自由講場

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

新居已裝小型電熱水爐18公升水,一人住。為何沖涼用水時一冷一熱?是否師父安裝在廚房的関係?同浴室有小距離?

大宅

小花米 發表於 19-8-9 09:04
新居已裝小型電熱水爐18公升水,一人住。為何沖涼用水時一冷一熱?是否師父安裝在廚房的関係?同浴室有小距 ...

你有無煲熱左先去沖?

複式洋房

Teapig 發表於 19-8-9 09:22
你有無煲熱左先去沖?
有呀!師父上黎再check又話爐冇問題!但情況冇變

複式洋房

有冇師兄姐有用熱水爐經驗?

男爵府

虎到金來勳章

小花米 發表於 19-8-9 10:00
有冇師兄姐有用熱水爐經驗?

我都係用熱水爐的,無你所講既問題喎,咁你有無開著熱水爐後等水煲完自動息熱水爐燈先去沖涼呀?
心情勁好!

水晶宮

小花米 發表於 19-8-9 09:59
有呀!師父上黎再check又話爐冇問題!但情況冇變

咁你唔問個C苦

水晶宮

好媽媽勳章

新居已裝小型電熱水爐18公升水,一人住。為何沖涼用水時一冷一熱?是否師父安裝在廚房的関係?同浴室有小距 ...

儲水式熱水爐要煲滾水之後先沖得,仲要快手快腳,水唔可以長開,熱水用完就無,要再煲,唔係就會時冷時熱。
「知足者,常樂也;不知足者,富亦憂。」

大宅

有冇試過較到最熱,較中間時冷時熱好正常

伯爵府

對,路程太遠了。

煤氣都會

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 玩具勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 趣教勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011至尊種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 wyeth冷知識勳章 睛靈勳章 王國長老 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 hashtag影視迷勳章

回覆樓主:

18L?
你預放一個桶/盆先裝第一缸熱水
之後邊沖邊煲
長頭髮+冬天一定唔夠用

公爵府

BK Milk勳章

回覆樓主:

你煲水溫度幾多呀?會唔會d水唔夠熱?

翡翠宮

2018復活節勳章 認識瑞士牛牛第一回 玩具勳章 畀面勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

patpat234 發表於 19-8-9 11:11
儲水式熱水爐要煲滾水之後先沖得,仲要快手快腳,水唔可以長開,熱水用完就無,要再煲,唔係就會時冷時熱 ...

我用儲水式25加倫,而家熱天, 每晚煲10分鐘就關爐, 早上出水還是熱的, 足夠洗頭, 我中長頭髮。
而冬天就開20分鐘, 沖完先熄爐, 早上還是可以足夠水洗頭的。又無試過要快手快腳喎, 無時冷時熱現像, 係初初開要耐啲至有熱水, 因為中央儲水式要由露台一路水喉出來, 所以要開幾十秒先熱。
一杯香茗,一卷書,偷得半日閒散;一抹斜陽,一壺酒,願求半世消遙。

男爵府

用過煤氣爐沖涼返唔到轉頭,尢其是冬天,如果係租屋,一定唔租呀!

翡翠宮

2018復活節勳章 認識瑞士牛牛第一回 玩具勳章 畀面勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

TOMATOO 發表於 19-8-9 12:52
對,路程太遠了。

煤氣都會
18升?? 係18加倫呀??
真18升就太細了, 二個人用25加倫, 我用呢部, 熱水爐及冷氣機都真係宜大不宜細呀。

https://www.germanpool.com/chi/products/wh_storage.php?type=a

一杯香茗,一卷書,偷得半日閒散;一抹斜陽,一壺酒,願求半世消遙。

翡翠宮

datejust 發表於 19-8-9 17:33
用過煤氣爐沖涼返唔到轉頭,尢其是冬天,如果係租屋,一定唔租呀!

我之前用煤氣爐沖涼, 又貴又唔好用, 即熱式時熱時凍, 跟住近幾年轉左電熱水爐, 嘩, 沖涼都變成享受呀, 熱水持續穩定, 長開長有。

男爵府

想生BB熱投

請問要開多少時間至可以沖?

水晶宮

好媽媽勳章

datejust 發表於 19-8-9 17:33

無錯,細個屋企用煤氣,沖涼好舒服,後來自己搬出來住,業主用儲水式,夏天都還可以,冬天真係,沖耐dd都唔得。結婚後都係用返煤氣恆温唔洗煩,完全唔洗每次較水温。

子爵府

熱血勳章

你用咩花灑?要用普通個啲會好啲。。

男爵府

回覆 小花米 的帖子

水壓唔夠有機會咁, 你可以問下你師父,

水晶宮

牛年勳章 2018父親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 認識瑞士牛牛第二回 hashtag影視迷勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

回覆 小花米 的帖子

你買爐時有冇問清楚個爐水壓岩唔岩裝,一凍一熱有可能水霪問題.
<br><br>

首頁

尾頁

跳至