自由講場

跳至

首頁

尾頁

翡翠宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第一回 hashtag影視迷勳章 BK Milk勳章 畀面勳章

昨晚的起心肝清屋,發覺有大量膠袋,紙袋,不織布環保袋
大家會點處理?我覺得仲可以再用唔想掉,但量亦太大 真係好唔環保

**本人有自備購物袋習慣,上列袋大部分係多年前已有**

多謝大家的建議和意見

象牙宮

2024年龍年勳章

回覆樓主:

紙袋:可以放入環保箱

膠袋:當垃圾袋

不織布袋:太多,唯有掉。

水晶宮

回覆 karenlyk 的帖子

我都執緊屋,加油

翡翠宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第一回 hashtag影視迷勳章 BK Milk勳章 畀面勳章

Sumyeema1 發表於 19-8-9 08:58
紙袋:可以放入環保箱

膠袋:當垃圾袋

而家放回收箱我都怕唔會拎去回收,不過後面又理唔到咁多

多謝你的建議

翡翠宮

chocolatebean 發表於 19-8-9 08:59
回覆 karenlyk 的帖子

我都執緊屋,加油

執屋好需要毅力和狠心,大家努力加油

男爵府

環保袋可以free出去,膠袋留番比自己斷捨離

wcpcelia    發表於 19-8-9 12:06

公爵府

回覆樓主:

有無朋友/親人開舖頭?我會留返部分做垃圾袋,其他既擰俾我家人,等佢有人買野時袋住俾人,佢舖頭又唔使專登訂膠袋。

呢啲袋,外表不是全新,家人通常不收0.5膠袋錢,客人都不介意要。

翡翠宮

Dragonmama2012 發表於 19-8-9 09:07
有無朋友/親人開舖頭?我會留返部分做垃圾袋,其他既擰俾我家人,等佢有人買野時袋住俾人,佢舖頭又唔使專 ...

你屋企人想唔想要?真係有一百幾十個

翡翠宮

壞蛋獎門人 發表於 19-8-9 09:05
環保袋可以free出去,膠袋留番比自己斷捨離

不織布袋都會有人要?
斷捨離剛開始努力

子爵府

不織布環保袋: 如果有清其他野,free/賣比人既時候裝埋d野比人?
標題可唔可以講清楚D?

點解講2個人相似要話"唔覺, 佢靚D, 佢眼大D..." 而家講相似, 唔係一樣, 唔係鬥靚

瑪瑙宮

親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

karenlyk 發表於 19-8-9 09:12
不織布袋都會有人要?
斷捨離剛開始努力
有D用得返就會留, 太舊太殘都係掉, 唯有出街買野自備袋

瑪瑙宮

karenlyk 發表於 19-8-9 09:11
點解會有咁多

公爵府

karenlyk 發表於 19-8-9 09:11

唔要了,依家都多到不用訂,謝謝你

翡翠宮

Pollyowen 發表於 19-8-9 09:16
點解會有咁多
有啲好多年喇, 以前買嘢冇環保袋, 仲有好多迪士尼膠袋

瑪瑙宮

karenlyk 發表於 19-8-9 09:32
有啲好多年喇, 以前買嘢冇環保袋, 仲有好多迪士尼膠袋
膠袋有時放太耐, 會自動分解

象牙宮

推晒回收箱,紙袋拆晒繩,環保袋/膠放入膠類。

伯爵府

回覆樓主:

膠袋只要係乾淨,都可以回收,你上網查下,香港社區回收中心,睇下你屋企附近邊日來到進行回收

子爵府

我樓下五金舖好多街坊會比尼d用過又乾淨既膠袋比佢循環再用,我覺得幾好

翡翠宮

babybabyu 發表於 19-8-9 09:44
膠袋只要係乾淨,都可以回收,你上網查下,香港社區回收中心,睇下你屋企附近邊日來到進行回收
...

揾下先

翡翠宮

Jordan_2006 發表於 19-8-9 10:01
我樓下五金舖好多街坊會比尼d用過又乾淨既膠袋比佢循環再用,我覺得幾好 ...

我唔熟,所以比較難

首頁

尾頁

跳至