伯爵府

2019新春慶豚圓 2019勳章

Reginasiu 發表於 19-8-10 01:20
有試過有工人想老闆聽話、帶符咒 入屋再偷偷放在主人房

我沒有說過要檢查行李、只是問有沒有需要 (我有 ...

我前後請過4印1菲,無一個帶過符咒入屋

複式洋房

2019新春慶豚圓

honeybid2 發表於 19-8-10 13:52
你同佢講個cam 係for 睇Bb,唔係裝你。(當然如果喺佢房有就冇得狡辯)。

第一日入面最緊要俾家規。先小 ...

冇諗住裝camp係佢間房、我淨係想喺廚房同埋個廳同埋BB房

伯爵府

2019勳章 2018父親節勳章 親子王國15週年勳章 開心吸收勳章 食得好勳章

驚就同佢講明唔好帶D咩無關特別物品入屋啦, 加上講講你平時生活習慣 等佢有個初犒
略略講下你會提供D咩日用品比佢,例如拖鞋,毛巾,牙刷等。叫佢仲有咩需要用自己錢補充

大宅

我d cam全部係當眼處,一到步就同佢講邊度有,有cam都保障佢,睇你點講

子爵府

2019新春慶豚圓

你可以包裝得好聽啲,話個cam 用黎保障大家咪得囉

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊